Döntős a női válogatott

2019.11.08. 21:25 |
A magyar női csapat 3-1-re nyert a szintén A csoportos Dánia ellen, így bejutott a michalovcei Hat Nemzet Torna döntőjébe.

A dánok ellen Huszák Alexandra ellen volt a csapatkapitány, Dabasi Réka és Gasparics Fanni a két helyettes. A kapuban Nehring Stefka kezdett, Németh Anikó volt a tartalék. A sorokban minimális változtatás történt, Seregély Míra került az elsőbe, Kiss Andrea pedig a másodikba.

Mintha hazai pályán játszott volna a magyar együttes, a néhány tucat szurkoló végig bíztatta a lányokat. Akik ezt gyorsan meg is szolgálták: Nooren Averi a második percben megszerezte a vezetést egy szép felső sarkos lövéssel (1-0). A folyatásban többet folyt a játék a magyar kapu előtt, de a dánok ezzel nem igazán tudtak mit kezdeni. Mayer Fruzsina kiállítása után emberhátrányban is jól védekeztek a mieink, megvoltak a blokkok és Nehring is rendre jól avatkozott közbe. A harmad felénél fórba került a magyar együttes, és ezt tíz másodperc után sikerült is gólra váltani: az első lövés még kijött a kapusról, de Seregély jókor érkezett és a kapuba bombázott (2-0).

A folytatásban sem változott a játék képe: a dánok voltak mezőnyfölényben, de ez meddőnek bizonyult, a mieink jól védekeztek, Kreisz Emma kiállítása alatt is. A magyar kontrák veszélyesek voltak, Pintér és Gasparics is közel kárt az újabb gólhoz. Az utolsó két percet emberelőnyben játszhatták le a magyarok, de nem változott az állás.

A második harmad is hasonlóan alakult: az ellenfél többet lőtt, de nem tudta feltörni a védekezést. Közben pedig a magyar ellenakciókban ott volt a gól lehetősége, Stacey Scott, majd Seregély Míra és Huszák is megdolgoztatta a kapust. A harmadik találat viszont nem egy kontra, hanem egy fór alatt született meg: a 28. percben Jókai-Szilágyi Zsófia volt eredményes közelről, hat másodpercnyi előny után (3-1). A következő fórt a 35. percben kapták a mieink, de azzal nem tudtak élni. A harmad hajrájában a dánok voltak veszélyesebbek, de Nehring továbbra is hibátlanul védett.

Az utolsó harmadban nagyon nyomtak a dánok, de nem tudtak szépíteni, még büntetőből sem - Nicoline Jensen a vasat találta el a 48. percben. A mieink kevesebbszer jutottak el nagy helyzetig, főleg Gasparics veszélyeztetett, de nem született meg a negyedik gól. Az északiak már három és fél perccel a vége előtt levitték a kapust, és bár a magyar csapat többször is próbálkozott az üres kapura, a lövések elkerülték a kaput. Két és fél perccel a vége előtt aztán egy botról Glud elé került a korong, aki közelről belőtte (3-1). A végén bírta a nyomást a magyar válogatott és ahogy a hazai vb-n, ezúttal is legyőzte a dánokat. A csapat ezzel bejutott a michalovcei torna szombati döntőjébe, ahol a franciákkal találkozik.

A másik csoportban ugyanis a franciák 6-1-re legyőzték a norvégokat egy utolsó perces, üres kapus góllal. Ezzel hármas körbeverés alakult ki, amiből a franciák jöttek ki a legjobb gólkülönbséggel (7-5), megelőzve a házigazda szlovákokat (6-4) és a norvégokat (3-8).

Marton Tibor edző: „Nem ez volt a válogatott legszebb mérkőzése, vagy az, ahol leginkább a taktikát betartva játszottunk, de megtaláltuk a módját, hogy egy másik A csoportos csapatot legyőzzünk, és ez egy nagyon nagy pozitívum. Vannak hiányosságok, főleg a nyomás alatti korongkihozatallal, de mind a 22 játékos keményen dolgozott és megoldotta a feladatát. A franciákkal sokszor játszottunk, mindig kemény meccseket. Ha a mostani meccsből tudunk meríteni és a támadóharmadból a kiindulásaink javulnak, akkor sikeresek lehetünk. De mindig hangsúlyozzuk, hogy ez egy felkészülési torna, a játékosok fejlesztése a kulcs.”

Nehring Stefka: „Nem ez volt a legjobb meccsünk, de a lányok jól dolgoztak és csak távoli lövéseket engedtek, nem hagytak sok gólszerzési lehetőséget az ellenfélnek. Kicsit ideges voltam, de az első harmad után megnyugodtam. A franciák ellen is nagy meccset várok, a csapat készen fog állni.”

Jókai-Szilágyi Zsófia: „Nem volt egyszerű dolgunk, a dánok erőszakosak, nekünk is oda kellett tennünk magunkat. A védekezésben javulnunk kell, ezt még a vébéig meg tudjuk tenni, míg  támadásban megálltuk a helyünket, megvannak a lehetőségeink, kontráink. A védekezés lesz a kulcspont, ha azt megoldjuk, akkor minden menni fog. A gólomnál jól érkeztem, de előtte Szasza jól hozta el a bulit, és Fanni is jól lőtte el. A franciák ellen is kemény, küzdelmes meccset várok. Ha a védekezésre maximálisan odafigyelünk, elöl pedig négy-öt gólt tudunk szerezni, akkor remélem, megnyerjük. Biztosan küzdeni fogunk.”

Az összeállítás:

Gasparics, Huszák, Seregély
Kiss, Dabasi, Nooren
Pintér H., Jókai-Szilágyi Zs., Jókai-Szilágyi K.
Szick, Somogyi, Scott

Kreisz, Mayer
Steele, Grkovic
Rónai, Szamosfalvi
Pártos

Nehring (Németh A.)

Gyerehokizni

Válogatott termékek