Helytállt a magyar válogatott az amerikaiak ellen

2022.09.01. 17:51 |

A magyar női csapat 12-1-re kapott ki a nagy esélyes Egyesült Államoktól az A csoportos világbajnokság negyeddöntőjében. A mieink az 5-8. helyért folytatják szombaton. 

A világbajnoki negyeddöntőn Kreisz Emma és Williams Hayley nem játszhatott sérülés miatt, emiatt változtatni kellett a sorok összetételén. Ahogy az várható volt, nagy elánnal kezdtek az amerikaiak, és már másfél perc után megszerezték a vezetést: Heise pontosan lőtte ki az alsó sarkot. A gyors gól után azonban hősiesen küzdött a magyar csapat, nem ijedt meg a neves ellenféltől és okosan védte a kapu előterét. A 9. percben az Egyesült Államok emberelőnybe került, ám a két percet stabil védekezéssel sikerült kihúznia Pat Cortina csapatának. Németh Anikó remekül védte a kemény lövéseket. A mieink a harmad hajrájában jutottak el lövésig, Garát-Gasparics Fanni próbálkozott.

A második harmad elejét alaposan megnyomta az amerikai csapat, két és fél perc alatt három gólt szerzett. A 25. percben újra Kiss-Simon Franciska kapott büntetést, és ezt már kihasználta az ellenfél. A 28. percben kettős emberelőnybe kerültek a mieink, és több lehetőséget is kidolgoztak. Először a századik válogatottságát ünneplő Jókai-Szilágyi Kinga próbálkozott, aztán Garát-Gasparicsnak is volt helyzete, de nem sikerült bevenni Hensley kapuját. A kiegészülés után továbbra is nagy sebességgel játszott az Egyesült Államok, és még öt gólt szerzett ebben a játékrészben. Volt köztük balszerencsés, megpattanó lövés és a végletekig kijátszott akció is. Az utolsó húsz perc így 10-0-s amerikai vezetésről indult.

A harmadik harmadra kapust cserélt az Egyesült Államok. Három perc telt el, amikor egy rossz passzt lefülelt az ellenfél, és Hilary Knight is betalált. Utána stabilabbá vált a védekezés, és Dabasi Réka szép megmozdulással helyzetbe is került. Az 52. perccben Révész Zsuzsa állt be Németh Anikó helyett - első meccse volt felnőtt vb-n. A magyarok emberelőnyben támadhattak, és Metzler Regina egy kapu előtti kavarodás végén eredményes volt - 11-1, megvan a szépítés. Bilka még lőtt egy gólt, de Révésznek voltak szép védései. A hátralévő perceket kihúzták a mieink.

A magyar válogatott nagyot küzdött és helytállt a favorit ellen. A válogatott szombaton az 5-8. helyért folytatja. A következő ellenfél Finnország lesz szombaton 12 órakor.

Pat Cortina szövetségi kapitány: „Tetszett, ahogy kezdtük a meccset és ahogy befejeztük. Tudtuk, hogy a második harmad nehéz lesz, mert a hosszú oldalon voltak a cseréink. Az első harmadban 18-1 volt a kapura lövési arány, és bár keményen küzdöttünk, de tudtuk, hogy idő kérdése, hogy mikor megy be többször a korong, ha a helyzet nem változik. Ezzel együtt lehetett élvezni a meccset az első és a harmadik harmad miatt, és sokat lehet tanulni az ilyen találkozókból. Örülök a gólunknak, jó energiákat adhat a folytatásra. Jó irányba tartunk, de még hosszú út vár ránk.”

Révész Zsuzsa: "Izgultam, mielőtt beálltam, de aztán ez elszállt, jól éreztem magam az első védés után. Próbáltam nagyon figyelni, hogy ne kapjak minden lövésből gólt. Ez az eddigi csúcs, mindig is egy felnőtt vb-szereplésről álmodtam,"

Az összeállítás:

Németh A. (Révész)
Németh B., Odnoga
Kiss-Simon, Mayer
Baker, Knee
Márton A.
Garát-Gasparics, Huszák, Seregély
Metzler, Dabasi, Jókai-Szilágyi K
Rónai, Horváth I., Szamosfalvi
Strobl, Pázmándi

A vb programja (Frederikshavn és Herning)

Augusztus 25., 15.30 Magyarország-Németország 4-2
Augusztus 26., 19.00 Magyarország-Csehország 1-7
Augusztus 28., 17.00 Magyarország-Dánia 0-1
Augusztus 29., 19.30 Magyarország-Svédország 2-3 b.u.
Szeptember 1., 16.00 Magyarország-Egyesült Államok 1-12
Szeptember 3., 12.00 Magyarország-Finnország

A keret

Németh Anikó GK MAC Budapest
Révész Zsuzsa GK Debreceni HK
Bogáti Bianka GK Budapest JA
Baker Taylor D MAC Budapest
Kiss-Simon Franciska D KMH Budapest
Knee Sarah D KMH Budapest
Márton Adél D Budapest JA
Mayer Fruzsina D HTI (CAN)
Németh Bernadett D MAC Budapest
Odnoga Lotti D Dartmouth College (USA)
Dabasi Réka F KMH Budapest
Garát-Gasparics Fanni F MAC Budapest
Horváth Imola F Göteborg HC (SWE)
Huszák Alexandra F KMH Budapest
Jókai-Szilágyi Kinga F EHV Sabres (AUT)
Kreisz Emma F Stanstead College (CAN)
Metzler Regina F Vasas SC
Pázmándi Zsófia F MAC Budapest
Rónai Alexandra F MAC Budapest
Seregély Mira F University of Maine (USA)
Strobl Lara F Budapest JA
Szamosfalvi Petra F KMH Budapest
Williams Hayley F KMH Budapest

A stáb

Pat Cortina Szövetségi kapitány
Kis András Edző
Delaney Collins Edző
Budai Krisztián Kapusedző
Gallyas Gabriella Erőnléti edző
Dénes Veronika Rehabilitációs edző
Tornyi Gábor Felszerelés-menedzser
Jasó Judit Csapatvezető
Berkes Brigitta Sportmasszőr
Dr. Módy Tóbiás Csapatorvos
dr. Kolbenheyer Zsuzsanna Női szakági vezető
Kaposi Dávid Sajtó

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV