Vay Ádám Kazahsztánba igazolt

2018.05.25. 16:42 |

Két évet töltött a Minnesota Wild kötelékében Vay Ádám. A válogatott kapusa a következő idényben az orosz másodosztályban (VHL) szereplő, kazah Szariarka Karaganda együttesében szerepel majd.

Vay Ádámot a 2016-os A csoportos világbajnokság után igazolta le a Minnesota Wild kétéves szerződéssel. Mivel az NHL-csapat nem ajánlott neki hosszabbítást, így szabadügynökké vált. A Szariarka Karagandával egyéves megállapodást kötött.

Vay egy debreceni idény után került a Wildhoz, míg juniorként két szezont húzott le a WSHL-ben.

A kazah együttes az orosz második vonalban játszik, a KHL alatt, így a kapus felhívhatja magára a világ második legjobb bajnokságában szereplő együttesek figyelmét.

Miért éppen a Szariarka Karagandát választottad?

A világbajnokság után megkeresett pár csapat, többségében európaiak. Azt gondoltam, hogy a VHL nagy előrelépés, jó esély van a KHL-s szereplésre. Akár idény közben is elvihetnek, ha jól teljesítek, vagy esetleg egy évvel később. Úgy gondoltam, hogy miért ne próbálnám meg ezt a vonalat is, ez csak hasznos lehet a fejlődés szempontjából.

Mit mondtak Minnesotában?

Annyit közöltek, hogy nem hosszabbítanak velem, így adódott a lehetőség, hogy más vonalat is kipróbáljak.

Mit tanultál leginkább a tengerentúlon töltött két évben?

A technikám fejlesztésén kívül azt, hogy fejben hogyan legyek erős, hogyan legyek higgadt.

Mikor kezded a felkészülést?

Már hétfőn elkezdem az edzéseket, egy kis bunyózással és kondizással. Júliusban utazok Kazahsztánba, és a csapattal együtt folytatom a munkát.

Mit vársz magadtól?

Egy jó szezont, és azt, hogy időközben legyen lehetőségem a KHL-be felkerülni.

Így többször tudsz majd a válogatott rendelkezésére állni?

Az előző két szezonban nem igazán tudtam hazautazni a meccsekre, de szerencsére csak egy vb-t hagytam ki. Minden a rájátszástól függ: ha bejutunk, akkor ott kell lennem, de ha lemaradunk, akkor játszhatok a jövő évi vb-n.