Gyermekvédelem, visszaélés és zaklatás

2020.10.12. |

A jégkorongban is természetesen felelősek vagyunk azokért, akiket edzünk, a fejlődésükért csakúgy, mint az egészségükért, kényelmükért és biztonságukért. Sosem szabad elfelejtenünk, hogy az edző a játékosok példaképe, ezért fontos, hogy meghatározott célok és irányelvek mentén éljen, legyen határozott, de igazságos minden döntésnél, legyen nyitott és őszinte.

Mindegy gyermeknek joga az örömmel teli játék biztonságos és támogató környezetben. A molesztálás és zaklatás az alapvető emberi jogok megsértése és a vezetői képesség kudarca.

Minden sportbeli szereplő felelős ezek megelőzéséért és azért, hogy biztonságos környezetet biztosítson a résztvevőknek.

Kockázatos területek

Fontos tudni, hogy molesztálás, zaklatás minden sportágban, minden szinten előfordul, a tettes leggyakrabban a személyzetből kerül ki. Kockázatos területnek számít az öltöző, a jégpálya, a közös utazás, az edző autója.

Fokozottan figyelni kell társasági események alkalmával, különösen ahol alkohol is szerepel beavatóeseményen vagy a szezont indító vagy záró bulin.

Következmények

A sportban a molesztálás, zaklatás igen komoly és negatív hatást gyakorol a sportoló fizikai és mentális egészségére.

Néhány a komolyabb egészségügyi következmények közül:

- szorongás és depresszió

- káros anyag használata

- önveszélyes cselekedetek, öngyilkosság

A közbeavatkozás hiánya azt a hatást keltheti, hogy ez a fajta viselkedés elfogadott. Az áldozatok sokszor nem érzik elég erősnek magukat ahhoz, hogy beszéljenek a velük történtekről.

A visszaélés 4 típusa

- Fizikai visszaélés - amikor az igénybevétel meghaladja a gyermek képességeit

- Gondatlanság - az edző nem gondoskodik a biztonságos környezetről száraz vagy jeges edzésen

- érzelmi visszaélés - állandóan kritizálják a játékos képességeit, teljesíthetetlen elvárást helyeznek rá, például mindig átöltözik, de soha nem játszik

- szexuális visszaélés – amikor egy felnőtt hatalmával visszaélve szexuális cselekményre kényszerít egy kiskorút, illetlen megjegyzéseket tesz

Az edzők hogyan védhetik meg magukat?

Sajnos előfordul, hogy gyerekek és szülők kitalálhatnak és ki is találnak olyan történeteket, amelyek alapján hamis vádakkal illethetik az edzőt.

Ahhoz, hogy ezeket a lehetőségekhez mérten elkerüljük, mindig legyünk tudatában (főleg fizikai kontaktussal is járó) cselekedeteinknek.

Ne maradjunk az öltözőben, miközben a játékosok átöltöznek, soha ne maradjunk teljesen egyedül a játékossal és készüljön jegyzőkönyv vagy feljegyzés az ilyen jellegű megbeszélésen elhangzottakról.

Zaklatás

Zaklatásnak minősülnek a következők:

- sértegetés, csúfolás

- megfélemlítés

- megalázás

- lealacsonyítás vagy sértés

Bullying

A terrorizálás egy bizonyos szinten túl már a zaklatás témakörébe tartozik. Az alábbi fajtái lehetnek:

- fizikális (például verekedés) vagy szóban elkövetett (ideértve az ugratást is) különös tekintettel a faji megkülönböztető jegyekre, becsületsértésre, csúfolásra.

- verbális (rasszizmus, becsületsértés, kicsúfolás, ugratás)

- érzelmi (a gyermek kizárása egy tevékenységből vagy kiközösítés)

- sértő viselkedés

Irányelvek a zaklatás és sértés kezelésére

Minden helyzetet komolyan kell kezelni és mindig megfelelően reagálni rá. Ha szükséges, kérjük felelős személy segítségét a sportszervezetünknél.

Nyugtassuk meg a sértettet, hogy bennünk megbízhat, és megkönnyebbül, ha elmesél mindent, ugyanakkor nem tehetünk ígéretet arra vonatkozólag, hogy senkinek nem mondjuk el.

Beszéljünk a sértett és a támadó féllel külön és szedjünk össze minél több információt, készítsünk jegyzetet a történtekről.

McDonald’s 3x3 Jégkorong Záró Fesztivál