Középpontba kerül a 3x3-as jégkorong

2019.10.08. 10:00 |
Tizenkét U12-es csapat részvételével október 12-én kerül sor az idei kis pályás versenysorozat nyitó fesztiváljára.
A világ jégkorongjában egyre nagyobb szerepet játszik a 3x3-as játék, amelyre elsőként az Egyesült Államokban helyeztek kiemelt hangsúlyt. Nem véletlenül, a tengerentúli hoki egyik ikonikus alakja, Auston Matthews is "kicsiben" mutatta meg először a tehetségét, ott pallérozódva is 1/1-essé tudta kinőni magát a későbbiekben. A 3x3 jelentőségére az IIHF is felfigyelt, ennek jegyében a 2020-as lausanne-i ifjúsági olimpiai játékokon is kis pályás tornákat rendeznek a fiúk és a lányok számára. Ezt a fajta jégkorongot kis pályán – vagy szabvány méretű felületen keresztben – játsszák, a két csapatban 3-3 mezőnyjátékos és 1-1 kapus tartózkodik a jégen. A kis pálya miatt több helyzettel és kapura lövéssel zajlik a hoki, amelynek nagyobb emiatt a sebessége is.

Az MJSZ ugyancsak fontosnak tartja, hogy a hokinak ez a válfaja minél nagyobb teret nyerjen, ennek jegyében szervezett ilyen versenysorozatot már tavaly is, mégpedig Kovács Zoltán alelnök kezdeményezésére. Idén a második 3x3-as bajnokság van napirenden, amelynek nyitó rendezvényét szombaton tartják a Vasas Jégcentrum centerpályáján, 11 órai kezdettel. Ezen U12-es csapatok vesznek részt két csoportba osztva. Az egyikben a következők: Szabolcsi Sólymok, Lizards, VSD Párducok, Óriások Jégkorong SE, Jégkert SE, Városgazda UA, KESI Sólymok, Szombathelyi Pingvinek. A másik csoport: Soproni Jégtörők, Csabai Farkasok, Szolnok Orcas HC, Budakalászi Vidrák.

Tavaly két korosztályban zajlottak a küzdelmek, U12 mellett U14-ben is, idén pedig már a serdülők, azaz az U16-osok is lehetőséghez jutnak. A legidősebbek között öt csapat versenyez: a Hatvan Gigászai, a Goodwill Pharma Szegedi Vízmű, a PTSE Tatabányai Polipok, a Soproni Jégtörők és a Szombathelyi Pingvinek.

U14-ben bővebb a mezőny, itt a tizenkét csapatot három csoportra osztották a következőképpen. Nyugati csoport: Lizards, Nyugati Eszkimók KDSE Szombathely, Soproni Jégtörők, Szombathelyi Pingvinek. Keleti csoport: Csabai Farkasok, KESI Sólymok, Marosi Pengék, Szabolcsi Sólymok. Közép csoport: VSD Párducok, Budakalászi Vidrák, Városgazda Utánpótlás Akadémia, PTSE Tatabányai Polipok. Itt minden csapat 2 tornát rendez és 6 tornára utazik, összesen 24 mérkőzést játszik. A három csoport első helyezettje és a legjobb második 2020 márciusában helyosztó tornán vesz részt.

Érthető módon az U12-ben még többen vannak, a 18 csapatot itt 3 csoportra osztották az alábbiak szerint. Nyugat-Magyarország: Lizards, Óriások Jégkorong SE, PTSE Tatabányai Polipok, Soproni Jégtörők, Szombathelyi Pingvinek, Tatai Hódok HC. Közép-Magyarország: Budakalászi vidrák, Jégkert SE, Kalózok Hokiklub, Városgazda Utánpótlás Akadémia, VSD Párducok, Szolnok Orcas HC. Kelet-Magyarország: Csabai Farkasok, HC Kiskőrös-Spartak, Kazincbarcikai Ördögök SE, KESI Sólymok, Szabolcsi Sólymok, Szarvasi Jégkorong SE. Itt minden csapat minimum egy tornát rendez és legalább háromra utazik.

A projekt célja nyilvánvaló. A 3x3 jégkorong fejlesztésével nagyon sok kisebb – főként vidéken, kis pályákon tevékenykedő – egyesület számára nyílik lehetőség arra, hogy kitolják időben játékosaik pályafutását. Olyan csapatok számára is lehetőség nyílik bajnoki címeket és érmeket szerezni, akik eddig a körülményeik miatt sem kerülhettek közel ehhez. Ezen keresztül az eddig a nagyok árnyékában dolgozó egyesületek is bemutathatják, hogy milyen komoly szakmai munka folyik náluk. Egyáltalán nem zárható ki, hogy a közeljövő magyar Auston Matthewsai – vagy Ladányi Balázsai, Palkovics Krisztiánjai, Hári Jánosai – ezekből a műhelyekből bukkannak elő, köszönhetően a perspektívák 3x3 általi bővítésének.

Nagyon komoly potenciál van a történetben, hiszen ne feledjük: a nagy pályával nem rendelkező kis klubok száma közel háromszorosa azoknak, amelyeknek minden körülmény rendelkezésükre áll, hogy a felnőtt profi jégkorongig fejlesszék hokisaikat. A kicsik a játékosszám dinamikus növekedésének motorjai az utánpótlásban, ám belőlük sajnos objektív okokból nagyon nehezen lesznek nagy klubok. A következmény az, hogy az általuk nevelt gyerekek a legtöbbször korán elvesznek a jégkorong számára. A 3x3 hoki erre az áldatlan helyzetre adhat érdemi választ. Nem azonnal, de az évek során elvégzett szisztematikus munkával mindenképpen.