Tornagyőztes a női válogatott

2019.11.09. 21:44 |
A magyar női csapat 3-2-re nyert a franciák ellen a michalovcei Hat Nemzet Torna fináléjában. A gólokat Scott, Dabasi és Huszák szerezte.

A franciák ellen Németh Anikó kezdett a kapuban, Nehring Stefka volt a tartalék. A csapatkapitányi C betű Dabasi Réka mezére került, Rónai Alexandra és Kiss Andrea volt ezúttal a két helyettes. A michalovcei csarnokba több mint 300 drukker gyűlt össze a döntőre, köztük sok magyar is.

Az A csoportból kipottyanó és nagy riválisnak számító franciák ellen jól kezdett a magyar együttes, Nooren Averi előtt adódott az első helyzet, de nem tudta bekotorni a rövid sarokba a korongot. A 4. percben aztán vezetéshez jutottak a mieink, Somogyi Vivien szerzett harcosan korongot a francia kapunál, középen pedig érkezett Scott Stacey, s kapásból betalált (1-0). Egy perccel később emberhátrányba került a magyar válogatott, de Dabasi így is közel járt a második találathoz megiramodása után, igaz, aztán Némethnek is volt védeni valója. Seregély Míra a vasat találta el, majd francia kiállítás következett nyolc perc után, a fórban Nooren lövése volt a legveszélyesebb magyar próbálkozás. Aztán Szick Dorka is kemény lövéssel tesztelte a francia kapust és Szilágyi Jókai Kinga is vállalkozott. Egyenlő létszámnál a franciák nem találták a fogást, ám egy védelmi hiba után Némethnek kellett nagyot hárítania. Rónai is büntetést kapott, és újra csak szükség volt a magyar kapus bravúrjaira. Az utolsó percben aztán egyenlíteni tudtak a franciák: korongvesztés után Huszák szabálytalankodott, a késleltetett kiállítás miatt a kapust is lehozta az ellenfél, és végül Lara Escudero második próbálkozása már becsúszott a kapuba (1-1).

A második harmadot bátrabban kezdték a franciák, és többször volt szükség Németh védéseire. A magyar csapat sem hagyta magát, és ebből jó kis oda-vissza hoki alakult ki. Magyar oldalon Gasparics és Huszák veszélyeztetett, de Baldin is a helyén volt. Kreisz kapott ismét kiállítást, de a franciák is megfogyatkoztak, a négy a négy elleni játékból pedig jól jöttünk ki: a 25. percben Nooren és Dabasi vitte végig a kontrát, és utóbbi lőtt kapásból gólt (2-1). Ezt követően Kreisz nagy lövéssel dolgoztatta meg a kapust. A vezetésnek azonban csak négy percig lehetett örülni, Rozier talált be estében, úgy, hogy a koronggal együtt a kapuban kötött ki (2-2). A harmad hajrájában ismét a magyarok domináltak, és Seregélynek volt két nagy helyzete, de az állás nem változott.

Az utolsó felvonás Grkovic távoli lökete vezette fel, majd Dabasi próbálkozott közelről. A másik oldalon Németh továbbra is remekelt. A 49. percben újra előnybe került a magyar csapat: egy késleltetett kiállítás alatt hat az öt ellen támadtunk majdnem egy percig, majd Gasparics harcolt meg a korongért a sarokban, aztán Jókai Szilágyi Kinga a kapu mögül visszapasszolt, Seregély lekészítése után pedig Huszák szemtelen csellel elhúzta a kapus mellett és a hálóba lőtt (3-2).

Lendületben maradtak a mieink, és Huszák újabb lövése okozott veszélyt. Az utolsó tíz percben háromszor is fórban játszhattak a mieink, és bár akadt helyzetük, újabb gól nem született.  A hajrára a franciák levitték a kapusukat, de próbálkoztak az egyenlítésért, de Németh és a védelem állta a rohamokat.

A magyar válogatott hibátlan mérleggel, a három meccsen három gólt kapva, egy A csoportos és egy onnan tavasszal kieső riválist legyőzve nyerte meg a rangos szlovákiai tornát. A válogatott legközelebb decemberben játszik,  Szocsiban.                                                                              

A harmadik Dánia lett, miután 4-0-ra legyőzte Szlovákiát, míg az ötödik helyet a norvégok szerezték meg, Kína 4-2-es legyőzésével.

Marton Tibor edző: „Főleg hozzáállásban lettünk többek a tornán. Kína ellen minden úgy történt, ahogy szerettük volna. A következő két mérkőzésen keményen kellett dolgoznunk. Mi általában szépen játsszuk a jégkorongot, látványos, amit csinálunk, de Dánia és Franciaország ellen ez nehéz volt. A lányok azonban tudtak váltani, felvették a melós ruhát és elvégezték a piszkos munkát. Sokat adott ez a torna ilyen szempontból. A lányok is látták, hogy néha kell váltani, mi pedig azt, hogy erre képesek. Mindenki, aki a keretben volt, hozzátette a kis tégláját az egészhez, pozitív attitűddel és keményen dolgozott végig. Kemény öt nap volt, de megérte. A nyomás alatti korongkihozatallal voltak nehézségeink. Fel kell készülnünk arra, hogy az A csoportos ellenfelekkel szemben kevesebbet lesz nálunk a korong, nagyobb lesz rajtunk a nyomás. A korong megszerzésével nem volt gond, ahogy támadóharmadban sem, és a speciális játékok is nagyon jól működtek. A szövetség eddig mindig jó tornákat szervezett nekünk, akár otthon, akár külföldön, mindig a mi szintünkön vagy a fölött lévő csapatokkal találkozhatunk. A decemberi, oroszországi torna is egy jó teszt lesz.”

Dabasi Réka: „Végig kiélezett meccset játszottunk a franciákkal. Az első harmadban volt egy kis rövidzárlatunk, amikor fegyelmezetlenek voltunk és sok kiállítást kaptunk. Aztán sikerült összekapnunk magunkat és egy erős harmaddal megnyertük a meccset. Ekkor ők kaptak sok kiállítást, mi pedig nem mentünk bele felesleges fegyelmezetlenségbe és okosan lejátszottuk a harmadik harmadot. A francia csapat mindig kellemetlen ellenfél, fizikális hokit játszik. Másfél éve Vaujanyban legyőztek minket és azzal ők jutottak fel, de aztán idén kiestek. Erős ellenfél, ez a meccs is nagyban segítette a felkészülésünket a vb-re. Ez volt a harmadik állomás, azt a munkát elvégeztük, ami szükséges.”

Az összeállítás:

Jókai-Szilágyi K., Huszák, Seregély
Gasparics, Dabasi, Nooren
Pintér H., Jókai-Szilágyi Zs., Kiss
Szick, Somogyi, Scott

Kreisz, Mayer
Steele, Grkovic
Rónai, Szamosfalvi
Pártos

Németh A. (Nehring)

A program

November 6., szerda, 16.00 Magyarország-Kína 5-0
November 8., péntek, 19.00 Magyarország-Dánia 3-1
November 9., szombat 19.00 Magyarország-Franciaország 3-2

A keret

Nehring Stefka GK KMH Budapest 
Németh Anikó GK MAC Budapest 
Hodos  Piroska  GK  KSI 
Grkovic  Jelena  D KMH Budapest 
Kreisz Emma D MAC Budapest 
Mayer Fruzsina D Vasas SC
Pártos  Réka  D Karlskrona HK (SWE)
Rónai Alexandra D MAC Budapest 
Steele Sarah D KMH Budapest 
Szamosfalvi Petra D KMH Budapest
Dabasi Réka F KMH Budapest
Gasparics  Fanni F MAC Budapest
Huszák Alexandra F KMH Budapest 
Jókai-Szilágyi Kinga F KMH Budapest
Jókai-Szilágyi Zsófia F Lulea HF (SWE)
Kiss  Andrea F MAC Budapest 
Nooren Averi F KMH Budapest 
Pintér  Hanna F MAC Budapest 
Scott Stacey F MAC Budapest 
Seregély  Míra F MAC Budapest 
Somogyi Vivien F KMH Budapest 
Szick Dorka  KMH Budapest

A stáb

Pat Cortina Szövetségi kapitány
Mika Väärälä Edző
Marton Tibor  Edző
Budai Krisztián  Kapusedző
Kis András  Videóedző
Dr. Benczenleitner Ottó Erőnléti edző 
Dénes Veronika Rehabilitációs edző
Jasó Judit  Csapatvezető
Szabó Dávid Felszerelés menedzser
Mondl Viktória Sportmasszőr
Dr. Széplaki Attila Orvos
Kaposi Dávid Média

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV