Tizenöt másodpercre voltunk az A-csoporttól

2018.04.28. 18:59 |
Az olaszok szlovénok elleni győzelme azt jelentette, hogy a magyar válogatottnak a saját kezébe került a sorsa: ha rendes időben nyerünk a britek ellen, feljutunk az A-csoportba. Tizenöt másodperc választott el minket ettől...

Jarmo Tolvanen és a szakmai stáb ezúttal egyet változtatott a sorokon, Magosi és Kóger cserélt helyet. Vay Ádám maradt a kezdőkapus, Rajna Miklós pedig a tartalék. Sofron István sérülése nem jött rendbe, ennek ellenére úgy döntött, hogy beöltözik a feljutásról döntő meccsre.

Első harmad

Az első nagyobb lehetőség a magyar csapat előtt adódott a második percben, amikor Magosi Bálint a bal szélen elkorcsolyázva egészen a kapuig vitte a korongot, ott azonban a britek ha szabálytalanul is, de megállították. A gáncsolás miatt azonban emberelőnybe kerültünk, amelyből majdnem a britek jöttek ki jobban, de Vay védett. Visszatérve a kapujuk elé Nagy Gergő lőtt közelről, Bowns hárított, de a kipattanót Bodó Chris belőtte kapuba. Ezzel a 4. percben megszereztük a vezetést.

Nem sokkal később emberhátrányba kerültünk, Vaynak kellett néhányat védenie, de végül megúsztuk kapott gól nélkül. Miután kiegészültünk, Erdély Csanád került ígéretes helyzetbe a britek kapuja előtt, betalálnia azonban nem sikerült. A harmad közepén négy a négy ellen játszottak a csapatok, de nagyobb lehetőség egyik előtt sem akadt a gólszerzésre.

Később Pozsgai Tamás passzolt a kapu mögül a lendületből érkező Magosi Bálinthoz, aki lőtt, de a kapus hárított. Újabb roham után Bowns bravúrja kellett, hogy Vas János passza után Erdély, majd a kipattanóból ismétlő Sebők lövését is védje. A britektől Richardson próbálta meglepni Vay-t, de a kapusunk a helyén volt ahogy Myers szélről érkező lövését is megfogta. A harmad 1–0-s magyar vezetéssel zárult.

Második harmad

A második harmadban az első nagy helyzet Magosi előtt adódott, aki a bal szélről lőtte rá a korongot a britek kapujára, ami a kapuson végigpörögve éppen elment a gólvonal előtt. A másik oldalon Kirk cselezte ki jól a védőinket, de a közeli lövését Vay a lepkéssel fogta. A 28. percben Sebők korcsolyázott el a jobb szélen, a kapu elé érve azonban a britek védője elsodorta. Ezután Vaynak kétszer is Dowd lövését kellett védenie. 

A meccs feléhez közeledve Bodó lépett el a bal oldalon a védőktől, lőtt, de a korong felpattant a levegőben. Rögtön ez után emberelőnybe kerültünk, Sebők passzolt középre Vashoz, aki közelről rápöckölte a korogot a kapura, de Bowns megfogta. Magosi két próbálkozása sem vezetett sikerre, így a britek kivédekezték az emberhátrányukat.

Nyolc perccel a harmad vége előtt ziccerben mehettünk a britek kapujára, Sebők középre passzolt Nagy Krisztiánhoz, aki azonban közelről nem tudta bekotorni a korongot a hálóba. A britek technikai hibát követtek el, így ismét emberelőnybe kerültünk, de kihasználni ezúttal sem sikerült, pedig Galló a kapu elől többször is próbálkozhatott.

Öt az öt ellen Vaynak kellett nagyot vetődnie a kapuja felé tartó korongra. A 38. perc kezdetén emberhátránya kerültünk, Myers középtávoli lövése volt a legveszélyesebb a kapunkra, de ezt Vay a korongra vetődve hárította. Az állás nem változott, a második harmad után is a magyar válogatott vezetett 1–0-ra.

Harmadik harmad

A harmadik harmad magyar helyzettel indult, Sebők passzolt Erdélyhez, aki zavartalanul lőhetett a kapu közvetlen előterében, de a brit kapus résen volt. Hári húzogatta a kapu mögötti területen a védők előtt a korongot, majd középre lőtt, Erdély beleért, a korong pedig a hálóban kötött ki. A játékvezetők hosszassan nézték az esetet, nem kézzel ütötte-e be, de végül megadták a 2–0-s vezetért érő találatot. 

A britek ezután természetesen igyekeztek ránk nyomást helyezni, egy nagy helyzetük elment a kapu mellett, Myers lövését pedig Vay fogta. Ezután Sebők passzolt előre a védők közül kilépő Erdélynek, de kimaradt a ziccer. Kóger a semleges zónában lopta le a korongot a brit ütőjéről, távolról lőtt, de a kapus ezt is hárította. 

A hajrá kezdetén Vaynak többször is védenie kellett, kilenc perccel a vége előtt kapuja előtt kialakult tumultus közepette a védők nem tudtak tisztázni, Dowd a kapuba lőtte a korongot. Továbbra sem tudtuk felszabadítani a harmadunkat a nyomás alól, ráadásul emberhátrányba is kerültünk, ezt azonban kivédekeztük.

A britek továbbra sem nagyon engedtek ki minket a harmadunkból, miközben hősiesen védekeztünk. Három és fél perccel a vége előtt újra emberhátrányba kerültünk, Hári erőszakosan elvette a korongot a britektől, kicselezte a védőt, de a kapu előtt szabálytalanul megállították. Büntetőt lőhetett, azt azonban kihagyta. Folytattuk a britek letámadását négy az öt ellen, Magosi lőtt távolról, de kimaradt a helyzete.

A britek az utolsó percben lehozták a kapusukat, fél perccel a vége előtt Vaynak kellett óriásit védenie, de 15 másodperc múlva a britek örülhettek az egyelítő góljuknak, amelyet Farmer szerzett. Így a rendes játékidő 2–2-vel zárult, amivel el is dőlt, hogy a magyar válogatott nem jut fel az A-csoportba. 

Hosszabbítás

A meccs végkimenetlét mindkét csapat eldönthette volna, de a ziccereket a kapusok rendre hárították. Így jöttek a büntetők, amiben abritek bizonyultak jobbnak, és 3–2-re megnyerték a meccset. 

A britek a divízió I/B csoportból érkezve, az olaszok előtt megnyerve a Divízió I/A csoportot, feljutottak a világelitbe. A mieink a negyedik helyen végeztek, a lengyelek estek ki. 

Az összeállítás Nagy-Britannia ellen:

Sebők, Hári, Erdély
Galló, Vas, Bodó
Nagy G., Sarauer, Magosi
Benk, Nagy K., Kóger

Pozsgai, Stipsicz
Wehrs, Varga
Szirányi, Gőz
Garát

Vay (Rajna)

A magyar válogatott vb programja
Április 22., vasárnap
Magyarország–Kazahsztán 0–3
Április 23., hétfő
Magyarország–Olaszország 3–2
Április 25., szerda
Szlovénia–Magyarország 4–1
Április 26., csütörtök
Lengyelország–Magyarország 2-3
Április 28., szombat
Magyarország–Nagy-Britannia 2–3 szétlövéssel 

A keret
# Név Pos Klub
Kapusok
29 Duschek Dávid G Dunaújvárosi Acélbikák
31 Rajna Miklós G Fehérvár AV19
30 Vay Ádám G Rapid City (USA)
Védők
7 Garát Zsombor D MAC Budapest
3 Gőz Balázs D Norfolk Admirals (USA)
4 Pozsgai Tamás D MAC Budapest
12 Stipsicz Bence D Fehérvár AV19
6 Szirányi Bence D Fehérvár AV19
5 Varga Arnold D UTE
2 Wehrs Kevin D HC TWK Innsbruck (AUT)
Támadók
9 Benk András F UTE
17 Bodó Chris F MAC Budapest
26 Erdély Csanád F Fehérvár AV19
8 Galló Vilmos F Timra (SWE)
22 Hári János F Fehérvár AV19
16 Kóger Dániel F Fehérvár AV19
25 Magosi Bálint F DVTK Jegesmedvék
10 Nagy Gergő F Quad City (USA)
13 Nagy Krisztián F MAC Budapest
15 Sarauer Andrew F Villach (AUT)
14 Sebők Balázs F KalPa (FIN)
20 Sofron István F Villach (AUT)
21 Vas János F DVTK Jegesmedvék
A stáb
Jarmo Tolvanen Szövetségi kapitány
Majoross Gergely Másodedző
Szilassy Zoltán Másodedző
Farkas Tamás Kapusedző
Kiss Dávid Videoelemző
Levy Evan Erőnléti edző
Puskás Sándor Erőnléti edző
Majzik Ernő Csapatorvos
Bagonya Imre Fizioterapeuta
Sashalmi Tamás Fizioterapeuta
Nagy József Felszerelés menedzser
Tornyi Gábor Felszerelés menedzser
Imre Lajos Csapatmenedzser
Szilágyi Levente Csapatmenedzser
Závodszky Szabolcs Média menedzser

Gyerehokizni

Válogatott termékek