Fehéroroszország ellen lehet javítani

2019.04.30. 10:57 |

A kazahsztáni Divízió I/A világbajnokság hétfői nyitómérkőzésén a magyar válogatott 5-1-re kikapott Dél-Koreától. Sok idő nincs arra, hogy összeszedjék magukat a fiúk, hiszen kedden máris következik az a Fehéroroszország, mellyel ebben a szezonban már kétszer is játszott a magyar csapat.

Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány és stábja több helyen is változtatott a koreaiak elleni csapaton. Az első sor változatlan marad, viszont Bartalis István és Nagy Gergő helyet cserélnek, előbbi a második, utóbbi a harmadik sorba kerül.

A negyedik sorban Nagy Krisztián veszi át Terbócs István helyét, aki a 13. támadó lesz. A védelemből Szirányi Bence sérülés miatt hiányzik majd, egyebekben nincs nagy változás, Wehrs Kevin mellé Varga kerül a sérült csapattárs helyére. A kapuban Vay Ádám kezd, az első meccsen védő Bálizs Bence ezúttal csere lesz.

A fehéroroszok 4-3-ra nyerték az első meccsüket Litvánia ellen. A litvánok elleni találkozóra nyolc játékos maradt abból a csapatból, mellyel a magyar válogatott decemberben találkozott. A ma pályára korcsolyázó két válogatott egyébként világbajnokságon utoljára még az A csoportban találkozott 2016-ban, azt a meccset a magyarok nyerték 5-2-re.

A fehéroroszoknál 16 olyan játékos van, aki jégre lépett már a KHL-ben, míg Geoff Platt 46 NHL-meccset mondhat a magáénak. Mivel öt évig kanadai szövetségi kapitány irányította, a volt szovjet tagköztársaság még mindig inkább észak-amerikai stílusban játszik, annak ellenére, hogy a csapat élén már Andrej Szidorenko áll.

Az Oroszországban született kapitány a fehérorosz mellett a lengyel válogatottat is irányította korábban, klubszinten pedig e két ország mellett Oroszországban is edzősködött, olyan csapatokat vezetve, mint a Szpartak Moszkva és a Dinamo Minszk.

Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány: Mindkét csapat hasonló nyitómeccsen van túl, mindketten tragikus hibákat követtünk el, hasonló gólokat kaptunk. Nagy különbség, hogy ők ennek ellenére nyerni tudtak, mi viszont nem.

Ma más mérkőzésre számítunk, nem lesz annyit nálunk a korong, és a lövések számában sem lesz akkora különbség. Azt is láthattuk, hogy a hoki nem csak erről szól, hanem a megfelelő döntések meghozataláról és a helyzetek kontrollálásáról, amit Korea ellen nem tettünk meg, meg is lett a következménye.

Nem gondolom, hogy semmilyen következtetést ne lehetne levonni a fehéroroszok ellen a szezonban lejátszott két meccsből, de a Bledben jégre lépő csapatuk nem is hasonlít a mostanira. A norvégiai már inkább, de a mostani sokkal erősebb. Több világbajnokságon is játszottunk már velük, kevés sikerrel, de azért vagyunk itt, hogy ezen változtassunk.

A mai jégkorongban nincsenek élesen elkülönülő stílusok, erre jó példa a fehérorosz válogatott, amely nem klasszikus orosz stílusban játszik. Mindenki próbál innen-onnan összeszedegetni különböző dolgokat, az így létrejövő kevert stílus aztán vagy működik, vagy nem.

Ez a fehérorosz válogatott sok területen agresszív, ami inkább az észak-amerikai stílus jellemzője, ugyanakkor nagyon technikásak is, ami viszont inkább orosz hatást mutat.

A magyar válogatott:

Erdély, Hári, Galló
Bartalis, Sarauer, Sofron
Nagy G., Vas, Bodó
Nagy K., Benk, Magosi
Terbócs

Stipsicz, Szabó
Varga, Wehrs
Pozsgai, Macaulay

Vay (Bálizs)
Sérült: Szirányi

A vb magyar érdekeltségű programja