Garát ismét Stipsicz csapattársa lesz

2016.08.04. 23:05 |
Két hónappal azután, hogy draftolták az NAHL-be úgy tűnik, máris szintet léphet Garát Zsombor és az eggyel magasabban jegyzett USHL-ben érdekelt Cedar Rapids együtteséhez csatlakozik, amelynek táborába korábbi csapattársa és barátja, Stipsicz Bence is visszatér idén ősszel.

Legutóbb június elején írtunk Garát Zsomborról, akit akkor az NAHL külföldi játékosbörzéjének első körében draftolt az Austin Bruins. A védő ehhez a csapathoz, Wisconsinba készült egy augusztusi táborra, és úgy tervezte, egy Austinban töltött év alatt megpróbál NCAA ösztöndíjat szerezni.

A terv akkor borult, mikor a USHL-es Cedar Rapids RoughRiders vezetőedzője azzal kereste fel Zsombort, hogy váratlanul megüresedett egy légiós helye a most következő idényre és szeretné meghívni egy próbajátékra. Soha rosszabb fordulatot. Garát négy edzőmeccsen vett részt a tábor keretén belül, miután az edzői stáb visszahívta az előszezonbeli táborba, ahol a maximálisan négyfős külföldi kontingens felét Stipsicz Bencével ketten alkotják majd.

„Szerencsésen alakult a nyár. Közvetlenül a mostani válogatott összetartásunk előtt volt egy próbajátékom kint. Szerencsére jól ment a játék, próbáltam fejben ott lenni. Természetesen nagyon nehéz egy próbajáték, mert folyamatosan a legjobbját kell nyújtania mindenkinek, miközben július végén mindenki nagy erőbedobással csinálja még mindenki az alapozást. Előtte másfél hónapig nem nagyon voltam jégen, tehát nagy kihívás volt, de megpróbáltam a legjobbamat nyújtani és szerencsére elég volt. Minden srác nagyon ügyes volt a táborban, nagy volt a küzdelem, azt gondolom, végül az döntött, hogy fejben ott tudtam lenni” – mondta Zsombi, majd kitértünk arra is, hogyan zajlott le ez a váltás.

„Beszéltem az Austin vezetőségével és nagyon rendesek voltak. Felhívott a USHL-es Cedar Rapids vezetőedzője, hogy lenne lehetőségem ott játszani, azonban elmondtam neki, hogy már van egy lehetőségem egy ligával lejjebb és az nem szeretném eldobni; azt mondta, nagyon tiszteli ezt. Elmondtam, hogy szívesen megpróbálnám, mert nagyon szeretnék a Cedar Rapidsben játszani, majd felhívtam az Austin edzőjét is. Szerencsére nagyon rendesen fogadta, elmondta, hogy ismeri ezt az edzőt és ő is csak jókat hallott róla. Azt mondta, nyugodtan menjek el a próbajátékra, és ha nem sikerül, akkor még mindig mehetek hozzá.”

Zsombor továbbra is egyetemre szeretne menni 1-2 éven belül – amelyre a USHL-ből még nagyobb esélye van – tanulmányai alatt pedig a rangos NCAA első osztályában játszana. „Hiányzik valamennyire az iskola, nem szeretnék elszokni a rendszeres tanulástól.”

A két A-csoportot is megjárt fiatal védő valamikor augusztus legvégén szeli át ismét az óceánt – ezúttal együtt –, hogy részt vegyen a Cedar Rapids RoughRiders harmincfős táborában, melynek végén kijelölik a USHL-ben induló keretet. Mindketten jó esélyekkel indulnak, ami a csapatban maradást illeti, de egyelőre természetesen semmi biztosat nem tudhatunk. A kiutazás dátuma is sok dologtól függ még, mint azt a fiúk elmondták, így azt sem tudjuk egyelőre, a hó végi U20-as válogatott programot érinti-e majd esetleg.

Gyerehokizni

Válogatott termékek