Visszatérés covid után – előadást szervezett az MJSZ

2020.12.07. 11:27 |

A nemrégiben megtartott online előadás videófelvételét teljes egészében megtekinthetik.

Az MJSZ által szervezett előadást gyakorlati tapasztalatai alapján a Városmajori Szívklinika docense, dr. Kiss Orsolya tartotta, aki több mint 300 covidfertőzött sportoló vizsgálatát végezte el, köztük 57 hokisét is.

A téma fontosságára és aktualitására való tekintettel az online programot dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nyitotta meg, hangsúlyozva a sportolók védelmének fontosságát. A kormányzati intézkedések lehetővé teszik a versenysport további működését, ám a résztvevők felelőssége hatalmas, és a napi munka biztonságán túl a fertőzés utáni visszatérés feltételrendszere is fontos.

Dr. Kiss Orsolya nemzetközi kutatásokból és saját mérésekből, vizsgálatokból idézett. A szívklinika két fázisban vizsgálja a sportolókat, egyszer közvetlenül az első negatív teszt után, majd egy hónapra rá, terheléses tesztek révén. Nagyon fontos, hogy bármilyen gyulladásos betegséget követően csak óvatosan szabad teljes terhelésen dolgozni, mert az esetleges szívizom-gyulladással végzett edzés komoly szövődményekkel járhat. A docens asszony hangsúlyozta: hiába vészeli át valaki akár teljesen tünetmentesen a betegséget, a tapasztalataik szerint akkor is indokolt az óvatosság.

A prezentáció mindenkit érintő, közérthetően fogalmazott üzenete sok hallgatót ösztönzött kérdések megfogalmazására. Ezeket az előadás végén részletesen megválaszolta a doktornő.

Az MJSZ folyamatosan aktualizálja a vírussal szembeni védekezési és a vírus utáni visszatérési szabályok anyagait, amelyek honlapunkon első helyen elérhetőek. Fontosnak tartjuk a figyelemfelhívást sportolók, sportszakemberek, szülők számára egyaránt: a veszélyt nem szabad fél vállról venni.

Tájékoztatás a jégkorongozók poszt-covid kardiológiai vizsgálatairól

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV