U20: hengereltek a magyarok

2018.12.09. 22:33 |
Hátrányból fordítva nyert 9-3-ra a magyar korosztályos válogatott Ukrajna ellen a lengyelországi Divízió I/B világbajnokságon.

A magyar edzői stáb döntése értelmében ezúttal is Kovács Dávid kezdett a kapuban, Szeles Martin volt a tartalék. Kovács Alex az első sorba került Horváth Bálint és Vértes Nátán mellé. Papp Kristóf a második sor centere volt Szalma Zsolt és Mihály Ákos mellett, a harmadik sort pedig Révész Marcell, Császár Hunor és Madácsi Benedek alkotta. A negyedik sorban Péter Donát, Kreisz Brúnó és Dézsi Bence szerepelt, és Péter Andor volt a 13. csatár. A védelem is változott, Sándor Flórián és Fejes Nándor játszott együtt, Kiss Roland Vas Márkkal alkotott párost, míg Bugár Gábor és Seregély Máté maradt egymás mellett.

A találkozó nem indult jól, Felix Morozov már a második percben előnyhöz juttatta az ukránokat, miután egy csellel becsapta védőjét, majd Kovácsot is. A rivális gyorsan növelte is a különbséget Peresunko lövésével. A mieink kivédekeztek egy emberhátrányt, amivel sikerült visszaszerezni az önbizalmat, felvették a meccs ritmusát és szépen járatták a korongot. Össze is jött a szépítés: Vas Márk távoli lövése utat talált a hálóba. A magyar együttes emberelőnyben is támadhatott, de ebből nem sikerült egyenlíteni. Aztán fordult a kocka, az ukránok kerültek fórba, ám Kovács több alkalommal is nagyokat védett.

A második játékrész hihetetlen magyar fordítást hozott. Vértes még a kapuvasat találta el, aztán emberelőnyben alaposan megdolgoztatták Ogandzhanjan kapust a mieink, Fejes és Sándor távolról, Szalma közelről próbálkozott. Egyre nőtt a nyomás, és emberelőnyben Papp járt közel az egyenlítéshez, de fölé lőtt. Aztán a következő cserénél már a gól is összejött: Dézsi remek passza után Császár emelte át a korongot a kapuson.

És itt még nem volt megállás: Horváth Bálint a sarokban Vérteshez játszott, a centerezésre pedig Péter Andor érkezett, és nem hibázott közelről. Pappnak is összejött a gól, Seregély lövése után a kipattanót kotorta be, majd Péter Donátnak is második szándékból sikerült belőnie az ötödiket. Három gól hét perc alatt, beérett a magyar fölény. A lövések aránya 26-8 volt ebben a harmadban.

Az utolsó játékrészre kapust cseréltek az ukránok, de a mieink ott folytatták, ahol abbahagyták, és Petlenkót is gyorsan felavatták: 52 másodperc után Horváth Bálint szerzett gólt Péter Andor passza után. Két perccel később Madácsi volt az előkészítő, hátulról visszatett korongja után Császár pedig már a hetedik magyar találatot érte el. A mieink kettős fórban támadhattak, és bár voltak helyzetek, de ebből nem sikerült növelni a különbséget. Aztán a hajrában ez is összejött: Seregély lekészítéséből Kovács Alex lőtt bombagólt. Erre Peresunko még válaszolt, de az utolsó percben Papp ismét betalált egy pontos lövéssel, ezzel a mieink 9-3-ra diadalmaskodtak.

A magyar csapat legjobbjának Kovács Dávid kapust választották.

Vas Márton vezetőedző: „Az elején kicsit bent maradtunk az öltözőben, nem jártak úgy a lábak, kicsit lusta volt a csapat. Az első szünetben ezen kellett őket átzökkenteni, és azt tudatosítani a fejekben, hogy sokat korcsolyázó, gyors, kapura törő játékra képesek. A második harmadban megtaláltuk a fonalat, amit elveszítettünk, és mindenki egy irányba evezett. Tudják ezt a játékot, az a kérdés, hogy mennyire tudják ezt megvalósítani. Amikor elkezdtünk gólokat lőni, megtörtük az ukránokat, mintha elment volna a kedvük a játéktól.”

Madácsi Benedek: „A két bekapott gól után felszívtuk magunkat, próbáltunk arra törekedni, hogy lőjünk egyet, aztán még egyet, és így jöttek a találatok szépen sorban. Hasznos volt, hogy az ukránokkal játszottuk az utolsó felkészülési meccset, megismertük a taktikájukat. A szünnapon a regenerálódás lesz a legfontosabb, és az, hogy utána új erővel vágjunk neki a következő meccsnek.”

Kovács Dávid: „A két gyors gólon túl kell lépni, elfelejteni, és a többi lövésre figyelni. Szerencsére utána jól ment nekem a védés. Elaludtunk az első harmadban, elbíztuk magukat, azt hittük a felkészülési meccs alapján, hogy az ukránok nem olyan erősek, és ez visszaütött. Utána felkeltünk, és azért tudtunk olyan jól játszani.”

Vértes Nátán: „Az elején álmosan kezdtünk, de utána belepörögtünk a meccsbe. Jó érzés volt ennyi gólt szerezni. Remélem, hogy így fogunk végig menetelni, az összes meccset behúzzuk, és világbajnokként mehetünk haza.”

Az összeállítás:

Kovács A., Horváth B., Vértes