Fölényes siker az olaszok ellen is

2019.04.20. 23:02 |
A magyar férfiválogatott 6-1-re verte az A csoportos olaszokat felkészülési mérkőzésen, Coventryben.

Az első angliai meccsre, az olaszok ellen Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány és stábja néhány helyen változtatott a csapat összetételén. Bálizs Bence kezdett a kapuban, Rajna Miklós volt a tartalék. Kihagyta a szombati meccset Vay Ádám, Nagy Krisztián és Garát Zsombor, míg visszakerült Miskolczi Márk és Bartalis István. Két támadósor változatlan maradt, míg Vas János volt a center Bartalis és Bodó között, a negyedik sorban Miskolczi, Benk és Magosi szerepelt, a 13. csatár pedig Terbócs volt. A bekkpárok változatlanok maradtak, de Garát kimaradásával Varga volt a hetedik hátvéd. A csaatkapitány Magosi Bálint volt, helyettesei pedig Hári János és Vas János.

A magyar csapat már kilenc másodperc után megszerezte a vezetést, miután Galló próbálta meg középre tenni a korongot a kapu mögül, de az végül a kapuson megpattanva a hálóban kötött ki (1-0). Továbbra is az első percben jártunk, amikor Szirányi lőtt távolról, és végül a korongba senki sem ért bele, így az bement (2-0). A kezdeti izgalmak után csillapodott a tempó. A mieink kivédekeztek egy emberhátrányt, aztán újra fölénybe kerültek. Az olaszok a 13. percben szépítettek, nagyjából az első lövésükkel: Miceli próbálkozása becsúszott (2-1). Öt perccel a harmad vége előtt magyar emberelőny következett, és bár szépen járatták a korongot a játékosok, gól nem született.

A második harmad elején ismét fórban támadhattak a mieink, ám ebből sem növelték az előnyt. Öt perc elteltével Gallónak volt nagy helyzete, miután behúzott, és a kapus már verve volt, de a korong elkerülte a kaput. A magyarok továbbra is megdolgoztatták az olasz kapust, az ellenfél alig tudta kihozni a korongot a harmadából. Ez a nyomás csak emberhátrányban enyhült, az olaszok pár lövéssel próbálkoztak, de Bálizs jól védett. Aztán újra a magyar együttes irányított, de Wehrs passzából Nagy Gergőnem tudott betalálni. A gól viszont összejött a következő akcióból: Vas lőtte be a helyzetet Caffinak (3-1). A mieink újabb emberhátrányt védekeztek ki biztosan, majd Bálizs Hochkofler megindulásánál is nagyot védett. Magyar emberelőny következett, és ezt már sikerült kihasználni: Wehrs lövésébe Nagy Gergő ért bele (4-1).

A harmadik felvonás elején is folytatódott a magyar fölény, sikerült beszorítani az ellenfelet. Öt perc elteltével fórból újra betalált a csapat, Wehrs lökete kipattant, de Nagy Gergő belőtte a korongot (5-1). Nem sokkal később Hári a kapuvasat találta el. Az olaszok egyre fáradtak, és egyre többször kerültek a büntetőpadra. Emberelőnyben Sofron került helyzetbe, de fölé lőtte a nagy ziccert. Hamarosan azonban összejött a találat a csatárnak: egy emberhátrány kivédekezése után megindult, és Caffit becsapva a hálóba lőtt – a gólpassz Bálizsé volt (6-1). A hajrában még egyszer fórban támadhattak a mieink, de ebből már nem született újabb találat.

Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: Mi voltunk a jobb csapat mind a három harmadban, és ez nem sűrűn fordul elő a hokiban. Emiatt joggal lehetünk boldogok. Közelebb vagyunk a végleges kerethez, de továbbra is maradtak nyitott kérdések, és néhány dolgot majd Kazahsztánban is gyakorolnunk kell még.

Clayton Beddoes, az olasz válogatott szövetségi kapitánya: A magyarok kerete teljes, nagyon egyben van, érezhetően készen áll a világbajnokságra: erős és gyors. Mi egyelőre nem tartunk itt, ez a meccs is arra szolgált, hogy felmérjük a gyengeségeinket, kiderüljön, ki bírja ezt a sebességet és ki nem. Általában igen hasonlóak vagyunk a magyarokkal, most azonban le vagyunk maradva a felkészülésünkben, ez a vereség fő oka, bár az eredmény miatt természetesen csalódott vagyok.

Bálizs Bence: Jól játszott a csapat, kompaktak voltunk hátul és erőszakosak. Nem volt megerőltető védeni a srácok mögött, megkönnyítették a dolgomat. Okosan játszottak, nem dobálták el a korongot. Büszke vagyok rájuk.

Szirányi Bence: Megint jól kezdtük a meccset, és utána sem hagytunk lehetőséget az ellenfélnek, hogy felpörögjön. A csapat belekerült a flow-ba, azt tettük, amit kért tőlünk az edző, és ilyen siker lett a vége. Jó az összhang köztünk Wehrsszel, már játszottunk együtt Fehérváron, megértjük egymást a jégen. Hasonló stílusú játékot játszunk, felváltva tudjuk segíteni a támadásokat. Jól is olvassuk a játékot, és emiatt nem tudnak létszámfölényes helyzetet kialakítani ellenünk.

Nagy Gergő: Szerencsére jól kezdtünk, az első két cserében két gólt tudtunk lőni, és utána sem engedtünk ki, próbáltuk végig ugyanazt a játékot játszani. Örülök, hogy ez ilyen jól sikerült. Most úgy pattantak a korongok, hogy ziccer lett belőlük. Voltak emberelőnyben is lehetőségeink, de még ezt kell gyakorolni, főleg a kihozatalokat, élesebbnek kell lennünk a vb-n. Biztató, hogy mindkét előnyös sor tudott helyzeteket kialakítani.

Sofron István: Jól játszottunk végig, tudtunk dominálni, le a kalappal a csapat előtt. Nem is emlékszem olyan cserére, amikor beszorítottak minket, a sorunk jól működik, remélem, hogy a folytatásban is ilyen eredményesek tudunk maradni. Kifejezetten jó, hogy kevés gólt kapunk. A végére nekem is összejött a gól, miután két helyzetet kihagytam. Kezd helyreállni a rend, igyekszem meghálálni a bizalmat, amit kapok.

Wehrs Kevin: Biztosan védekeztünk egész meccsen, nem hagytunk sok lehetőséget az ellenfélnek, és a védekezés már az előző meccseken is jól működött. Még az apró részleteken lehet javítani, de mindig úgy gondolom, hogy lehet jobban játszani.

Az összeállítás Olaszország ellen

Erdély, Hári, Galló
Nagy G., Sarauer, Sofron
Bartalis, Vas, Bodó
Miskolczi, Benk, Magosi
Terbócs

Stipsicz, Szabó D.
Wehrs, Szirányi
Pozsgai, Macaulay
Varga

Bálizs (Rajna)
Kimaradt: Vay, Garát, Nagy K.

A program

Magyarország–Svédország 3-4