Magabiztos győzelem Litvánia ellen

2019.05.02. 10:49 |
A magyar válogatott megszerezte első győzelmét a kazahsztáni Divízió I/A világbajnokságon. A litvánok elleni 4-1-es sikerből Bartalis István 2+1-gyel vette ki a részét.

Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány és stábja több helyen is változtatott a sorokon a harmadik világbajnoki mérkőzésre. Bartalis bekerült a második sorba Nagy Krisztián és Sofron közé. A harmadik sort Nagy Gergő, Vas és Magosi alkotta, míg Sarauer, Benk és Bodó alkotta a negyedik egységet. A védelembe visszatért sérülése után Szirányi, és ő volt a hetedik bekk. A kapuban Vay kezdett.

Aktívan kezdte a meccset a magyar válogatott, Wehrs, majd Sofron próbálkozott. A lendületet Sarauer kiállítása törte meg, és emberhátrányban beszorították a mieinket a litvánok, de Vay védéseivel sikerült átvészelni az időszakot. A 9. percben, kiegészülés után pedig megszerezte a vezetést a magyar együttes: Stipsicz vitte fel lendületesen a korongot, majd Nagy Krisztiánhoz passzolt szélre, aki egyből tette tovább Bartalishoz, a center pedig kapásból nagy gólt lőtt – ez volt az 50. pontja a válogatott mezében (1-0).

Egy újabb Sarauer-kiállítás következett, ám emberhátránybna is bátran játszott a válogatott, és Erdély került kétszer is ziccerbe. Kiegészülés után Bodó lódult meg, de mellé lőtt. A litvánok Magosit borították fel keményen, ám ez nem ért kiállítást a játékvezetőknél. A 16. percben így is sikerült megduplázni az előnyt. Jó védekezés után Szirányi lépett be a támadásba, majd Bartalishoz került a korong, és remek cselek után higgadtan ellőtte Armalis mellett úgy, hogy a kapuvasról pattant be (2-0).

Sofron lövése is veszélyes volt, de újabb kiállítás következett, a játék késleltetésért éppen a csatár kapott büntetést, mert bemozdult buli közben. Ezt már kihasználta Litvánia: a 19. percben Varga nem tudott felszabadítani, így Kumaliauskas másodszorra már bekotorta a korongot (2-1).

A második harmadot is nagyszerűen kezdte a válogatott, de egy kapu előtti kavarodásból Sofron, majd Nagy Krisztián sem tudott betalálni. Aztán Armalis fogta Sarauer és Galló kísérletét is. A 27. percben azonban a kapus is tehetetlen volt, és a magyar válogatott gólra váltotta első emberelőnyét. Vas lövése még kijött a kapusról, de éppen Erdély elé pattant, aki magabiztosan belőtte (3-1).

A litvánok igyekeztek magasabb sebességi fokozatba kapcsolni, és többször megdolgoztatták Vayt. Oda-vissza játékot hoztak a következő percek, a mieink sem lassítottak, és a lendületes akciókban benne volt veszély Hári, Sofron és Galló lehetőségénél is. Az újabb gólt aztán egy nagy kapushiba és Bartalis szemfülessége alapozta meg: a rövid passzt elcsente a csatár, középre adását pedig Sofron zúdította a kapuba (4-1). Sofinak ez volt a 100. pontja a válogatottban.

A harmad végén fórban játszhattak a mieink Zubrus büntetése miatt, ám hiába rendeztek tűzijátékot, Armalis mindent fogott, így nem változott az állás.

Az utolsó felvonás elején is a magyarok játszottak fölényben, Galló és Vas János is kísérletezett. Galló újabb lövésénél a kapuvas mentette meg az ellenfelet. A litvánok is kezdték fokozni a nyomást, ám Vay jól védett. A mieink biztosan és harcosan őrizték az előnyt, és néhány ellenakcióban ott volt a veszély, de Bodó és Galló sem tudta növelni a különbséget. A hajrában Hári kapott büntetést, a litvánok a kapust is lehozva hat a négy ellen támadtak, ám ezzel sem tudtak élni, sikerült kivédekezni ezt az időszakot.

A magyar válogatott két vereség után megszerezte első győzelmét a vb-n, és készülhet a pénteki, Szlovénia elleni találkozóra. A mieink legjobbjának Sofron Istvánt választották.

A magyar válogatott Litvánia ellen:

Erdély, Hári, Galló
Nagy K., Bartalis, Sofron
Nagy G., Vas, Magosi
Benk, Sarauer, Bodó
Terbócs

Stipsicz, Szabó
Pozsgai, Macaulay
Varga, Wehrs
Szirányi

Vay (Bálizs)

A vb magyar érdekeltségű programja