Büntetőkkel verte a lengyeleket a magyar válogatott

2019.04.10. 20:55 |
Nem volt ez egyszerű mérkőzés, a divízió I/B csoportos ellenfél nagyon komoly ellenállást tanúsított Miskolcon.

Jarmo Tolvanen szöüvetségi kapitány ezúttal Rajna Miklóst próbálta ki a kapuban, akinek a helyettese Bálizs Bence volt, míg a keret tagjai közül pihenőt kapott Vay Ádám, Hetényi Zoltán, Kiss Dániel, Hári János és Bartalis István. A csapatkapitányi C betűt Magosi Bálint viselhette, a szintén hazai jégen játszó Szirányi Bence és Vas János voltak a helyettesei.

Az első percek kiegyenlített játékkal teltek, mind a két csapat igyekezett mélyre juttatni a korongot és támadni a kaput, de komolyabb helyzetek még nem alakultak ki. A lengyeleké volt az első emberelőny a 10. percben, ezt a magyar válogatott simán kivédekezte. Ezután itt is, ott is veszélyben forogtak párszor a kapuk, ám a hazaiak többet lőttek statisztikailag. Jött egy újabb magyar hátrány, a lengyeleknek sikerült forgalmat generálniuk Rajna Miklós előtt, kapusunk eszén azonban nem tudtak túljárni, annak ellenére sem, hogy egy időre elveszítette a bárdját. A záró percekben Sarauer és Erdély előtt adódtak sanszok, a pakk azonban nem jutott át a gólvonalon.

A magyar gárda erőteljesebben kezdte a közbülső felvonást, jórészt a lengyelek harmadában folyt a játék, igaz, idővel ők is képesek voltak veszélyesebb akciókat vezetni. Az első magyar előnyben túl a meccs felén néhány komolyabb lövést megeresztettek a mieink, de ekkor még 0-0 maradt az állás. A 38. percben aztán szinte a semmiből megszületett az ellenfél vezető gólja, Marzec oldalról, az alapvonal mögül tette a korongot Rajna felé, akinek mamutjáról Michalski elé pattant a játékszer, ő pedig nem hibázott közelről, 0-1. Az utolsó percben kisebb konfliktus alakult ki, amelyben magyar részről Nagy Gergő és Sofron, a túloldalról Starzinski és Michalowski volt érdekelt, mindannyian kiültek 2-2 percre. A játék viszont 4 a 4 ellen folytatódott, ekkor Bodó előtt adódott lehetőség, de kimaradt.

Az utolsó periódus elején a magyar és a lengyel válogatott is póbálta magához ragadni a kezdeményezést, ami végül a mieinknek sikerült. Wronka kiállítása során felálltak Stipsiczék, és a Volán bekkje a kék vonalról megtalálta az utat a hálóig, 1-1 a 45. percben. Ezt követően a lengyelek is kaptak egy újabb előnyt, de nem jutottak vele semmire. Ahogy telt az idő, Jarmo Tolvanen tanítványai mindinkább domináltak, annyira, hogy az ellenfélnek az 50. percben időt kellett kérnie a sorok rendezése érdekében. Ettől még maradt a momentum a magyar csapatnál, amelyet az utolsó percekben két emberelőny is segített. Viszont a kettő között a lengyelek ugyanúgy kapuvasat lőttek, mint a második fórban röviddel a vége előtt Wehrs.

Maradt a döntetlen, ami azt jelentette, hogy öt perc hosszabbítás következik. Ennek elején továbbra is a magyar válogatottnál volt a kezdeményezés, a végén viszont kiállították Bodót, így csaknem két teljes percig négy a három ellen támadhattak a lengyelek. Hiába tartották bent a korongot folyamatosan, nem sikerült áttuszkolniuk azt a gólvonalon. A döntés a büntetőlövésekre maradt. Négy lengyel próbálkozást is hárított Rajna, három magyar kísérletből viszont kettő bement, Sofroné és Vas Jánosé, ezzel 2-1-re nyert a magyar válogatott.

A két csapat pénteken ugyanott ismét találkozik egymással.

Nyilatkozatok

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány: "Beszéltünk arról, hogy milyen fontos a jó rajt, de valamiért gyatrán kezdtünk. Ez részben az egyéni dolgaink miatt alakult így, részben azért, mert a lengyelek nagyon jól játszottak az első harmadban és a második egy részében is. Új játékstílust próbálunk elsajátítani, ami most nem ment túl jól. Csak a harmadik harmadban javultunk fel némileg, akkor töltöttünk több időt a támadóharmadban. Így vagy úgy, a győzelem az győzelem, bár ebben a szakaszban az egyre javuló teljesítmény a lényeg. A svédek elleni meccshez képest volt néhány változtatás a sorok összetételében, de ennek semmi extra oka nincs, Bartalis kisebb sérülés miatt nem játszott, Hári beteg, és egyébként is folyamatosan teszteljük a különböző kombinációkat."

Tomek Valtonen, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya: "Büszke vagyok a csapatomra, mert úgy is keményen harcoltunk, hogy tizenöt játékosunk még hiányzik a lengyel bajnokság rájátszása miatt, és sok az újonc. Így is megvoltak a helyzeteink, a végén a kapuvasat is eltaláltuk, szoros meccset játszottunk, nem lehetek elégedetlen."

Erdély Csanád: "Játszottam már a mostani sortársaimmal, Benk Andrással és Chris Bodóval a Volánban is, mind a ketten remek munkát végeznek mind támadásban, mind védekezésben, nagyon gyorsan tudtunk sebességet váltani, ha arról volt szó. Ugyanakkor ha csapatszinten nézem a mérkőzést, akkor nagyon gyenge teljesítményt mutattuk az első két harmadban. Remélem, ezzel kijátszottuk magunkból a rossz hokit. A harmadik harmadban kicsit nagyobb nyomást helyeztünk a lengyelekre, ki is tudtunk egyenlíteni idejében, utána jött a hosszabbítás és a szétlövés. Azt gondolom, most nem az eredményt kell nézni. Örülünk, hogy nyertünk, de azt ki kell elemeznünk, hogy mi volt a baj az első két harmadban."

Magosi Bálint: "Nagyon jó érzés volt hazai jégen a válogatott csapatkapitányának lenni, nagyszerű közönség előtt játszottunk nagyon szoros mérkőzést ez ellen a brusztolós-hajtós lengyel válogatott ellen. Annak ellenére, hogy most egy divízióval lejjebb játszanak, nem szabad lebecsülni őket. A világbajnokságon is sűrűn lesznek a mérkőzések, ezért is jó, hogy két nap múlva máris játszunk velük megint, ebből mi csak profitálhatunk."

Pozsgai Tamás: "Szerintem sem a játékosok, sem az edzők, sem a nézők nem arra számítottak, hogy így fogunk szenvedni. A lengyelek majdnem lemostak bennünket a pályáról az első két harmadban. A harmadik legalább egy kicsit már jobb volt, akkor voltak pillanataink, amikor a csapat az igazi arcát mutatta. Ahogy az edzők is nyilatkozták a meccs előtt, most a taktikai elemek csiszolása volt előtérben, gyakorolhattuk a védekező zónát, mert elég sokszor beszorítottak minket. Tapasztalatszerzésnek jó volt, reméljük, pénteken majd úgy tudunk beleugrani a meccsbe, ahogy most befejeztük. Igaz, hogy nyertünk, ami mindig jó dolog, de ennél biztosan több kell."

Stipsicz Bence: „Gyengén kezdtünk, rendezetlenek voltunk, nem tudtunk dominálni. Minden korongra másodiknak értünk oda, nem tudtunk passzolni, mindenki elbújt kicsit. Ilyenkor nehéz belelendülni, de változtattunk a játékunkon, agresszívebbek lettünk, és a záró harmadban már láttuk a jeleit annak, amit játszani szeretnénk. Egyáltalán nem vagyunk elégedettek, de pénteken megint meccs lesz, ott ezeket a hibákat ki kell küszöbölnünk, mert az akarással és a korcsolyázómennyiséggel alapvetően nem volt gond.”

A sorok:

Nagy G., Sarauer, Sofron
Sárpátki, Vas, Magosi
Erdély, Benk, Bodó
Miskolczi, Nagy K., Terbócs

Wehrs, Varga
Stipsicz, Szirányi
Pozsgai, Macaulay
Garát, Szabó D.

Rajna (Bálizs)

Kimaradt: Kiss D., Hári, Bartalis, Hetényi, Vay

A program

Magyarország–Svédország 3-4

Magyarország–Lengyelország 2-1 bü.

Magyarország–Lengyelország – 2019. április 12. 18:30, Miskolci Jégcsarnok, Miskolc - jegyek ITT

Magyarország–Szlovénia – 2019. április 17. 19:00, Tüskecsarnok - jegyek ITT

Magyarország–Olaszország – 2019. április 20. 19:00, Coventry

Magyarország–Nagy-Britannia – 2019. április 21. 14:00, Milton Keynes

A keret

Bálizs Bence

G

MAC Újbuda

Hetényi Zoltán

G

DEAC

Rajna Miklós

G

MAC Újbuda

Vay Ádám

G

DVTK Jegesmedvék

Garát Zsombor

D

MAC Újbuda

Kiss Dániel

D

DVTK Jegesmedvék

Macaulay Scott

D

MAC Újbuda

Pozsgai Tamás

D

MAC Újbuda

Stipsicz Bence

D

Fehérvár AV19

Szabó Dániel

D

Fehérvár AV19

Szirányi Bence

D

DVTK Jegesmedvék

Varga Arnold

D

UTE

Wehrs Kevin

D

Tölzer Löwen (GER)

Bartalis István

F

Schwenningen (GER)

Benk András

F

UTE

Bodó Christopher

F

MAC Újbuda

Erdély Csanád

F

Fehérvár AV19

Hári János

F

Fehérvár AV19

Magosi Bálint

F

DVTK Jegesmedvék

Miskolczi Márk

F

DVTK Jegesmedvék

Nagy Gergő

F

FTC-Telekom

Nagy Krisztián

F

MAC Újbuda

Sarauer Andrew

F

Fehérvár AV19

Sárpátki Tamás

F

Fehérvár AV19

Sofron István

F

Fehérvár AV19

Terbócs István

F

MAC Újbuda

Vas János

F

DVTK Jegesmedvék

A stáb

Jarmo Tolvanen

Szövetségi kapitány

Majoross Gergely

Másodedző

Szilassy Zoltán

Másodedző

Farkas Tamás

Kapusedző

Kiss Dávid

Videóedző

Nagy Ákos

Erőnléti edző

Dr. Majzik Ernő

Csapatorvos

Bagonya Imre

Fizioterapueta

Sashalmi Tamás

Fizioterapeuta

Nagy József

Felszerelésmenedzser

Imre Lajos

Csapatvezető

Szilágyi Levente

Csapatvezető

Závodszky Szabolcs

Médiamenedzser

Gyerehokizni

Válogatott termékek