Lisa Haley: most két lépést tettünk előre

2020.11.08. 18:18 |

Lezárult a női válogatott novemberi felkészülése. Az A csoportos vb-re gyakorló együttes három mérkőzést játszott U16-os fiúcsapatok ellen, amelyek közül egyet megnyert, egyet szétlövésben, egyet pedig rendes játékidőben veszített el. Lisa Haley szövetségi kapitány szerint sokat fejlődött a csapat, a taktikát és a kémiát illetően is.

Mennyire elégedett a felkészülés mostani állomásával?

Örülök a héten látottaknak, jól dolgoztunk. Különösen az utolsó, a szombati meccsen mutatott erőfeszítésekre vagyok büszke, hiszen hátrányba kerültünk, és keményen kellett dolgozni az egyenlítésért. Boldog vagyok amiatt, ahogy a lányok a harmadik harmadban reagáltak, megmutatták a karakterüket és remek volt az emberelőnyök kihasználása, három gólt is ilyen helyzetben, jó pillanatban szereztünk. Egy kapuvasra voltunk a győzelemtől. Persze az eredmények most még nem számítanak, nem kell aggódni emiatt, a lényeg a folyamat, az pedig biztató.

Miben sikerült előrelépni a héten?

Sok területen, és úgy érzem, most két lépést tettünk előre. Tetszik az irány, amerre tartunk. Fontos feladat, hogy fejlesszük a csapat játékát, és ezúttal nagyobb hangsúlyt helyeztünk az emberelőnyökre, emberhátrányokra, a bulik elhozatalára, a különböző taktikai elemekre. Ezeket jól valósították meg a lányok, érződött a fejlődés. Az első meccsen két gólt is kaptunk emberhátrányban, az előnyeink pedig nem mentek be, és a bulikat is az elvártnál gyengébben hoztuk el. Aztán napról napra egyre jobban teljesítettünk, szombaton a három előny kihasználása mellett valamennyi hátrányt kivédekeztük. A világbajnokságon is nagy szerepe lesz a speciális játékhelyzeteknek. Jó, hogy a taktikai elemeket ilyen gyorsan át tudták ültetni a játékba.

A jégen kívüli helyzetekkel is sokat foglalkoztak. Ezen a területen mit látott?

A kémia, az egység, a vezetői képesség is fontos a csapaton belül, és ebben is nagy eredményeket értünk el. Támogatják egymást, mindannyian azt akarják, hogy a válogatott sikeres legyen, félreteszik a klubcsapatbeli rivalizálást.

A tábor elején arról beszélt, hogy most már növelni kell az elvárásokat. Megfeleltek ezeknek a játékosok?

Igen, mindenképpen. Hálásak vagyunk az U16-os válogatottnak, hogy játszottak ellenünk. Azon a meccsen nem voltak elég magasak az elvárások, rájöttünk, hogy ez volt a gond, aztán napról napra jobbak lettek a lányok. Magas szintű teljesítményre van szükség, tudják, hogy ez mit jelent.

Mennyire elégedett a fiatalabb, új játékosok teljesítményével?

A tábor elején beszéltünk arról is a csapattal, hogy mindenkinek fontos megértenie, ő maga milyen értékeket tud a csapathoz hozzátenni, függetlenül attól, hogy mi a szerepe, hogy ő az, aki a szétlövésben is felelősséget kap, vagy összesen öt cserében lép jégre. A fiatalok előrébb léptek, főleg a pénteki meccsen. Jól teljesítettek, erős tábort zártak. Most akadt néhány hiányzónk, és így némileg nagyobb felelősség jutott a fiataloknak is, de sikerrel vették az akadályokat, és a magabiztosságuk is nőtt a hét folyamán.

Hogyan alakul a folytatás?

A vírus miatt bizonytalan a helyzet, de reméljük, hogy december közepén, a következő szünetben is lesz lehetőségünk találkozni, összegyűlni és folytatni a munkát. Meglátjuk, hogy milyen ellenfelekkel tudunk játszani, más válogatottak vagy U16-os csapatok ellen. Most is rendkívül hasznos és értékes tapasztalatokat szereztünk a fiúcsapatok elleni meccsekből. Decemberben fitnesztesztet is végzünk, amiből kiderül, mennyit fejlődtek a lányok a nyár óta.

A Szerencsejáték Zrt. Nemzetek Tornája programja:

Női válogatott-Fiú U16-os válogatott 2-6
Női válogatott-Vasas U16 5-3
Női válogatott-MAC U16 3-4 szétlövés után

A keret

Németh Anikó GK MAC Budapest
Szabó Fruzsina GK MAC Budapest
Tóth Zsófia GK KMH Budapest
Grkovic Jelena D KMH Budapest
Kiss-Simon Franciska D KMH Budapest
Knee Sarah D KMH Budapest
Mayer Fruzsina D HTI Stars (CAN)
Németh Bernadett D MAC Budapest
Odnoga Lotti D Dartmouth College (USA)
Pártos Réka D MAC Budapest
Tóth Enikő D KMH Budapest
Dabasi Réka F KMH Budapest
Gasparics Fanni F MAC Budapest
Gowie Alexandra F MAC Budapest
Horváth Imola F MAC Budapest
Huszák Alexandra F KMH Budapest
Jókai-Szilágyi Zsófia F Lulea HF (SWE)
Kiss Andrea F MAC Budapest
Kreisz Emma D/F MAC Budapest / Stanstead College (CAN)
Metzler Regina F Vasas
Pázmándi Zsófia F MAC Budapest
Rónai Alexandra D/F MAC Budapest
Somogyi Vivien F KMH Budapest
Szamosfalvi Petra F KMH Budapest
Szick Dorka F KMH Budapest
Ungár Rebeka F KMH Budapest

A stáb

Lisa Haley Head Coach / Szövetségi kapitány
Mika Väärälä Coach / Edző
Kis András Coach / Edző
Budai Krisztián Goalie Coach / Kapusedző
Ács Ferenc S&CC / Erőnléti edző
Tornyi Gábor Equipment manager / Felszerelés menedzser
Dénes Veronika Physiotherapist / Rehabilitációs edző
Mondl Viktória Sport massage therapist/ Sport masszőr
Jasó Judit Team Manager / Csapatvezető
Dr. Széplaki Attila Team doctor / Csapatorvos
Nagy István/Soós Judit Sportpszichológus /sport psychologist
Kaposi Dávid Press / Sajtó

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV