Harmadik lett a junior-vb-n a magyar válogatott

2018.12.14. 20:00 |
A magyar csapat a szlovénok délutáni győzelme és feljutása után a második helyért meccselt a lengyelekkel a tychy-i U20-as világbajnokságot, ám az ellenfél ezúttal jobban akarta a sikert.

Csalódott magyar válogatott lépett jégre Lengyelország ellen, hiszen szerdai szétlövéses vereségünk után csak akkor juthattunk volna fel a divízió 1/A-ba, ha az ukránok pontot lopnak a miénk előtt megrendezett találkozón Szlovéniától. Ez nem következett be, érvényesült a papírforma, Szlovénia 4-1-re nyert, így a fiúk feladata az maradt, hogy megőrizzék második helyüket a táblázaton. Ehhez nem szabadott volna rendes játékidőben kikapnunk a házigazdától.

A lengyelek saját közönségük előtt lendületesen kezdtek, és meg is szerezték a vezetést a 3. percben. A folytatásban kimaradt egy emberelőnyünk, majd öt az öt ellen is többet támadtunk, ám eredménytelenül. A legnagyobb magyar helyzet Szalma Zsolt előtt adódott, aki közelről a vasat találta el, válaszul a lengyelek léptek meg kettő az egy ellen, Kovács Dávid viszont a helyén volt.

A második játékrész elejét megnyomtuk, kapuja elé szegeztük ellenfelünket, ám kollégájához hasonlóan Lipinski is jól védett. Aztán egy pillanatra kiszabadultak a prés alól a lengyelek, és belőtték a második góljukat a 25. percben, Olszewski révén. Emberhátrányban volt lehetőségünk Bugár előtt, majd Kiss Roland szólózott. Egy palánkra lökés után Soltys és Révész verekedett össze, mindketten mehettek zuhanyozni. Továbbra sem sikerült bepréselnünk a pakkot a lengyel kapuba, nem úgy nekik a mienkbe. Kétszer is eredményesek voltak, előbb Brynkus duplázott korongvesztésünk után, majd Smal kapáslövése talált utat a hálóba, 0-4 a 38. percben. Egy percre rá megtört a jég, Horváth Bálint kapott remek passzt Péter Androrról, és nem hibázott, 1-4.

A harmadik harmadban ismét nekilendültek a fiúk a felzárkózás érdekében, és másfél perc után Papp Kristóf be is talált, 2-4. Az újabb gólért minden erejét megfeszítve küzdött válogatottunk, mindhiába. A legnagyobb lehetőség Horváth Bálint előtt adódott az 55. percben, de szólóját fogta Lipinski. Emberelőnybe kerültünk, Mihály Ákos valahogy a kapuba küzdötte a korongot, a játékvezetők azonban nem adták meg a találatot. Jöhetett az időkérés és a kapuslehozatal, ez sem hozott sikert, maradt a 2-4.

A divízió 1/A-ba Szlovénia jutott fel, Magyarország pedig a 3. helyen végzett.

Nyilatkozatok

Vas Márton vezetőedző: “Sajnos odaadtuk az első két harmadot az ellenfélnek. Nem tudtunk úgy játszani, ahogy szerettünk volna, szerintem egy kicsit csalódottak voltak a srácok a szlovén–ukrán mérkőzés eredménye miatt, amit nem lehetett kizárni. Nagyon sokat dolgozott azon a stáb, hogy kirántsuk őket ebből a lelki gödörből. A harmadik harmadban már sokkal lendületesebben törtünk kapura, sokkal nagyobb nyomást tudtunk gyakorolni az ellenfélre, mint azelőtt. Az egész tornáról azt gondolom, hogy nagyon jó karaktere volt a csapatnak. Sokan sajnos nagyobb nyomást tettek magukra, mint kellett volna, de ezt meg kell tanulniuk kezelni. Összességében mindenki felvette a munkásbakancsot, és rengeteget dolgozott azért, hogy minél előrébb végezzünk. Egy kicsit a fejeket kell még jobban összeszedni. Ez hosszabb távú feladat, de biztos vagyok benne, hogy az itteni tanulságok alapján is tovább tudnak haladni afelé, hogy komplett játékosokká váljanak.”

Kiss Roland csapatkapitány: “Elég gyengén kezdtünk, de később már éreztem a tüzet a csapatban. Az első harmad után azt gondoltam, vissza tudunk jönni a meccsbe. Ehhez képest a második is rosszul sikerült. A harmadikról azt tudom mondani, hogy nem volt elég energiánk, hogy egyenlítsünk és nyerjünk. A szlovénok elleni vereség sokat kivett belőlünk, mind motivációban, mind fejben, mind energiában. A torna első három meccse mindenképpen nagy pozitívum a számunkra, mindháromszor hatvan percen át tudtunk csapatként játszani, egységesek voltunk, ez látszott is. A szlovén meccsen is nagyon jól kezdtünk, de a vége nem úgy alakult, ahogy szerettük volna.”

Császár Hunor: “Nem álltunk bele százszázalékosan, akartuk a győzelmet, de nem eléggé. A lengyelek letámadtak minket, ránk jöttek erősen. Igaz, hogy volt egy harmad, amit megnyertünk, de ők most többet tettek a sikerért. Ahhoz képest, hogy úgy indultunk neki a világbajnokságnak, hogy megnyerjük, a végére kicsit elfáradtunk. A szlovénok ellen elvesztettünk egy harmadot, és azon el is úszott az arany.”

Madácsi Benedek: “Jó volt a csapatunk, összeszoktunk, de nem esett jól, hogy az utolsó meccsen nem az aranyért küzdhetünk. A szlovénok elleni meccsen nem lett volna szabad úgy elbuknunk az utolsó harmadot, a lengyelek ellen pedig fejben kellett volna jobban ott lennünk.”

Péter Donát: “Ez volt az első U20-as világbajnokságom, úgy gondolom, nem ment rosszul a játék, élveztem is, és összességebben nem vagyok elégedetlen sem a saját teljesítményemmel, sem a csapatunkéval. Pörgettük végig a sorokat, nem volt jelentősége, hogy az elsőben vagy a negyedikben játszom, ezen a szinten minden egyes cserére motiváltan kell bemennie egy játékosnak.”

Szalma Zsolt: “Az első két harmadban semmi sem működött, nagyon könnyű gólokat engedtünk nekik, a fejünkre nőttek. A harmadik harmadra összekaptuk magunkat, komoly csapatmunkát végeztünk, de ez ma sajnos csak ennyire volt elég.”

Az összeállítás:

Péter A., Horváth B., Vértes
Szalma, Papp, Mihály
Révész, Császár, Madácsi
Péter D., Kreisz, Dézsi
Kovács A.

Sándor, Fejes
Kiss, Vas
Bugár, Seregély
Horváth M.

Kovács D. (Szeles)

A program

Világbajnokság, Tychy, Lengyelország:

December 8., szombat, 13:00 Magyarország-Japán 3-1
December 9., vasárnap, 20:00 Magyarország-Ukrajna 9-3
December 11., kedd, 13:00 Magyarország-Olaszország 6-2
December 12., szerda, 20:00 Magyarország-Szlovénia 4-5 - szétlövés után
December 14., péntek, 16:30 Magyarország-Lengyelország 2-4

A keret 

Kovács

Dávid

G

Langnau (SUI)

Szeles

Martin

G

Fehérvári Titánok

Bugár

Gábor

D

MAC

Fejes

Nándor

D

MAC

Horváth

Milán

D

IOGJA

Kiss

Roland

D

Fehérvári Titánok

Sándor

Flórián

D

Fehérvári Titánok

Seregély

Máté

D

MAC

Vas

Márk

D

Fehérvári Titánok

Császár

Hunor

F

Fehérvári Titánok

Dézsi

Bence

F

IOGJA

Horváth

Bálint

F

Rögle (SWE)

Kovács

Alex

F

IOGJA

Kreisz

Brúnó

F

MAC

Madácsi

Benedek

F

Fehérvári Titánok

Mihály

Ákos

F

Fehérvári Titánok

Papp

Kristóf

F

Madison Capitals (USA)

Péter

Andor

F

Fehérvári Titánok

Péter

Donát

F

Augsburg (GER)

Révész

Marcell

F

Zürich (SUI)

Szalma

Zsolt

F

UTE

Vértes

Nátán

F

HPK (FIN)

A stáb

Vas

Márton

Vezetőedző

Horváth

András

Másodedző

Kiss

Dávid

Másodedző

Kontsas

Jukka

Kapusedző

Ágoston

Olivér

Fizioterapeuta

Speier

Kálmán

Felszerelésmenedzser

Végh

Benedek

Csapatvezető

Závodszky

Szabolcs

Médiamenedzser

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV