Új doppingellenes szabályzat

2019.07.04. 17:30 |
Új doppingellenes szabályzat született a Lausanne 2020 Ifjúsági Olimpiai Játékok alkalmából, aminek célja, hogy könnyítse a tisztán versenyző sportolók helyzetét és szigorúbb szabályokat vezessen be a tiltott szereket használókkal szemben.
Az új WADA Szabályzat az eddiginél erősebb eszközöket ad a doppingellenes szervezetek kezébe, hogy így erősítsék a tiltott teljesítményfokozás elleni küzdelmet.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bővült a doppingvétségek köre és a szándékos esetekben a büntetési tételeket is emelték. Nyolcról tíz évre emelték például az elévülési időt, azaz a mintákat 10 évre visszamenőleg elemezhetik.

A szennyezett táplálék-kiegészítőkkel elkövetett doppingvétségekre új szabályokat vezettek és a sportszakemberekre is részletesebb szabályok vonatkoznak majd, abból kiindulva, hogy a doppingvétségekben gyakran ők is érintettek.

Mintavételek, zéró tolerancia

A doppingellenőrzések során a válogatott kerettag sportolók kiemelt célcsoportnak számítanak. Az olimpiára kijutott versenyzőknek legalább 3 doppingellenőrzésen kell átesniük a kiutazást megelőzően és mindenkinek részt kell vennie egy felvilágosító előadáson.

Aki megszegi a MOB doppingellenes szabályzatát, az a kiszabott büntetés ideje alatt nem lehet a Magyar Olimpiai Bizottság keret- és csapattagja, nem akkreditálhat, nevezhet. Megfosztják a pénzbeli és a természetbeni, de vagyoni értékkel bíró támogatásoktól és a bizottságban nem tölthet be semmilyen tisztséget.

A MOB felfüggeszti annak a versenyzőnek és sportszakembernek a Gerevich Aladár-sportösztöndíját, akivel szemben doppingvétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt doppingeljárást indítanak.

Részletes információk a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja tartalmaz, ahol a tiltólisták szabályzatait, a tiltott gyógyszereket, hatóanyagokat is megtalálhatják.

Gyerehokizni

Válogatott termékek