U20: őrült meccsen vertük 10-7-re a lengyeleket

2019.12.15. 18:40 |

A magyar U20-as válogatott 17 gólos (!) mérkőzésen szerezte meg harmadik győzelmét a kijevi divízió 1/B-s világbajnokságon. Még két lépés.

Kellemes, napsütéses időben sétálhatott át a magyar U20-as válogatott a hotelből a divízió 1/B-s világbajnokság helyszínéül szolgáló Sport Palace-ba, de a csarnokban még nem oszlott fel a „köd”: Észtország egy 7 másodperccel a vége előtt született góllal (ez volt az ellenünk is betaláló Lodeikin harmadik gólja a meccsen) 5-4-re legyőzte az olaszokat. Ez azt jelenti, hogy ismét egy olyan csapat nyert meccset a vb-n, amelyet a magyar válogatott korábban megvert.

Ez persze – lényegében – semmit nem jelent, Vas Márton eddig hibátlan keretének a nap második mérkőzésén le kellett győznie az előbb az olaszokat 15-3-ra felülmúló, majd az ukránoktól 3-0-ra vereséget szenvedő lengyeleket.

Ez sikerült, és a fogadóirodák a vb-t figyelve kezdhetnek elgondolkodni a „15 gólnál több lesz a mérkőzésen” kitétel bevezetésén, sportágunk vonatkozásában. Merthogy 17 született vasárnap délután.

„Nagy levegő, beszív, kifúj, beszív, kifúj” – nyugtatta Horváth András a kispadon a mieinket 1:49-cel a vége előtt. Nem sokkal korábban 9-7-re jött fel (hihetetlen ezt kimondani, leírni) a lengyel csapat, így ideje volt stabilizálni a helyzetünket. Ez megtörtént, és aztán még a végig remekül játszó Péter Donát meglőtte második gólját, amivel eldőlt a három pont sorsa.

Addig azért sok minden történt a jégen.

Kezdjük azzal, hogy a jó nevű Lewandowski megszerezte a vezetést a lengyeleknek a 2. percben. Az rendben van, hogy manapság hozzá vagyunk szokva, hogy a Lewandowski és a gól szavak kéz a kézben járnak a füvön, nem szerettük volna, ha vasárnap ezt egy másik sportágban is megéljük (végül azért még egyszer betalált a lengyelek 17-ese).

Aztán jött a 6. perc vége, alighogy letelt az emberhátrányuk, növelték előnyüket, merőben új helyzetben találta magát a magyar válogatott. Hiszen eddig nem játszott olyan mérkőzést Kijevben, amelyen az ellenfél vezetett.

Jól reagáltak a srácok, előbb a 8. percben Rétfalvi Kristóf, majd egy perccel később Vértes Nátán talált be, máris egalizáltunk. Hogy ne legyen egyszerű a folytatás, arról újabb egy perc múlva Bezwinski gondoskodott (2-3), viszont Péter Donát 13 másodperc múlva lecsapott egy helyzetre és ismét egyenlített. Sőt, előnnyel zárhattuk az első harmadot, mert Keresztes Levente az észtek elleni után ezen a meccsen is eredményes volt, 4-3.

Nagyon sokan voltak egyébként a találkozón (úgy 1500-an) ahhoz képest, hogy nem az ukránok játszottak, és valamit sejthettek a hokiszimpatizánsok: pazar, látványos második húsz perc következett, hét góllal. A magyar stáb a mi ötünknek örült leginkább, Révész Marcell duplázott, Vértes Nátán remek egyéni befejezéssel jelentkezett, csak azt sajnáltuk, hogy 9-4-es vezetésünk után Lewandowski szépített.

De nem hittünk abban, hogy mínusz négyről feláll Lengyelország, és nem is tett így, résen volt a magyar válogatott a legvégén, így megszerezte harmadik győzelmét.

Jöhet egy szünnap, majd a franciák elleni – minden bizonnyal sok minden eldöntő – mérkőzés, kedden.

Vas Márton szövetségi kapitány:

„Nagyon jól reagált a csapat arra, hogy nem vezetett, elkezdtünk dolgozni és ez a munka aztán be is érett. Lőttünk egy pár gyors gólt, visszajöttünk a mérkőzésbe. Amikor jól dolgoztunk, akkor folyamatosan be tudtuk szorítani ezt a lengyel brigádot, amelyiknek volt egy nagyon komoly sora, azt egy kicsit nehezen tudtunk hatástalanítani.  Emiatt elég sok gólt kaptunk, emberelőnyből is, azon kell még egy kicsit dolgoznunk, hogy hogyan tudunk még hatékonyabbak lenni korong nélküli játékban. A korongos játékunk, amikor megbecsüljük, amikor forgatunk, amikor dolgozunk, kemény passzokat adunk, folyamatosan eredményes tud lenni.”

Révész Marcell, akit a mérkőzés legjobb magyar játékosának választottak:

"A második harmadban játszottuk igazán a mi hokinkat, és akkor nagyon élveztük a játékot. Általában annyira benne vagyunk a meccsben, hogy nem vesszük észre, ha ennyire elszalad az eredmény, csak azt az egy-egy gólt számítjuk, tartjuk fejben, amivel éppen alatta vagy felette vagyunk az eredménynek. Az első gólra tisztán emlékszem, azt felkaptam a Levitől, aztán bevertem, a másodikra annyira nem, mert ott közben harcoltam a hátvéddel, és egy kézzel rádobtam, de bement, az a lényeg. Nem szabad megelégedni, nem szabad erre a három meccsre gondolni, persze annyiból igen, hogy ki kell belőlük venni, amit jól csináltunk, és azt kell a franciák ellen hatvan percig kihozni. Ha a saját hokinkat játsszuk, akkor élvezni is fogjuk, és menni is fog, ez a legfontosabb."

Szécsi Patrik:

"A hét kapott gól nyilvánvalóan egy figyelemreméltó dolog, arra ösztökél bennünket, hogy össze kell szedni magunkat, főleg hátul. Oké, hogy most lőttünk tíz gólt, de a hét kapott gól egy jégkorong-mérkőzésen, mondanom sem kell, hogy nagyon sok. A meccs előtt megnéztük a lengyelek speciális játékait, hogy bizonyos játékszituációban mit próbálnak erőltetni, mi az, amiben ők erősebbek lehetnek, de semmi extrával nem készültünk. Ugyanúgy készültünk, mint a többi csapat ellen. Vegyes világbajnokság ez, megtörtént itt már minden, és biztos vagyok benne, hogy még meg is fog. Egy biztos, ha a következő mérkőzésen hatvan percen keresztül tudjuk azt a kiegyensúlyozott, jó hokit játszani, amit mi tudunk, és amit ma is bizonyítottunk úgy 40-42 percen át, akkor úgy gondolom, megvan az esélyünk arra, hogy jó eredménnyel térjünk innen haza."

Páterka Bence:

"Furcsa volt, ennyi gól egy harmad alatt... Meg úgy összességében is nagyon sok gól esett egy hokimérkőzéshez képest. Nem volt még részem ilyesmiben, és hogy győztesen jöjjek ki egy ilyen párharcból. Nem erre számítottunk, próbáltuk őket alacsony gólszámon tartani, de így alakult, most ebből kellett kihozni a legjobbat. És hát megnyertük, szóval jól jöttünk ki belőle. A második harmadban jól elkaptuk a sorral a játékot, forgattuk őket, nem nagyon támadtak ki ránk, szóval tudtuk játszani a játékunkat, így mindenkinek kijött a lépés akkor. Nagyon elégedettek vagyunk az eredményekkel, de nem állunk meg addig, amíg az utolsó meccset is meg nem nyerjük."

Divízió 1/B-s világbajnokság, Kijev, 3. játéknap:

Lengyelország–Magyarország 7-10 (3-4, 2-5, 2-1)

Magyarország: Márkus L.

Horváth M., Szécsi P. (1)
Vértes 2 (1), Péter D. 2, Dézsi (2)

Pokornyi (3), Farkas B.
Révész 2 (1), Páterka (3), Keresztes 1 (1)

Dóczi, Csollák
Ambrus 1 (2), Rétfalvi 1 (2), Németh K. 1 (1)

Seregély (1), Bogesic (1)
Kovács A., Horváth L., Mesterházy

A lengyel gólszerzők: Lewandowski (Libik), Smal (Brynkus), Bezwinski (Lewandowski), Walega (Smal), Lewandowski (Khoperia), Luszniak (Witan, Walega), Brynkus (Smal, Walega)

A program

2019. december 12., csütörtök, 19:00: Ukrajna–Magyarország 1-5
2019. december 14., szombat, 12:00: Magyarország–Észtország 4-2
2019. december 15., vasárnap, 15:30: Magyarország–Lengyelország 10-7
2019. december 17., kedd, 12:00: Magyarország–Franciaország
2019. december 18., szerda, 15:30: Magyarország–Olaszország

Az eddigi további eredmények:

Lengyelország–Olaszország 15-3
Franciaország–Észtország 6-1
Franciaország–Olaszország 4-1
Lengyelország–Ukrajna 0-3
Észtország–Olaszország 5-4
Franciaország-Ukrajna 3-1

A keret

25 Horváth Dominik G IOGJA 2001
1 Márkus Levente G UTE 2000
2 Bogesic Vedran D MAC 2001
22 Csollák Márkó D MAC 2002
4 Dóczi Zsombor D MAC 2001
5 Farkas Botond D Vasas 2001
12 Horváth Milán D Fehérvári Titánok 2001
6 Pokornyi Dávid D UTE 2000
23 Seregély Máté D MAC 2000
3 Szécsi Patrik D HK Budapest 2000
16 Ambrus Gergő F Fehérvári Titánok 2001
15 Dézsi Bence F Fehérvári Titánok 2000
9 Horváth László F SC Csíkszereda 2000
13 Keresztes Levente F Twin City Thunder (USA) 2002
8 Kovács Alex F Fehérvári Titánok 2000
7 Mesterházy Bálint F South Shore Kings (USA) 2001
24 Németh Kristóf F IOGJA 2002
14 Páterka Bence F Vasas 2000
21 Péter Donát F Augsburg (GER) 2000
18 Rétfalvi Kristóf F Fehérvári Titánok 2001
17 Révész Marcell F Zürich Lions (SUI) 2000
10 Vértes Nátán F Aberdeen Wings (USA) 2000

A stáb

Vas Márton Vezetőedző
Horváth András Edző
Kiss Dávid Edző
Székely Csaba Kapusedző
dr. Tarr Márton Csapatorvos
dr. Németh Gergely  Sportpszichológus
Berkes Brigitta Fizioterapeuta
Speier Kálmán Felszerelés menedzser
Végh Benedek Csapatvezető

Gyerehokizni

Válogatott termékek