A litvánok következnek

2019.05.01. 19:36 |

Harmadik mérkőzésére készül a magyar válogatott a kazahsztáni Divízió I/A világbajnokságon. A Dél-Koreától és Fehéroroszországtól elszenvedett vereségek után Litvánia ellen lehet javítani.

Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány a Fehéroroszország elleni mérkőzés után alaposan megkeverte a támadósorokat. Az első sor marad Litvánia ellen is, a másodikban viszont Bartalis István a szélről bemegy centerbe, Nagy Krisztián a negyedik sorból feljön a szélre, míg a másik oldalon Sofron István rohamoz majd.

A harmadik sorban Magosi Bálint Bodó Christopherrel cserél, aki átkerül a negyedik sorba Benk Andrással és középen Sarauer Andrew-val.

A védőpárosok maradnak, egyedül Szirányi Bence játéka kérdéses, róla döntés alighanem csak a mérkőzés előtt születik majd. A kapuban Vay Ádám kezd, cseréje Bálizs Bence lesz.

Litvánia, a nagy küzdő

Litvánia némileg sötét lónak számít a csoportban. Nagyon fontos leszögezni, hogy csak azért, mert a Divízió I/B-ből érkeztek, az még nem jelent biztos sikert ellenük. Talán elég a britek tavalyi példájára emlékeztetni, akik szintén friss feljutóként meneteltek fel Budapesten az A csoportba (elég fájdalmas emlék ez nekünk…).

Az első két mérkőzésen a litvánok szoros meccsen vesztettek a fehéroroszok és a házigazda kazahok ellen, azaz már eddig is bebizonyították, hogy nem lehet őket félvállról venni.

Kezdőkapusuk, Mantas Armalis játszott már a KHL-ben, az SHL-ben és az AHL-ben is és 26 évesen csak most ér el pályafutása csúcsára. A másik kapus, Larynas Lubys is védett már a világbajnokságon.

Szintén érdemes figyelni a védő Nerijus Alisauskasra, aki a Dinamo Riga játékosaként immár második szezonját zárta a KHL-ben. A litvánok védőegységének tagja négy fiatal játékos is, az ő viszonylagos tapasztalatlanságukat ki lehetne használni.

A csatársor tagjai jellemzően a német és a norvég bajnokság alacsonyabb osztályaiban játszanak. A fiatalok közül érdemes megemlíteni a Svájcban hokizó Emilijus Krakauskast.

A legnagyobb név az a Dainius Zubrus, aki 19 szezont húzott le az NHL-ben, mióta onnan visszavonult, már csak a válogatottban szerepel. Kora ellenére (nyáron már 41 éves lesz) közel 1300 NHL-meccs tapasztalatával pontosan ismeri a játék minden rezdülését és nagyszerűen lát a jégen. Olyan hokis, aki mindenki játékát feljavítja maga körül.

A litvánok szövetségi kapitánya, Dan Lacroix első szezonjában dirigálja a nemzeti együttest, mióta átvette a csapatot az azt hosszú évekig vezető Bernd Haake-tól. Dan Lacroix edzői karrierje jelentős részében eddig jórészt NHL-csapatoknál volt a segédedző.

Majoross Gergely, megbízott szövetségi kapitány: A litvánokról eddig az derült ki, hogy hatalmas küzdők, a fehéroroszok ellen minden játékos nagyon odatette magát. Meglehetősen szélsőséges csapat, az ifikorú játékosok mellett ott van a több mint 1000 NHL-mérkőzéssel rendelkező Dainius Zubrus. Küzdőszellemben és egységben leginkább talán a koreaiakhoz hasonlíthatók.

Mi a legjobbunkat szeretnénk nyújtani, mérkőzésről mérkőzésre javulva. Ez sikerült az első találkozóról a másodikra, de sok apró részlet van, amiben most is javulni szeretnénk. Azt gondolom, változtatnunk kell a felálláson, egyes játékosokban több van annál, mint amit eddig láttunk tőlük. Remélhetőleg más társakkal ez ki is jön majd a jégen.

A második mérkőzésen a legnagyobb problémát az jelentette, hogy nem tudtunk elegendő minőségi helyzetet teremteni. A megváltoztatott sorokkal ezen szeretnénk változtatni.

Az első sor egy jó mix, mindenből van benne egy kicsi. Van elegendő energiájuk ahhoz, hogy ezen a szinten is elegendő mennyiséget korcsolyázzanak, nyomást gyakoroljanak, korongot szerezzenek, és marad elég kreativitás a helyzetek kialakításához is.

A magyar válogatott Litvánia ellen:

Erdély, Hári, Galló

Nagy K., Bartalis, Sofron

Nagy G., Vas, Magosi

Benk, Sarauer, Bodó

Terbócs

Stipsicz, Szabó

Pozsgai, Macaulay

Varga, Wehrs

Vay (Bálizs)

Döntésre vár: Szirányi

A vb magyar érdekeltségű programja