Parahoki

2024.04.25. |

Fedezze fel a parajégkorongot!

Különleges sport, különleges embereknek!

A Magyar Jégkorong Szövetség különleges lehetőséget biztosít azoknak a sportolni vágyóknak, akik valamilyen sérülés vagy betegség miatt nem tudják használni a lábukat.

A parahoki- (angolul sledge hockey) vagy parajégkorong-játékosok már 20 országban űzik versenyszerűen ezt a sportot, amely szerepel a paralimpia versenyszámai között is.

A parajégkorong nem csupán egy szórakoztató sport, hanem a fizikai aktivitás és a rehabilitáció egyik formája a sérültek számára. A sport a sérültek körében a közösség és az összetartozás érzését is elősegíti. Lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy kapcsolatot teremtsenek hasonló gondolkodású egyénekkel, barátságokat kössenek, és támogató hálózatot építsenek ki.

A jelentkezőknek az MJSZ ingyenesen biztosít felszerelést, valamint edzéslehetőséget.

Jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet.

Az adatkezelési tájékoztató itt érhető el.

További információ: kovacs.zoltan@icehockey.hu , mobil: +36 20 933-6396

Következő program: 2024. június 2-án vasárnap 10.00 órakor SIKET SPORTNAP alkalmából PARA sportágakkal együtt bemutatkozik a PARA JÉGKORONG. Kipróbálható a para szán, ismerkedési lehetőség a felszerelésekkel! Helyszín: BKV Előre sportpályán (Budapest VIII. kerület Sport utca 2., az MTK foci stadion mellett. Belépés ingyenes. További információ: Kovács Zoltán – mobil: 06 20 9336396 – e-mail: kovacs.zoltan@icehockey.hu

Felhívjuk a figyelmet, hogy az esemény nyilvános, a helyszínen kép- és videofelvétel készül. Az adatkezelés részleteiről az alábbi linken tájékozódhat.

Felszerelések:

• A szán - A kialakítás a sportoló anatómiai igényeinek megfelelően változik. Különböző hosszúságúak, és az ülés lehet zárt vagy nyitott végű.
  • Botok - A játékosok két rövid bottal rendelkeznek. Amikor nem kezelik a korongot, akkor megcserélik a botot, és a botok végén lévő speciális fémvégekkel tolják magukat, amelyek segítik a jégen való tapadást. A botok hossza legfeljebb 100 cm lehet.
  • Pengék - A játékosok egy dupla pengén egyensúlyoznak az ülés alatt. A pengék a sportoló képzettségi szintjétől függően beállíthatók, hogy nagyobb egyensúlyt vagy nagyobb mozgékonyságot érjenek el.
  • Védelem - A játékosok ugyanazt a védőfelszerelést viselik, mint a jégkorongozók, de a sisakokon teljes arcvédőnek kell lennie, és nyakvédőt kell viselni.

A parahokit bemutató videókat itt és itt lehet megnézni.

A Nemzeti Sport is írt a parahokiról, a cikket itt lehet elolvasni.

Fotók: Trushkov Mikhail / WPIH