Kazahsztán ellen zárul a vb

2019.05.05. 10:50 |

A magyar válogatott a már feljutó házigazda ellen játssza utolsó mérkőzését a Divízió I/A világbajnokságon. Mivel Szlovénia 9-0-ra legyőzte a litvánokat, így a mieink biztosan bentmaradnak.

Majoross Gergely megbízott vezetőedző és stábja néhány helyen változtat az összeállításon. Hári János eltiltása leteltével visszatér az első sorba Erdély Csanád és Galló Vilmos közé. Sarauer Andrew a negyedik sorba kerül centernek. Nagy Gergő és Benk András helyet cserél egymással. A bekkpárok nem változnak. A kapuban ezúttal Bálizs Bence kezd, Vay Ádám lesz a tartalék. Magosi Bálint sérülés miatt továbbra sem játszhat.

Jó lenne szépen befejezni a világbajnokságot, de ez nem lesz könnyű, hiszen a kazah válogatott kemény ellenfél. A házigazda már bebiztosította feljutását, a tét számukra az eslő hely megszerzése lehet. A keret tele van a KHL-es Bariszban szereplő játékosokkal. Tizenkét hokis született Kazahsztánon kívül, egy Svédországban, négy pedig Észak-Amerikában. A kapus Henrik Karlsson nagyszerűen teljesített a tornán, bár a már biztos feljutás tudatában elképzelhető, hogy a második számú kapus, Kudrjavcev véd majd ellenünk. A legeredményesebb kazah Mihajlisz három góllal és két assziszttal, de Metalnyikov, Diets és a csapatkapitány, Bochenski is ponterősen játszik a vb-n. A válogatottból 14-en szerepeltek a KHL-ben ebben a szezonban, és öten vannak, akik már az NHL-ben is jégre léptek. A keret kellően mély, és tapasztalt játékosok alkotják.

A két együttes eddig 12-szer találkozott, és abból 11-szer a kazahok győztek. A mostani mérkőzés nem ígérkezik könnyűnek, de ha a magyar csapat marad a megbeszélteknél és keményen küzd, akkor 2013 után újra meglepheti Kazahsztánt.

Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány: Attól függetleníteném magunkat, hogy nekik fontos-e ez a meccs, mert nekünk mindenképpen az. Mire elkezdődik a meccs, már tudni fogjuk a többi eredményt, de ezzel együtt nem szeretnénk egy hasonló élménnyel zárni a vb-t, mint amilyen a szlovénok elleni találkozó volt. Hálásak lehetünk, hogy van még egy meccs, és nem rossz szájízzel fejezhetjük be a szezont. Tudom, hogy a csapatban van annyi büszkeség, hogy valami mást vigyen a jégre ma este. A kazahok hasonló stílusban játszanak, mint a fehéroroszok, de a házigazda összetétele még meggyőzőbb. Sokszor játszottunk ellenük, ismerjük őket, és bízunk abban, hogy meg tudjuk lepni őket. Azért változtattunk a sorokon, mert úgy látjuk, hogy ezzel mindegyikben van energia, van ember, aki nyomást gyakorolj, összeszedi korongokon, vagyis így lehet mindenki hatékony.

Az összeállítás Kazahsztán ellen:

Erdély, Hári, Galló
Nagy K., Bartalis, Sofron
Benk, Vas, Bodó
Nagy G., Sarauer, Terbócs

Stipsicz, Szabó
Wehrs, Szirányi
Pozsgai, Macaulay
Varga

Bálizs (Vay)
Sérült: Magosi

A vb magyar érdekeltségű programja