Kikaptunk a lettektől, nem leszünk ott a pekingi téli olimpián

2021.08.27. 21:15 |

A rigai olimpiai selejtező második játéknapján a házigazda lettekkel mérkőzött meg a magyar férfi jégkorong-válogatott. Sean Simpson csapata két harmadon keresztül hősiesen küzdött A csoportos ellenfelével szemben, de a harmadik harmadban összeomlott, s végül 9–0-ra kikapott. Így biztossá vált, nem lesz ott a 2022-es pekingi téli olimpián. 

Első harmad

Tovább álltuk a sarat a lett nyomással szemben, mint előző nap az olaszok. A 8. percig csak helyzeteik akadtak, s csaknem lejárt már a kiállításunk, amikor a kapunk előtti nagy kavarodás után Janis Jaks lövése utat talált a hálóba (0–1). Ezután sem jutottunk túl sok levegőhöz, Hetényi Zoltánnak és a védelmünknek is akadt bőven dolga. És ha ez nem lett volna elég baj, a harmad végén kapusunk megsérült, Nagy Krisztiánt pedig a 18. perc végén 2+2 percre kiállították. A hátralévő időben hősies védekezésünknek köszönhetően azonban nem esett újabb gól. 

Második harmad 

Hetényi nem tudott visszajönni a folytatásra, Rajna Miklós váltotta a kapuban. És változott a játék képe is. Miután kivédekeztük az első harmadból maradt emberhátrányból hátralévő időt, egyre többször jutottunk el a lettek harmadába, sőt, egymást követték a kapura lövéseink. Újabb gólhoz azonban a lettek kerültek közelebb, de Girgensons szerencsére csak a kapuvasat találta el. Rajna is bemutatott néhány védést, majd kivédekeztünk egy újabb emberhátrányt. A 17. percben Sofron István ugrott ki, pazar csellel elküldte Rubinst, a korong azonban a keresztvasról pattant vissza a jégre. 

Harmadik harmad

Nem indult jól az utolsó játékrész. Korongot vesztettünk kék vonalnál, Ronalds Kennis középre tette, Rudolfs Balcers pedig nem hibázta el a ziccert (0–2). Alig két és fél perccel később újra talpra ugorhatott az Aréna Riga közönsége: ismét korongvesztés után kapunk gólt, ezúttal Kennis büntette meg a hibánkat (0–3).

Bár a következő percekben előttünk is adódtak helyzetek, a következő gólt is A csoportos ellenfelünk jegyezte: az 51. percben Teodors Blugers használta ki az emberfórt (0–4). Nem elégedtek meg ennyivel, az 55. percben először Rodrigo Abols (0–5), majd Balcers talált be a kapunkba (0–6). És ha ez nem lett volna elég, videózás után kiderült, bizony Blugers áttuszkolta a korongot a gólvonalunkon a védők botjai között (0–7).

Szegény embert az ág is húzza alapon kaptunk még egy kiállítást, a lettek ezt a fórt is kihasználták (0–8), majd a középkezdés után belőtték a kilencedik találatukat is. 9–0-s vereség lett a vége, s ezzel elszálltak az olimpiáról szőtt álmaink. 

Sean Simpson, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Az első harmadban lejátszottak minket a jégről, viszont a másodikban remekeltünk. Ellenben a harmadik elfogadhatatlan, egészen rettenetes volt. Meg kell tanulnunk ezen a szinten teljesíteni, ami nem könnyű, hiszen a lettek a tizedikek a világranglistán, azaz mindig csúcssebességen játszanak, nincs szünet sosem. Nem is tudom, a játékosaink valaha is játszottak-e ilyen gyorsan, ehhez hozzá kell szoknunk. Szakaszokban jól reagáltunk, például a második harmadban többet lőttünk kapura, a játékunk ekkor bárkinek tetszhetett. Talán túl sok energiát égettünk el, hogy utána nem bírtuk a harmadikat, ezt magam sem tudom egyelőre.

Harijs Vitolins, a lett válogatott szövetségi kapitánya: – A magyar csapat a finisig jól teljesített, habár az első harmadban is mi hokiztunk kicsivel jobban. A második tényleg kiegyenlítetten alakult, viszont az utolsóra nekünk maradt több energiánk. Egyetlen küldetésünk van, hogy idehaza kijussunk az olimpiára. Ez rövid torna, észnél kell lennünk, főleg, mert a legfontosabb mérkőzésünk vasárnap következik.

Fotó: Madarász Milán/MJSZ

A sorok a lettek ellen

Erdély, Hári, Sofron
Magosi, Bartalis, Mihály
Papp, Nagy G., Terbócs
Benk, Vas, Nagy K.

Macaulay, Stipsicz
Pozsgai, Horváth
Szirányi, Garát
Szabó, Tóth

Hetényi (Rajna)

A rigai olimpiai selejtezők menetrendje (magyar idő szerint):

2021. augusztus 26., csütörtök, 14:30: Franciaország–Magyarország 5–3
2021. augusztus 26., csütörtök, 18:30: Olaszország–Lettország 0–6

2021. augusztus 27., péntek, 15:00: Franciaország–Olaszország 2–0
2021. augusztus 27., péntek, 19:00: Lettország–Magyarország

2021. augusztus 29., vasárnap, 12:00: Magyarország–Olaszország
2021. augusztus 29., vasárnap, 16:00: Lettország–Franciaország

A keret:

  Név Pozíció Csapat Születési év
   
  Rajna Miklós K UTE 1991
  Hetényi Zoltán K DEAC 1988
  Arany Gergely K FTC-Telekom 1996
         
  Stipsicz Bence V Hydro Fehérvár AV19 1997
  Macaulay Scott V MAC HKB Újbuda 1990
  Szirányi Bence V DVTK Jegesmedvék 1988
  Garát Zsombor V MAC HKB Újbuda 1997
  Horváth Milán V Hydro Fehérvár AV19 2001
  Pozsgai Tamás V MAC HKB Újbuda 1988
  Tóth Gergely V MAC HKB Újbuda 1998
  Szabó Dániel V Hydro Fehérvár AV19 1995
         
  Bartalis István Cs Hydro Fehérvár AV19 1990
  Benk András Cs UTE 1987
  Sebők Balázs Cs Ilves Tampere (FIN) 1994
  Erdély Csanád Cs Hydro Fehérvár AV19 1996
  Hári János Cs Hydro Fehérvár AV19 1992
  Sofron István Cs SC Csíkszereda 1988
  Terbócs István Cs Hydro Fehérvár AV19 1996
  Nagy Gergő Cs FTC-Telekom 1989
  Magosi Bálint Cs Hydro Fehérvár AV19 1989
  Nagy Krisztián Cs SaPKo (FIN) 1994
  Vas János Cs Chamonix Hockey Club (FRA) 1984
  Szita Donát Cs No club 1998
  Mihály Ákos Cs Hydro Fehérvár AV19 1999
  Papp Kristóf Cs Michigan State University (USA) 2001


Stáb

Sean Simpson Vezetőedző
Szilassy Zoltán Másodedző
Fodor Szabolcs Másodedző
Farkas Tamás Kapusedző
Dr. Majzik Ernő Csapatorvos
Bors Attila Fizioterapeuta
Antal Dénes Fizioterapeuta
Puskás Sándor Erőnléti edző
Nagy József Felszerelés menedzser
Szilágyi Levente Csapatvezető
Vas Márton Általános igazgató

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV