Megszorongattuk a világbajnokot

2019.04.05. 20:46 |
A magyar válogatott négygólos hátrányból felállt, és végül egy találattal kapott ki a svédektől első felkészülési mérkőzésén.

A világbajnoki címvédő svédek ellen Bálizs Bence kezdett a kapuban, és Vay Ádám volt lesz a tartalék. Nem került be a keretbe Hetényi Zoltán, Rajna Miklós, Magosi Bálint, Vincze Péter, Reisz Áron, Fejes Nándor és Vokla Roland. Hári János volt a csapatkapitány, Vas János és Bartalis István a két helyettes.

Telt ház előtt kezdődött a találkozó a Tüskecsarnokban. Bekezdtek a svédek, Bálizsnak már az első fél percben kettőt kellett védenie, de aztán a mieink kijöttek a szorításból, és Hári előtt adódott helyzet. Ahogy teltek a percek, egyre bátrabbá vált a magyarok játéka. A 6. percben Benk lehetősége maradt ki. A svédek is feljebb kapcsoltak, és Ted Brithén, a Magyar Jégkorong Szövetség fejlesztési igazgatójának, Jim Brithénnek a fia rontott közelről kétszer is. Nem késett sokat a magyar válasz, Bodó és Sarauer vitt végig egy szép akciót, de nem sikerült betalálni. Bálizs nagy védése után a másik oldalon Sofron próbálkozása akadt el, majd Sárpátki és Vas volt a korong útja, ám a svéd kapus lábbal védett. Távolról is bátran próbálkoztak a magyarok, Varga és Stipsicz bombája is csak kevéssel kerülte el a kaput. Hosszú percekig a magyar válogatott volt fölényben, és Pozsgai életerős lövésével, majd Terbócs kísérletével is közel volt a vezető találat.

A 14. percben Bertilsson kapott két percet, de az előnyben csak Stipsicz lövése jelentett veszélyt. Ahogy kiegészültek a vendégek, felpörgették a játékot, és Bálizsnak is spárgázva kellett hárítania egy lapos lövést. A 18. percben azonban már ő sem tudott védeni: Zaar korcsolyázta körbe a kaput, a visszatett korongot pedig Bristedt vágta be kapásból (0-1). Az utolsó percben a mieink előtt is adódott egy hasonló helyzet, ám Hári lövése nem ment be.

Jól kezdte a második felvonást a magyar együttes, de Macaulay lövését blokkolták, majd Bartalis a vasat találta el, míg Bodó lövése fölé szállt. Varga kapott két percet, de hátrányban is volt magyar lehetőség: Stipsicz iramodott meg, és éles szögből a kapuvasat trafálta telibe. Hári is nagy helyzetbe került, de lecsúszott az ütőjéről a korong, így sem lövésnek, sem passznak nem lett jó. A 26. percben a svédek megduplázták vezetésüket: Bengtsson használta ki, hogy elcsúszott a magyar védekezés, és nagy gólt lőtt (0-2). Három perccel később pedig jött a harmadik találat a Háromkoronásoktól, Andersson lopta a távolságot és a felső sarokba bombázott (0-3).

Nagy Krisztián szólója után közel járt a szépítéshez, aztán Svedberg korcsolyáról pattant be kis híján a korong saját kapujába. A meccs felénél kapust cserélt a magyar edzői stáb, Vay állt be Bálizs helyett. Gyorsan tesztelték is a svédek, de biztosan fogta a lövéseket. A másik oldalon Erdély próbálkozott, de Ersson védeni tudott. A harmad második felében a svédek játszottak fölényben, többet folyt a játék a magyar kapu előtt, a védekezés azonban jól működött. A nyomásból Bodó helyzetével tudott kijönni a magyar csapat.

Nagy iramban kezdődött az utolsó harmad, mindkét oldalon lehetőségekkel. A kiegyenlített játék ellenére a svédek növelték előnyüket, a 46. percben egy gyorsan kijátszott akcióból Rasmussen szerezte meg az újabb gólt (0-4). A középkezdés után rögtön összejött a szépítés, Bartalis talált be közelről (1-4).

Sarauer kapott kiállítás, de emberhátrányban Terbócs iramodott meg a jobb oldalon, középre húzott, majd egy csellel becsapta a kapust is, és a korong becsorgott (2-4). A két gyors találat után ismét nyílt lett a meccs, és a szurkolók buzdítása is még hangosabbá vált.

A vendégeket felpaprikázta a két magyar gól, és alaposan megdolgoztatták Vayt, aki bravúrokat bemutatva tartotta az állást. A nehéz perceket túlélte a magyar csapat, és újfent többször eljutott a svéd kapu elé, több helyzetnél is csak centik hiányoztak. Aztán az 55. percben minimálisra csökkent a különbség: Szirányi nagy lövésébe Sárpátki ért bele a kapu előtt (3-4).

A közönség űzte, hajtotta a magyarokat, akik vérszemet kaptak, és Stipsicz kemény lövéssel kínálta meg a svéd kapust. Az ellentámadásnál Vay óriási bravúrral mentett ziccerben. Bő két és fél perccel a vége előtt a svédek fogyatkoztak meg, ami után Jarmo Tolvanen időt is kért, és a kapust is lehozva, hat a négy ellen támadtak a mieink. Az első percben nem sikerült felállni, aztán viszont beszorította ellenfelét a válogatott, és Nagy, Sofron, majd Hári is közel járt az egyenlítéshez. A svédek kihúzták a hátralévő másodperceket, és ezzel megnyerték a meccset.

A mieink legjobb játékosa Bartalis István, a svédeké Ted Brithén lett.

Az összeállítás Svédország ellen:

Erdély, Hári, Sofron
Bartalis, Sarauer, Bodó
Nagy, Vas, Sárpátki
Miskolczi, Benk, Terbócs

Stipsicz, Szabó
Pozsgai, Macaulay

Szirányi, Varga
Garát, Kiss

Bálizs (Vay)

Kimaradt: Hetényi, Rajna, Fejes, Vokla, Magosi, Reisz, Vincze

A program

Magyarország–Svédország 3-4

Magyarország–Lengyelország – 2019. április 10. 19:00, Miskolci Jégcsarnok, Miskolc

Magyarország–Lengyelország – 2019. április 12. 19:00, Miskolci Jégcsarnok, Miskolc

Magyarország–Szlovénia – 2019. április 17. 19:00, Tüskecsarnok

Magyarország–Olaszország – 2019. április 20. 19:00, Coventry

Magyarország–Nagy-Britannia – 2019. április 21. 14:00, Milton Keynes

A keret

Bálizs Bence

G

MAC Újbuda

Hetényi Zoltán

G

DEAC

Rajna Miklós

G

MAC Újbuda

Vay Ádám

G

DVTK Jegesmedvék

Fejes Nándor

D

MAC Újbuda

Garát Zsombor

D

MAC Újbuda

Kiss Dániel

D

DVTK Jegesmedvék

Macaulay Scott

D

MAC Újbuda

Pozsgai Tamás

D

MAC Újbuda

Stipsicz Bence

D

Fehérvár AV19

Szabó Dániel

D

Fehérvár AV19

Szirányi Bence

D

DVTK Jegesmedvék

Varga Arnold

D

UTE

Vokla Roland

D

MAC Újbuda

Bartalis István

F

Schwenningen (GER)

Benk András

F

UTE

Bodó Christopher

F

MAC Újbuda

Erdély Csanád

F

Fehérvár AV19

Hári János

F

Fehérvár AV19

Magosi Bálint

F

DVTK Jegesmedvék

Miskolczi Márk

F

DVTK Jegesmedvék

Nagy Krisztián

F

MAC Újbuda

Reisz Áron

F

Fehérvár AV19

Sarauer Andrew

F

Fehérvár AV19

Sárpátki Tamás

F

Fehérvár AV19

Sofron István

F

Fehérvár AV19

Terbócs István

F

MAC Újbuda

Vas János

F

DVTK Jegesmedvék

Vincze Péter

F

UTE

A stáb

Jarmo Tolvanen

Szövetségi kapitány

Majoross Gergely

Másodedző

Szilassy Zoltán

Másodedző

Farkas Tamás

Kapusedző

Kiss Dávid

Videóedző

Nagy Ákos

Erőnléti edző

Dr. Majzik Ernő

Csapatorvos

Bagonya Imre

Fizioterapueta

Sashalmi Tamás

Fizioterapeuta

Nagy József

Felszerelésmenedzser

Imre Lajos

Csapatvezető

Szilágyi Levente

Csapatvezető

Závodszky Szabolcs

Médiamenedzser

Gyerehokizni

Válogatott termékek