Történelem

2020.03.25. |

A Magyar Jégkorong Szövetség a 2011-es budapesti rendezésű Divízió I-es világbajnokság alatt avatta fel a honi Hírességek Csarnokát. Az MJSZ Történeti Bizottsága által összeállított névsor a magyar jégkorong 1927 óta íródó történelméből válogatott legendás alakjait foglalja magába. Kezdésként huszonkét kiváló sportoló, játék-, illetve sportvezető került be a magyar hoki Hall of Fame-jébe - tizenegy élő, illetve tizenegy már elhunyt személy.

A Hírességek Csarnokába való jelölés minimális követelményei

 A magyar jégkorongsport Hírességek Csarnokába azok a játékosok, edzők, tisztségviselők, játékvezetők kerülhetnek be, akik a legméltóbbak arra, hogy  igazi  példaképekké váljanak.
  • Játékosként olyan személy lehet alkalmas a jelölésre, aki pályafutását legalább 5 évvel jelölése előtt befejezettnek tekinti. Minimum 20 alkalommal szerepelt a felnőtt válogatottban. Pályafutása során nem részesült olyan sportfegyelmi eltiltásban, amely botrányos volta miatt a magyar jégkorong sportnak erkölcsi kárt okozott. Pályafutásának befejezése után valamilyen formában továbbra is közreműködött a jégkorongsport fejlesztésében. Sportszerűsége, jelleme alapján, példaképnek tekinthető.
  • Edzőként, tisztségviselőként olyan személy lehet alkalmas a jelölésre, aki legalább 35 éven keresztül, valamilyen formában részt vett a magyar jégkorongsport általános fejlesztésében. Kimagasló edzői, menedzseri, szakírói képességekkel rendelkezik. Munkáját a felnőtt, vagy az utánpótlás válogatottaknál kamatoztatta. Sportszerűsége, jelleme alapján példaképnek tekinthető.
  • Játékvezetőként olyan személy lehet alkalmas a jelölésre, aki legalább 35 évet tevékenykedett a magyar jégkorongsportban. Játékvezetői pályafutását minimum 3 évaddal jelölése előtt befejezettnek tekinti. Nemzetközi játékvezetőként A-B kategóriában több mint 10 éven keresztül működött közre IIHF rendezvényeken. Sportszerűsége, jelleme alapján példaképnek tekinthető.
A 2011-es díjazottak:
dr. Pásztor György, Raffa György, dr. Jakabházy László, Zsitva Viktor, Schell László, Mészöly András, PallaAntal, Ocskay Gábor, Kovalcsik Péter, Kovács Csaba és Ancsin János.
Posztumusz: dr. Lator Géza, Minder Sándor, Jeney Zoltán, dr. Margó György, Hircsák István, Miklós Sándor, Háray Béla, Rajkai László, Boróczi Gábor, Leveles György és ifjabb Ocskay Gábor.
2012 márciusában a világbajnokságon elhangzott ígéret is megvalósult: a magyar jégkorong visszatért oda, ahonnan elindult: a Városligeti Műjégpályára.
 
Az akkor felújított gyönyörű épület pályára néző falain ugyanis felavatták azt a két márványtáblát, amelyen a magyar hoki halhatatlanjainak nevét őrzi.
– Egy évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy megalakítjuk a magyar hoki Hall of Fame-et és ennek keretében díjaztuk azokat, akik bekerültek, illetve létrehoztunk egy posztomusz díjat is – emelte ki az avatáson ünnepi beszédében Németh Miklós, a szövetség elnöke. – Akkor elhangozott egy ígéret is, hogy megpróbáljuk méltó helyére, a Városligeti Műjégpályára visszahozni a jégkorongot és a Hall of Fame tagjainak emléktáblát fogunk avatni. Majdnem egy évvel az elhangzottak után nagy tisztelettel tudom bejelenteni, hogy az emléktáblák elkészültek. A magyar jégkorong ezzel visszakerült oda, ahonnan elindult, méltó helyére: a Városligeti Műjégpályára.


A bizottság aztán természetesen folytatta a munkát, és élve a lehetőséggel (évente 2-6 személlyel bővülhet a lista), 2012-ben újabb hírességeket avatott.

November 10-én, a 2012-es budapesti Olimpiai Előselejtező Tornán az élők közül Tejfalussy Béla és Balogh János, az elhunytak közül pedig dr. Bikár Deján és Vedres Mátyás került a Hall of Fame-be.

2013-ban, az itthon megrendezett IIHF Divízió I/A Jégkorong-világbajnokság alatt az élők közül Babán József és Rozgonyi György, az elhunytak közül pedig Buzás György és Szamosi Ferenc avattatott Hírességek Csarnoka taggá.

A 2014. év tisztújítása során a budapesti Hoki Gálán Kertész József és dr. Bikár Péter, posztumusz díjazottként pedig Barcza Miklós és Havrán Péter vált "halhatatlanná".

2015-ben Bálint Attila és Szeles Dezső lett tagja a Hírességek Csarnokának. Posztumusz díjazottként, Heuthaler (Helmeczi) Frigyes, valamint Séra Miklós részesült ebben a kitüntetésben.

2016-ban Kercsó Árpád és Török László került be a hírességek sorába, posztumusz díjjal pedig dr. Tóth István és dr. Nyuli László emléke előtt adóztak.

2017-ben Galambos Béla, Kiss Tibor, Koutny Lajos és posztumusz Zsitva Béla nevét vésték fel a márványtáblára.

2018-ban Losonci György, Pék György, Balogh Tibor és Hudák Gábor kapott meghívást a Hírességek Csarnoka tagjai közé.

2019-ben Horváth Zoltán, Kereszty Ádám, Dr. Sárközy Tamás és Studniczky Ferenc neve került fel a Hírességek Csarnokának márványtáblájára.

 

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV