Vereség a britektől a világbajnokság főpróbáján

2019.04.21. 17:47 |
A magyar jégkorong-válogatott a britek ellen zárta az asztanai divízió 1/A csoportos világbajnokságra való felkészülést Milton Keynesben. A mérkőzést a hazai csapat nyerte 3–1-re.

Jarmo Tolvanen és a szakmai stáb az olaszok elleni meccshez képest változtatott a sorokon. Vay Ádám kezdett a kapuban, a kispadon Rajna Miklós kapott helyet. Bálizs Bence, Vas János és Miskolczi Márk maradt ki, a csapatkapitány ezúttal is Magosi Bálint volt, a helyettesek pedig Hári János és Stipsicz Bence. Az első két támadósorban ugyanazok játszottak, akik az olaszok ellen, a harmadikban Nagy Krisztián került Vas helyére, Bartalis István és a Bodó Chris mellé. A negyedik sorban Terbócs István, Benk András és Magosi szerepelt. A védelem első sorában Stipsicz ezúttal Varga Arnolddal került össze, a Wehrs, Szirányi és a Pozsgai Macaulay pár megmaradt. A negyedik sorban Garát Zsombor és Szabó Dániel lépett jégre.

A britek az első öt percben alig engedték ki a mieinket a harmadjukból, így az első kaput eltaláló lövést is a kék vonalról eresztette meg Varga Arnold. Elég hektikus volt ekkor a játék, mindkét csapat igyekezett helyzeteket kialakítani, de ez aztán kapkodásba csapott át. Hat perccel a játékrész vége előtt négy a négy ellen játszottak a csapatok, ezt pedig a britek ki is használták: Mosey lőtt kapura, a korongot Swindlehurst jutatta a hálóba. Kevesebb mint egy perc múlva Sofron István két hátvédet is kicselezve egyenlített. Kicsit később Nagy Gergő adott keresztpasszt Sofronnak, de a brit kapus ezúttal védett. Már csak 19.9 másodperc volt hátra a harmadból, amikor a hazaiak messziről lőttek, Vay ezt még védte, de a kipattanót Samuel Duggan belőtte az üres kapuba. Ezzel a szünetben 2–1-re vezettek a britek.

A második harmad elején emberelőnybe kerültünk, de ezt nem sikerült kihasználni. Nem sokkal azután, hogy kiegészültünk, a britek bekorcsolyáztak a harmadunkba, és Perlini belőtte a harmadik góljukat is. A folytatásban a sebesség és az agresszívitás sem csökkent. Utóbbi eredményeként mindkét csapatnak lehetősége nyílt emberelőnyben játszani, de egyik két perc után sem esett gól. A második harmad tehát 3–1-el zárult.

A harmadik harmad is hasonlóan folytatódott, a mieink egy esetben három az egy ellen mehettek a kapura, de a szépítés nem sikerült. Hat perccel a meccs vége előtt kettős embelőnybe kerültünk, eredményre azonban ez sem vezetett. Az utolsó percekre lehoztuk a kapust is, de hatvan perc után maradt a 3–1-es eredmény.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány: Tudtuk, hogy sok múlik majd azon, mennyire tudtunk regenerálódni az olaszok elleni találkozó után. Ez nemcsak a fizikai állapotra vonatkozott, hanem arra is, hogy fejben mennyire vagyunk frissek. Az első harmadban, illetve a második egy részében valahol máshol voltunk, a harmadikra ez valamelyest javult. Jó tapasztalat volt abból a szempontból, mit vár ránk a vb-n.

Magosi Bálint, a válogatott csatára: Az elején nagyon pontatlanok voltunk, ránk is rohantak, de nem is voltunk ott fejben. A rosszul sikerült első harmad után próbáltunk visszajönni a mérkőzésbe, de a kapusuk remekül védett. Igaz, ezt Vay Ádámról is elmondhatjuk. Kimaradtak a helyzeteink, kettős előnyben sem találtunk be, ez megbosszulta magát. A felkészülést ettől függetlenül pozítivan zártuk, energiával telve, bizonyítási vágytól fűtve várjuk a világbajnokságot.

Erdély Csanád, a válogatott csatára: Miután ez volt az utolsó felkészülési mérkőzésünk, meg szerettünk volna mindent valósítani, amit elterveztünk. A tanulság az volt, hogy nem szabad felvenni az ellenfél hokiját, higgadtabbnak kell maradjunk, ha kiállítást kapnak, akkor nekünk nem lehet arra kiállításra válaszolni. Jobb, hogy ez most történt meg, és nem a világbajnokságon. A meccseket eldöntő apró dolgokban ma jobbak voltak a britek, nekünk nagyon rosszul sikerült az első harmadunk. Kifogásként nem lehet azt használni, hogy tegnap is meccsünk volt, hiszen a vb-n is lesz olyan, hogy egymást követő napon kell játszanunk.

Pete Russell, a brit válogatott szövetségi kapitánya: – Paprikás meccs volt, az ellenfelünk frusztrálttá vált a végére. Mi jól teljesítettünk – noha csak négy napja vagyunk együtt –, de azért a finisre elfáradtunk. Igyekeztünk jól letámadni, mélyen tartani a korongot, hatékonyan játszani emberelőnyben és -hátrányban is, amihez megvannak a tehetséges játékosaink. Most kétnapos pihenő következik, majd három nap munka, amely során játszunk egy KHL-csapattal is, majd az utolsó szabadnapok után repülünk Szlovákiába!

Sorok Nagy-Britannia ellen

Erdély, Hári, Galló