Újratervezés a vb-k törlése után

2020.09.29. 12:00 |

A világbajnokságok elmaradása ellenére folytatódik a munka a férfi U20-as és a női U18-as válogatottnál, és a fejlesztés még nagyobb szerepet kap.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség szeptember közepén döntött arról, hogy a koronavírus-járvány miatt nem rendezi meg a világbajnokságokat szinte az összes osztályban a férfi U20-as és a női U18-as korosztályban. A fiú juniorválogatott feljutóként a dániai Divízió I/A vb-n vett volna részt decemberben, míg a lányok januárban Győrben látták volna vendégül szintén a Divízió I/A mezőnyét.

A döntés utáni újratervezésről Vas Márton általános igazgató, valamint a két válogatott szövetségi kapitánya beszélt.

„Továbbra is kiemelten foglalkozunk az U20-asokkal, megérdemlik ezt, attól függetlenül, hogy elmarad a világbajnokság. Minél jobb fejlesztést szeretnénk nekik biztosítani ahhoz, hogy meg tudják tenni az utolsó lépcsőfokot a junior és a felnőtt hoki között. A terv az, hogy minél erősebb nemzetközi meccseket szervezzünk nekik. A nemzetközi tapasztalatszerzés azért fontos, mert olyanok ellen játszhatnak, akiket nem ismernek, nem tudják, hogy mire számítsanak. Azt üzenem nekik, hogy bízzanak bennünk, hogy próbálunk megadni nekik mindent, amit lehet, és mindenben segítjük őket, hogy a lehető legjobb hokissá váljanak. Ők csak dolgozzanak nyugodtan, keményen, legyenek pozitívak ebben a helyzetben is, hiszen ami nem öl meg, az megerősít” – mondta Vas Márton.

Az U20-as válogatott augusztus elején már együtt készült, és akkor két meccset játszott a Vasas csapatával. Az augusztus végi összetartás és a szeptemberi kétnapos tábor elmaradt. November elején a nemzetközi szünetben, majd decemberben is találkozik a keret, amennyiben ezt a járvány engedi.

„Sajnálattal hallottuk a döntést. Igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy megrendezzék a világbajnokságot, a szövetség esetleges plusz költségeket is állt volna, valamint próbáltunk amellett érvelni, hogy egyelőre ne hozzanak végleges döntést. Nem így lett, és most nem tehetünk mást, mint hogy elfogadjuk ezt a helyzetet. Ezek után ismét újra kellett terveznünk. Az elsődleges cél a játékosok fejlesztése, és a nemzetközi meccsek ebben nagy szerepet játszanak, ezért bízunk abban, hogy tornákon tudunk részt venni a szünetekben” – mondta Horváth András, az U20-as csapat szövetségi kapitány.

A szakvezető számít a 2001-es születésű játékosokra is.

„Mivel az áprilisi ifjúsági vb-ről még nincs döntés, úgy készülünk, hogy az meg lesz tartva. Ezért az U18-asokat azzal a korosztályos válogatottal hagyjuk, hogy együtt tudjanak készülni, a juniorokat pedig mi visszük tovább. Megpróbálok kicsit több olyan 2002-es születésű játékosnak lehetőséget adni a tornákon, akik a következő vb-re eséllyel kerülhetnek be, ám a jó karakterű, a lehetőségre rászolgáló 2001-eseket is benne szeretném tartani a rendszerben, hogy ezáltal megpróbálják a felnőttválogatott kapitányának felkelteni az figyelmét és fejlesszék magukat” – fejtette ki.

A női U18-as válogatottnak is elmaradt a szeptemberi összetartása, de októberben találkozik a keret, és a novemberi, valamint a decemberi nemzetközi szünetben is együtt dolgoznak majd a tervek szerint.

„Valamilyen szinten készültünk a döntésre, de a végsőkig bíztunk abban, hogy nem fog bekövetkezni. Nagy reményekkel vártuk a győri vb-t, ami sokaknak az utolsó világversenye lett volna ebben a korosztályban. Csalódott voltam, amikor meghallottam a hírt, ám természetesen el kell fogadnunk, hiszen a legfontosabb az egészség. Megpróbálunk szervezni táborokat és tornákat, ahogy a helyzet engedi majd, és több időt fordítani a fejlesztésre. Még számítok a 2003-as születésűekre is, szeretném, hogy méltóképpen búcsúzannak az utánpótlás-válogatottól” – mondta Bedő Botond, a korosztályos válogatott szövetségi kapitánya.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV