U20: javuló játék, tempó és „egy pont” a fehéroroszok ellen

2021.02.12. 00:19 |

Bár hosszabbítás után 3-2-es vereséget szenvedett a magyar juniorválogatott a fehérorosz U18-as csapat ellen, sokat javult a mieink játéka az előző napi teljesítményhez képest.

Határozottan jobban festett a magyar U20-as válogatott a fehérorosz U18-as csapat ellen a szerdai mérkőzéshez viszonyítva. A mieink igyekeztek a tempót már az elejétől felvenni a vendégekkel, akik – hozzátartozik az igazsághoz – három nap alatt a harmadik mérkőzésüket játszották csütörtökön.

A magyar válogatott kapuját ezúttal Antek Tamás védte, és nem lehetett rá panasz. Ezúttal is több lövés érkezett a magyar kapus felé, mint aktuális kollégája irányába, de nem volt akkora különbség, mint egy nappal korábban. (Végül egyébként ő lett a magyar csapat legjobbja, ahogyan az első nap Monostori Tamás.)

Horváth András szövetségi kapitány azt kérte a fiúktól, hogy intenzívebben tegyék oda magukat, mert ehhez a tempóhoz kell hozzászokniuk, ez várhat rájuk a decemberi világbajnokságon is. Jobban élt a pad ezen az estén, a játékosok biztatták egymást, de több volt a jókedv is a srácok között, akik lazábban és vagányabban játszottak. Persze, nyilván könnyebb felvenni a „flow-t”, ha a csapat rajta van az ellenfélen, nem engedi el már az elején.

A mieink igyekeztek lassítani a fehérorosz válogatott játékát, és a lehetőségek megragadása is fontos cél volt. Tóth Tamás például tökéletesen megragadta, a fehérorosz emberelőny legelején Dobmayer Dominik emelte ki a korongot egy buli után, amely aztán a lehető legjobb helyre pattant, a pálya közepéről megindult Tóth és nem hibázott – ezzel egyébként kiegyenlítettük egygólos hátrányunkat, még az első harmadban.

A második harmadban egy eladott korong után szerzett vezetést Klavdiev, de az utolsó szakaszban egy emberelőnyös szituációban ki tudtunk egyenlíteni Mattyasovszky Gergely révén.

Jöhetett a hosszabbítás, ahol Sidorov szép egyéni teljesítmény után talált be a magyar kapuba.

Az U20-as válogatott hasznos összetartást zárt, a szakmai stáb pedig újabb információkkal gazdagodott a bő keret tagjait illetően.

Horváth András szövetségi kapitány:

„Szerdán lehet, hogy elkövettük azt a hibát, hogy talán túl magabiztosak voltunk. Kellett egy kis idő ahhoz, hogy világossá váljon, mit kell tennünk azért, hogy le tudjuk lassítani, ki tudjuk zökkenteni az ellenfelet, illetve fel kellett vennünk a tempójukat is. Ha reálisan akarok értékelni, akkor nem mondanám azt, hogy ez teljes mértékben sikerült, de sikerült kicsit lassítani, tördelni a játékot, sikerült megnehezíteni azt, hogy helyzeteket alakítsanak ki. Sokkal önfeláldozóbban játszottunk, első volt a csapat, a küzdés és nem utolsó sorban volt egy nagyon jó kapusteljesítmény, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el egy ilyen nagyon erős csapat ellen.”

Felkészülési mérkőzés:

Magyarország U20–Fehéroroszország U18 2-3 (1-1, 0-1, 1-0, 0-1)
Vasas Jégcentrum, zárt kapuk mögött. V: Babic, Haszonits, Kövesi, Muzsik

Magyarország U20: Antek
Fazakas, Hadobás (1) – Dobmayer (1), Gruff – Balázsi, Jakabfy S. – Mayer M.
Mattyasovszky 1, Németh K., Tóth T. 1 – Antal, Banga, Horácskó – Ádám, Barna, Csiszer – Galajda, Horváth P., Mihalik.
Szövetségi kapitány: Horváth András

Fehéroroszország U18: Chaika
Levshunov, Sazanovich – Glinskii, Rogach – Kamko, Sushinskii – Gramovich, Sotishvili
Mikhalyov 1, Polshakov, Shylo (1) – Anoshko, Nikolaenya, Sidorov 1 – Astashevich (1), Loshko, Morozov – Klavdiev 1, Moroz (1), Yavash