U20: hibátlan mérleggel nyerte meg a kijevi vb-t a magyar csapat

2019.12.18. 18:55 |

Olaszországot is legyőzte Vas Márton válogatottja, ezzel ötből ötöt húzott be Kijevben, százszázalékos teljesítménnyel jutott fel a divízió 1/A-csoportba.

Vas Márton szövetségi kapitány már a franciák elleni győzelem után közvetlenül arról beszélt a srácoknak, hogy nagy lehetőség előtt állnak, hibátlan mérleggel nyerhetik meg a tornát. Ez nem minden nap fordul elő ebben a sportágban, kapitányunk karrierjében is csak egyszer történt meg, Szapporóban.

A magyar válogatott most élt a lehetőséggel, és bár az olaszok elleni meccsen nem volt minden tökéletes, így is sikerült győzni. Ebben persze nagy szerepe volt annak, hogy jól sikerült az első harmad: az egész tornán remeklő Révész Marcell talált be a7. percben először, majd Rétfalvi Kristóf és a meccs legjobbjának választott Keresztes Levente is villant, a 9. percben 3-0-ra vezettünk.

Az olaszoknak nem sikerült ez a vb, ezt ne szépítsük, de ettől függetlenül mentek előre, és ennek meglett az eredménye, szorossá tették a mérkőzést, így szinte a legvégéig izgulnunk kellett. Legalábbis nekünk szurkolóknak mindenképp, ugyanakkor maguk a játékosok nem túlságosan pánikoltak.

Vértes Nátán most is meglőtte a két gólját, a lehető legjobbkor talált be másodszor a harmadik harmad végén, amikor esély volt arra, hogy 5-5-re alakul az eredmény.

De nem 5-5 lett, hanem 5-ből 5! Páterka Bence tett rá még egy lapáttal (mellesleg ő kapta a torna legjobb magyar játékosának járó díjat), hogy a végén jöjjön egy kis kiállításroham.

Ez már nem osztott, szorzott, győzelemmel zárta a vb-t a magyar csapat. Az ötödikkel.

Aztán pedig lelkes gyerekek, fiatalok (és idősebbek) rohamozták meg a srácokat néhány ütőért – az öltözői megérdemelt ünneplés után. Nem volt egyszerű dolguk a fiúknak, de sokaknak szereztek nagy örömöt.

Nekünk pedig ezen a héten nagyon nagyot.

Vas Márton szövetségi kapitány:

„Le a kalappal a srácok előtt azért, hogy ilyen fókuszt tudtak tartani. Természetesen ez néha szétesett, de ezt rá lehet arra fogni, hogy tegnap ezt a világbajnokságot kőkemény munkával megnyerték. Ma azért játszottak, hogy az ötből öt meglegyen. A hangulattal eddig sem volt gond, összeálltak a srácok, csapatként működtek, dolgoztak, ez volt az egész sikernek a kulcsa.”

Divízió 1/B-s világbajnokság, zárónap:

Magyarország–Olaszország 7-4 (3-1, 2-2, 2-1)

Magyarország: Horváth D.

Horváth M., Szécsi (1)
Vértes 2 (1), Péter (2), Dézsi 1 (1)

Pokornyi, Farkas B.
Révész 1 (2), Páterka 1 (1), Keresztes 1 (2)

Dóczi, Csollák (1)
Ambrus (1), Rétfalvi 1, Németh K.

Seregély, Bogesic
Kovács A., Horváth L., Mesterházy

Az olasz gólszerzők: Soelva (Oehler), Solva (Demetz), Andreotti (Zecchetto, Bossi), Tomasini (Deluca S., Deluca R.)

A magyar válogatott vb-programja:

2019. december 12., csütörtök, 19:00: Ukrajna–Magyarország 1-5

4. Lengyelország 6 pont
5. Észtország 3 pont
6. Olaszország 0 pont

A torna legjobb védőjátékosa: Pokornyi Dávid (Magyarország)

A kijevi divízió 1/B-s világbajnokságon százszázalékos mérleggel aranyérmes magyar U20-as válogatott!

Felső sor: Horváth László, Pokornyi Dávid (a torna legjobb védőjátékosa), Dóczi Zsombor, Bogesic Vedran, Rétfalvi Kristóf, Horváth Milán, Dézsi Bence, Horváth András (edző), Vas Márton (szövetségi kapitány), Végh Benedek (csapatvezető).

Egy kicsit lentebb: Mesterházy Bálint, Csollák Márkó, Farkas Botond, Seregély Máté, Németh Kristóf, Ambrus Gergő, Kiss Dávid (edző), Székely Csaba (kapusedző, videóelemző).

Még lentebb: Péter Donát (csapatkapitány), Páterka Bence (a magyar csapat legjobb játékosa), Révész Marcell, Keresztes Levente, Vértes Nátán, Szécsi Patrik, Kovács Alex

És még lentebb: Horváth Dominik, Márkus Levente

A képről hiányzik: Speier Kálmán (felszerelés-menedzser), Berkes Brigitta (fizioterapeuta), Jim Brithén (fejlesztési igazgató), dr. Németh Gergely (pszichológus), dr. Tarr Márton (csapatorvos)