Legyőztük a házigazda lengyeleket, tornagyőzelem Gdanskban!

2019.11.10. 15:00 |
A gdanski EIHC-torna utolsó napján a japánok elleni nyerő sora nélkül is legyőzte a házigazda lengyeleket a magyar jégkorong-válogatott. Miután a japánok 4–1-re nyertek az olaszok ellen, a tornagyőzelem is meglett.

A japánok elleni sikertől feldobodva, ámde nyerő sora nélkül – Galló Vilmos és Sebők Balázs klubjuk kérésének megfelelően szombat este visszautazott Finnországba, Stipsicz Bence pedig pihenőt kapott a szakvezetéstől – ment fel a jégre a magyar válogatott a házigazda lengyelek elleni meccsre.

Első harmad

Így a fiataloknak ez  még nagyobb erőfelmérőnek bizonyult, de nem olyanok, akik megijednének a kihívásoktól, s ezt már az első harmadban bizonyították. Bátran, lendületesen jégkorongoztak, ez pedig magával hozta a gólszerzési lehetőségeket is. Szita Donát például az egész lengyel védelmet megkerülve hozta magát kecsegtető helyzetbe, a lövése azonban kapu fölé ment. 

A harmad feléhez közeledve kaptunk egy emberelőnyt, amit nem sikerült kihasználni, majd Sárpátki Tamás lódult meg a kapu felé, de Ondrej Raszka résen volt. Mindeközben a lengyelek is egyre többször korcsolyáztak be a harmadunkba, Adorján Attiláig azonban nem nagyon jutott el a korong a jó védekezésnek köszönhetően. Az ellenfél legnagyobb helyzetét három perccel a harmad vége előtt jegyezhettük fel: egy kis kavarodás után a kapusunk és a védők együttes erővel takarították el a korongot a kapunk elől. 

Alig két perccel a szünet előtt Sárpátki cselezte be magát a lengyelek harmadába, kérte a korongot középen, és kapta is Terbócs Istvántól, majd továbbpasszolta a mellette érkező Nagy Krisztiánnak, aki nem habozott, lőtt, méghozzá fonákkal gólt. A lengyelek próbáltak gyorsan egyenlíteni, de ezt a kísérletüket is hatástalanítottuk. A dudaszó előtt Tóth Richárd lőtt még egyet a kék vonal környékéről, a korong a lengyel kapus mammutjában akadt el. Így az első harmad után 1–0-ra vezettünk. 

Második harmad

A második harmadot kiállítással kezdtük, de a lengyelek ezzel annyira nem tudtak mit kezdeni, hogy Nagy Krisztiánt a védők éppen csak meg tudták akadályozni, hogy kapura lőjjön. A lengyel szurkolóknak sem tetszett, hogy öt a négyben a magyar csapat támad, fel is hívták válogatottjuk figyelmét, hogy bizony emberelőnyben vannak – ha ez nekik nem tűnt volna fel. 

Ez után azért összekapták magukat a hazaiak, Adorján bravúrja is kellett, hogy ne egyenlítsenek. Az emberelőnyt nekünk sem sikerült kihasználni, de utána is rohamoztuk a kaput: Raszkának először Erdély Csanád, majd Tóth Richárd lövését kellett hárítania. A 33. percben Aron Chmielewski húzta vissza a kapunk előtt a korongot, becsapva ezzel a védőt, Adorján azonban hatalmasat védett. 

Fáradni látszott a magyar csapat, a lengyelek egyre többször mehettek emberfölényben a kapunkra, de ők is hibáztak, mi pedig hősiesen védekeztünk. Az újabb emberelőnyt nem sikerült gólra váltani, sőt, a lengyelek előtt adódott helyzet, de a lövés a kapu fölé ment. Közben átlendültünk a holtponton, a játék ismét a lengyelek harmadában zajlott, ráadásul ellenfelünk ismét kapott egy kétperces büntetést. Felálltunk, ahogy kellett, Nagy és Sárpátki összjátéka után utóbbi közelről lőhetett is, de Raszka védése azt jelentette, hogy a harmadik harmad előtt maradt az 1–0-s magyar vezetés. 

Harmadik harmad

A harmadik harmad a másodikhoz hasonlóan az emberhátrány kivédekezésével kezdődött, Adorján védéseivel ezt abszolváltuk is. Aztán Nagy teremtetett helyzetet Erdélynek, aki tisztán lőhetett a kapussal szemben, de Raszka védett. Adorján reflexeire is szükség volt, aki röptében kapta el a kapuja felé tartó korongot. 

Az utolsó tíz perchez érkezve a kapuvasnak is mondhattunk egy köszönetet, ugyanis Krystian Dziubinski életerős lövése  a sarokról pattant kifelé. Nyolc perccel a vége előtt csaknem megbosszulta magát a védők hibája, de Szymon Marzec hiába lőtt egy az egyben Adorjánnak, ő ezt is védte. 

Ezután kaptunk egy kiállítást, de csak fél percig kellett négy az öt ellen védekeznünk, ugyanis a lengyel büntetőpad sem maradt üres. Négy a négy ellen először Adorjánnak kellett eltakarítani a korongot szinte a kapu torkából, majd ezután óriási magyar helyzet maradt ki: Garát a kapu mögé korcsolyázva Sárpátkinak passzolt, aki a középen lendületből érkező Terbócsnak továbbította a korongot, aminek Raszka állta útját. 

A magyar csapat a vezetés birtokában is harcosan támadott, mint ahogy a lengyelek is próbálkoztak a hajrában az egyenlítéssel, de szerencsére hiába. Egy perc 37 másodperccel a vége előtt emberelőnybe kerültünk, ellenfelünk természetesen lehozta a kapust, így végül Terbócs István üres kapus góllal állította be a 2–0-s végeredményt.

A magyar csapat legjobbja Adorján Attila lett, megérdemelten, hiszen védéseivel rengeteget tett a győzelemért.  Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány pedig a válaszokon kívül talán sokkal többet kapott a fiatal csapatától ezen a tornán, mint amit várt.

Azt a csapat már a repülőn tudta meg, hogy a japánok 4–1-re legyőzték az olaszokat, így a tornagyőzelem is meglett. 

ÍGY GYŐZTÜK LE A LENGYELEKET!

Jarmo Tolvnanen, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya: A védekezésünkkel maradéktalanul elégedettek lehetünk, és a semleges harmadban is jól mozogtunk. Sebők Balázst és Galló Vilmost szándékosan hagytuk most ki, szerettük volna látni, kik tudnak új vezérekké előlépni a hiányukban – nagyon boldog vagyok, hogy lettek „helyetteseik”, és még a legfiatalabb játékosaink is karaktert mutattak. Remek csapatmunka volt, mind a négy sorunk kivette a részét a sikerből, és a kapusteljesítményünk is kiváló volt!

Tomek Valtonen, a lengyel jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya: – Jó meccs volt, apróságok döntöttek, például, hogy a magyarok lőtték az első gólt – a másodikat már üres kapura szerezték. Nyilván lőtt gól nélkül csak veszíteni lehet, de alapvetően a játék színvonala remek volt. Tőlünk is sok játékos hiányzott, ennek ellenére mindent megtettünk, ez most ennyire volt elég.

A mérkőzés után Adorján Attila, Sárpátki Tamás és Terbócs István értékelt az NSO Tv-nek .

A sorok Japán ellen

Sárpátki, Nagy K., Terbócs
Erdély, Horváth B., Szita
Tóth R., Reisz, Mihály
Miskolczi, Majoross, Szigeti

Garát, Vojtkó 
Kiss R., Fejes
Tóth G., Szabó B.

Adorján (Arany)

Kimaradók: Galló, Sebők, Stipsicz, Szabó D., Vokla, Sági

A keret

Arany Gergely G FTC-Telekom 1996
Adorján Attila G DVTK Jegesmedvék Miskolc 1996
Vokla Roland D DEAC 1996
Vojtkó Mátyás D DVTK Jegesmedvék Miskolc 1993
Kiss Roland D Fehérvári Titánok 1999
Stipsicz Bence D Hydro Fehervar AV 19 1997
Szabó Dániel D Hydro Fehervar AV 19 1995
Szabó Bence D Hydro Fehervar AV 19 1998
Tóth Gergely D FTC-Telekom 1998
Fejes Nándor D MAC Újbuda 1999
Garát Zsombor D MAC Újbuda 1997
Sági Martin F DEAC 1997
Mihály Ákos
F Fehérvári Titánok
1999
Tóth Richárd F FTC-Telekom 1995
Erdély Csanád F Hydro Fehervar AV 19 1996
Reisz Áron F Hydro Fehervar AV 19 1995
Sárpátki Tamás F Hydro Fehervar AV 19 1994
Szigeti Ákos
F MAC Újbuda 1999
Szita Donát F Hydro Fehervar AV 19 1998
Majoross Barnabás F MAC Újbuda 1998
Nagy Krisztián F MAC Újbuda 1994
Terbócs István F MAC Újbuda 1996
Miskolczi Márk F DVTK Jegesmedvék Miskolc 1993
Galló Vilmos F KooKoo (FIN) 1996
Sebők Balázs F KalPa (FIN) 1994
Horváth Bálint F Tyringe SoSS (SWE) 1999

A stáb

Jarmo Tolvanen

Szövetségi kapitány

Majoross Gergely

Másodedző

Fodor Szabolcs

Másodedző

Farkas Tamás

Kapusedző

Szilassy Zoltán

Videóedző

Király András

Csapatorvos

Sashalmi Tamás

Fizioterapeuta

Nagy József

Felszerelésmenedzser

Imre Lajos

Csapatvezető

Szilágyi Levente

Csapatvezető

Pusztai Viola

Médiamenedzser

A program

november 8. péntek 15:00 Magyarország–Olaszország 3–4, h.u.

november 9. szombat 18:00 Magyarország–Japán 3–2

november 10. vasárnap 13:00 Magyarország–Lengyelország

Fotók: Lengyel Jégkorong-szövetség

Gyerehokizni

Válogatott termékek