“Magyarország élen járhat a 3x3-as hokiban”

2019.10.10. 09:00 |

Az amerikai szövetség részéről Bill Beaney tartott előadást a közelmúltban Magyarországon a 3x3-as jégkorongról, annak jövőjéről és előnyeiről.

Bill Beaney Lake Placidból származik. A New Hampshire University csapatában jégkorongozott egyetemi szinten, majd edzősködni kezdett a diploma megszerzése után. Először középiskolában dolgozott, aztán visszatért az egyetemre. A New England College, majd a Middlebury College vezetőedzője volt 1986-tól egészen 2015-ig. Az Egyesült Államok szövetségénél is tevékenykedik, jelenleg tanácsadóként, és előadásokat tart év közben.

Beaney először arról beszélt, hogyan kötött ki az edzősködésnél. “Tudtam, hogy mit akarok csinálni, tudtam, hogy az edzősködéssel szeretnék foglalkozni. Úgy éreztem, elértem a lehetőségeim határára játékosként. Mindig van egy liga, ahol még szerepelhetne az ember, de állást akartam, és közben jobbá válni edzőként és tanárként.”

Beaney-t a képességfejlesztésben és a 3x3-as játékban is a legjobb elmének tartják az Egyesült Államokban. “Akkor mélyültem el a 3x3-as játékban, amikor egyetemi szinten dolgoztam, miközben futballedző is voltam. Rájöttem, hogy a focinak vannak olyan alapelvei, amelyek a hokiban is használhatók, így a hely és idő felismerésének képessége. Az a javaslatom a többi edzőnek, hogy ne féljenek az új dolgoktól. Ha a játékosok meccseket játszanak, akkor tanulni fognak. Ha alakítasz a meccseken, akkor azt taníthatod nekik, amit szerinted szükséges tanulniuk.”

Jelenleg sok sportnak van alternatív verziója, elég csak a futsalra, a strandröplabdára, a hetes rögbire, az arena amerikaifutballra és a 3x3-as kosárlabdára gondolni. Ezek közül több az olimpia műsorán is fent van, a 3x3-as kosárlabda éppen jövőre debütál. Ezt figyelembe véve a 3x3-as jégkorongnak is lehet esélye a téli olimpia programjára is felkerülni.

“Ha a 3x3-as játék ott lenne az olimpián, akkor több nem tradicionális hokinemzet is versenyben lehetne az érmekért, mivel nem lenne szükség olyan bő keretre minőségi játékosokból” - vélekedett Beaney.

Kanadában van 3x3-as liga is. A csapatok körbeutazzák az országot, és több városban is rendeznek egyenes kieséses tornákat. Ezekben az együttesekben találni olyan játékosokat is, akik a legmagasabb szinten is szerepeltek. Tavaly a korábbi Stanley Kupa-győztes és Fehérváron is szereplő Ric Jackman is jégre lépett ebben a sorozatban, ahogy a szintén egykori NHL-es Karl Stewart, Chris Minard, Luca Caputi, Jason Williams és Jason Foy, az ex-fehérvári Justin Dacosta, valamint a korábbi Ferencváros-játékos, Mike Schwindt. Az NHL a 3x3-as játékot beépítette az All Star-meccsbe is: nagyobb pályán játszották, de a 3x3-ban gyökerezett.

“Ez a lépés nagy segítség volt a 3x3-at szélesebb körben is megismertetni. Az is felmerült, hogy a 4 a 4 elleni játékra váltsank, mert a képességek és a gyorsaság már annyit fejlődött, hogy az 5 az 5 elleni hoki veszélyes és túlzsúfolt. Úgy tűnik, minden aféle mutat, hogy kevesebb játékos legyen a jégen.”

Magyarországon a 3x3-as játék lehetőséget ad több kisebb klubnak is, hogy megméresse magát. Szintén előnyös lehet mindez a játék tanításában. A gyerekek élvezik a 3x3-at, mert többször érhetnek korongba, mint 5 az 5 ellen. Gyorsabb döntéshozatalt tanulnak, azt, hogyan játsszanak kis területen, jobban figyelnek a helyre. Sok edzésen gyakorolnak 3 a 3, vagy 4 a 4 elleni játékot, és ezt azért kérik az edzők, hogy dolgozzanak a hoki egyes területein. Az NHL egyik legnagyobb sztárja, Auston Matthews is úgy kezdte, hogy a jégpálya körül nyüzsgött, és alig várta, hogy esélyt kapjon. “Nagyon kevés NHL-es van, aki sosem játszott 3 a 3 ellen gyerekként. Lehet, hogy egy befagyott tavon, az utcán, vagy a pályán, de mind rendszeresen játszottak így.”

Beaney arról is beszélt, hogy a 3x3-as liga felnőtt szinten is hasznos lehet. “Az alsóbb kosárlabdaligák szabályait úgy módosították, hogy segítségek a játékosok átmenetét az NBA-be. A 3x3-as hokbian is létre lehetne hozni egy ligát olyan szabályokkal, amelyek segítik a játékosok képességeinek fejlődését, hogy aztán megugorják a következő szintet. Kreatívak lehetün, de szerintem ez az idősebb játékosoknak is ideális lenne, mert képesek kisebb pályán is teljesíteni, hokiagyuk van, de talán már fizikálisan nem bírják a nagyobb pályát. A veteránok pedig segíthetnék a fiatalokat, hogy lassítsanak és tanulják meg jobban látni a játékot.”

Itthon a 3x3-as hokiban nem csak a gyerekek láthatnak lehetőséget. A holtszezonban is rendelkezésre állnak pályák, így akár akkor is lehet versenyeket rendezni, amikor a nagypályás jégkorong leáll. “A legjobb profik a 3x3-at nyári felkészülésként is használják. A célunk az, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsünk, hogy gyors és magas szintű hokit játszhassanak, ahol a képességeik javulhatnak és élvezhetik, amit csinálnak” - mondta Beaney, aki szerint Magyarország élen járhat a 3x3-as hokiban.

Szombaton tizenkét U12-es csapat részvételével rendezik meg z idei kis pályás versenysorozat nyitó fesztiválját a Vasas Jégcentrumban, erről bővebben itt lehet olvasni.

Gyerehokizni

Válogatott termékek