Hosszabbításban vesztettünk az olaszok ellen Gdanskban

2019.11.08. 15:34 |
Az olaszok ellen játszotta első mérkőzését a magyar válogatott a gdanski EIHC-tornán. A mérkőzés 3–1-es magyar vezetés után hosszabbításban dőlt el az ellenfél javára.

Első harmad

Megnyomta a meccs elejét a magyar válogatott, aminek gyorsan meg is lett az eredménye, hiszen csak 40 másodperc telt el, amikor Reisz Áron szélről érkező beadását Vokla Roland közelről a kapuba lőtte. A védőnek ez volt az első találata a válogatottban.

Az olaszok ez után sem tudtak kijönni a harmadukból, a kapujukra pedig Stipsicz Bence messziről, majd a kipattanóra érkezve közelről is veszélyt jelentett. Reisz előtt adódott az újabb lehetőség, aki korongszerzés után egy az egyben mehetett a kapura, de a korong végül nem kötött ki a hálóban. Mindeközben emberelőnyben az olaszok is többször próbálkoztak, a válogatottban most debütáló Adorján Attila azonban mindig résen volt. 

Vokla Roland megszerezte élete első gólját a válogatottban

Hat és fél perccel a harmad vége előtt ismét emberhátrányba kerültünk, s bár az olaszok első próbálkozását még védte Adorján, a következőt már nem sikerült, így egyenlített az ellenfél. Nem sokkal később a mieink is emberelőnybe kerültek, de az ígéretes lövéseken kívül ez a két perc másra nem volt elég.

Miután az olaszok kiegészültek, megrohamozták a kapunkat, aztán mi szorítottuk be őket a harmadukba, de Erdély, majd Galló próbálkozásait is védte a kapus. Így az első harmad után 1–1 volt az állás.

Második harmad

A második harmad első felében inkább a mezőnyben zajlott a játék, helyzetig Galló jutott, aki bár már estében lőtt, az olasz kapusnak védenie kellett. Később Horváth Bálint a szélről próbálkozott, de ez sem jutott túl a kapuson. Tíz perc elteltével pörgött fel a játék, ekkor Adorjánnak is akadt dolga, Garát Zsombor életerős lövése pedig éppen elkerülte a kaput. Néhány másodperccel később Terbócs István volt szemfüles a kapu előtt, Nagy Krisztiánnal való, kapu előtti összjátéka után a hálóban kötött ki a korong (2–1).

 
A középkezdés után Adorjánnak azonnal volt is védeni valója, ezt követően viszont az olaszok emberhátrányba kerültek. Öt a négy ellen nem tudtuk növelni az előnyt, az ellenfél csak az utolsó másodpercekre engedte át a mieinket a semleges harmadon. 

Négy és fél perccel a játékrész vége előtt újra fórba kerültünk, ezúttal felálltunk, ahogy kell,  s jöttek is sorban a lövések, a korong azonban nem került a kapuba. A dudaszó előtt Adorján még védett egyet, így a második harmadot 2–1-es magyar vezetéssel zárták a felek. 

Harmadik harmad

A szünet után az első helyzetek a magyar válogatott előtt adódtak, először Sebők Balázs kapu előtti, majd Vokla távoli lövését kellett védenie az olasz kapusnak. A következő percekben is mi rohamoztuk inkább az olaszok kapuját, Galló és Erdély összjátéka után még mindkét játékos próbálkozását védte a kapus, a következő támadásban azonban Vojtkó Mátyás passza után Erdély könyörtelenül kihasználta a helyzetet, ezzel 3–1-re módosította az állást.

A harmad felénél kivédekeztünk egy emberhátrányt, az olaszok lövésig is alig jutottak. A következő percekben mindkét oldalon akadtak helyzetek, a nagyobbak a továbbra is lendületesen és fegyelmezetten jégkorongozó magyar csapat előtt, de gól nem született. Kettő perc 40 másodperccel a vége előtt ismét emberhátrányba kerültünk, amiből már csak tizenöt másodperc lett volna vissza, amikor az olaszok betaláltak a kapunkba. 

Ellenfelünk rögtön időt kért, ekkor még 54 másodperc volt vissza a mérkőzésből, és 14, amikor az olaszok kiegyenlítettek. Még egy támadást vezettek a mieink is, de a rendes játékidő 3–3-mal zárult. 

A hosszabbításban az olaszok belőtték az első helyzetüket, így ők nyerték a meccset 4–3-ra. 

A másik mérkőzésen a házigazda lengyelek 3-2-re győzték le a japánokat, akik ellen a magyar válogatott szombaton 18 órától lép jégre Gdasnkban. 

Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: A teljesítményünk alapján majdnem az egész meccsen mi voltunk a jobbak, ennek őszintén örülök. Mindenki tudja, mennyire fiatal csapattal vagyunk itt, a végén talán a tapasztalat jelentette a különbséget az olaszok javára, okosabban oldották meg a helyzeteiket. Az utolsó percben nekünk is ilyen okosan kellett volna játszanunk, de összességében nem lehetek csalódott.

Clayton Beddoes, az olasz válogatott szövetségi kapitánya: Nagyon jól játszott a magyar csapat, nekik volt több helyzetük, de a kapusteljesítményünk nagyon erős volt. A végén az előnyös játékunk is jól működött, a srácok nem adták fel, és lehet, hogy szerencsénk is volt, de összességében keményen megdolgoztunk a győzelemért.

A mérkőzés után a válogatottban első gólját szerző Vokla Roland, a debütáns Adorján Attila és a fiatal csapat egyik vezére, Erdély Csanád értékelt az NSO Tv-nek.

A sorok Olaszország ellen

Galló, Sebők, Erdély
Sárpátki, Reisz, Szita
Miskolczi, Nagy K., Terbócs
Sági, Horváth B., Tóth R.
Majoross

Stipsicz, Fejes
Vokla, Szabó D.
Garát, Vojtkó
Szabó B.

Adorján (Arany)

Kimaradók: Mihály, Szigeti, Kiss R., Tóth G. 

A keret

Arany Gergely G FTC-Telekom 1996
Adorján Attila G DVTK Jegesmedvék Miskolc 1996
Vokla Roland D DEAC 1996
Vojtkó Mátyás D DVTK Jegesmedvék Miskolc 1993
Kiss Roland D Fehérvári Titánok 1999
Stipsicz Bence D Hydro Fehervar AV 19 1997
Szabó Dániel D Hydro Fehervar AV 19 1995
Szabó Bence D Hydro Fehervar AV 19 1998
Tóth Gergely D FTC-Telekom 1998
Fejes Nándor D MAC Újbuda 1999
Garát Zsombor D MAC Újbuda 1997
Sági Martin F DEAC 1997
Mihály Ákos
F Fehérvári Titánok
1999
Tóth Richárd F FTC-Telekom 1995
Erdély Csanád F Hydro Fehervar AV 19 1996
Reisz Áron F Hydro Fehervar AV 19 1995
Sárpátki Tamás F Hydro Fehervar AV 19 1994
Szigeti Ákos
F MAC Újbuda 1999
Szita Donát F Hydro Fehervar AV 19 1998
Majoross Barnabás F MAC Újbuda 1998
Nagy Krisztián F MAC Újbuda 1994
Terbócs István F MAC Újbuda 1996
Miskolczi Márk F DVTK Jegesmedvék Miskolc 1993
Galló Vilmos F KooKoo (FIN) 1996
Sebők Balázs F KalPa (FIN) 1994
Horváth Bálint F Tyringe SoSS (SWE) 1999

A stáb

Jarmo Tolvanen

Szövetségi kapitány

Majoross Gergely

Másodedző

Fodor Szabolcs

Másodedző

Farkas Tamás

Kapusedző

Szilassy Zoltán

Videóedző

Király András

Csapatorvos

Sashalmi Tamás

Fizioterapeuta

Nagy József

Felszerelésmenedzser

Imre Lajos

Csapatvezető

Szilágyi Levente

Csapatvezető

Pusztai Viola

Médiamenedzser

A program

november 8. péntek 15:00 Magyarország–Olaszország 3–4, h.u.

november 9. szombat 18:00 Magyarország–Japán

november 10. vasárnap 13:00 Magyarország–Lengyelország

Fotók: Lengyel Jégkorong-szövetség

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV