U20: fehérorosz lecke, de nyomban lehet javítani

2021.02.10. 23:15 |

A magyar U20-as válogatott 6-1-es vereséget szenvedett a fehérorosz U18-as nemzeti csapattól a Vasas Jégcentrumban megrendezett szerdai edzőmérkőzésen. „Jobban kell égnie a tűznek a szemekben” – fogalmazott a meccs végén Horváth András szövetségi kapitány.

Tudtuk, hogy erős ellenfél a fehérorosz ifiválogatott, ha másért nem, akkor azért, mert lényegében egy éve együtt készül a keretük. Ez roppant nagy előny egy nemzetek közötti találkozón, amikor a másik fél, jelen esetben a magyar válogatott csak a nemzetközi szünetekben tud pár napot együtt lenni.

De ezt is meg kell becsülni, sőt! Azt például különösen, hogy a stábtagok és a szövetség jóvoltából minden egyes összetartáson meccset tud játszani a válogatott.

A mieink abban a tudatban léptek jégre, hogy előző este 7-2-es győzelmet aratott a rivális a magyar U18-as csapat ellen, a szakmai stáb tagjai tanúi is voltak annak a mérkőzésnek és a jóval magasabb tempónak.

Ehhez képest Horácskó Márk góljával már a harmadik percben vezetett a magyar válogatott, ami nem különösebben zavarta a vendégeket, akik már az első harmadban megfordították az állást és végül kétgólos előnyre tettek szert. Gyors hokit játszottak, nagy volt a tempó és már az elején lehetett látni, hogy a fáradtság bizony hamar úrrá lehet a mieinken.

A meccs legjobb magyarjának választott Monostori Tamás nagyszerű védéseket mutatott be, főleg az első harmadban, de később is sokat köszönhettünk neki. Ezt a statisztika is mutatja, hiszen 58 lövés érkezett a kapujára, a túloldalon ez a szám a hivatalos jegyzőkönyv szerint 17 volt.

A vége ötgólos fehérorosz siker és egy roppant tanulságos és hasznos találkozó. A meccsen egyébként Illés Márton válla kiugrott, kórházba kellett vinni, ahol szakszerű ellátást kapott: „visszatették” a helyére, rögzítőkötést kapott és három hét pihenő után gyógytornával elkezdheti a visszatérés folyamatát, ezúton is jobbulást és gyors felépülést kívánunk neki.

A két csapat csütörtökön is játszik egymással, szintén a Vasas Jégcentrumban.

Horváth András szövetségi kapitány:

„Először is nagyon örülök, hogy egy ilyen szintű ellenfelet sikerült idehoznunk, és büszke vagyok arra, hogy minden összetartáson tudtunk, tudunk meccset játszani. Korábban többször játszottunk Erste Liga-csapatokkal, és most azt éreztem a fiúkon, hogy amiatt, hogy ezeket a csapatokat le tudtuk győzni, elkezdtük azt hinni, hogy kolbászból van a kerítés, és esetleg már olyan álmokat is dédelgethetünk, hogy nyerni megyünk a divízió 1/a-s világbajnokságra. Most kaptunk egy komoly ízelítőt abból, mire számíthatunk a vb-n. Az ellenfelünk a játék minden szegmensében felülmúlt minket, nagyon nehezen tudtuk őket kordában tartani és megvalósítani, amit szerettünk volna. Nem is nagyon sikerült.

Számítottunk arra, hogy dominálnak majd, emiatt a védekező harmaddal nagyon sokat foglalkoztunk, és kicsit csalódott vagyok amiatt, hogy a megbeszélt taktikából rettenetesen keveset tudtunk megvalósítani. Kevés olyan dolgot láttam, amire majd szükségünk lesz a vb-n ahhoz, hogy a célunkat elérjük. A srácoknak talán sikerült egy kicsit felnyitni a szemét, az élvonal előttünk áll, hosszú utat kell még bejárnunk ahhoz, hogy történelmet írjunk, és első juniorválogatottként bent maradjunk a divízió 1/a csoportban, a világ legjobb 16 csapata között.”

Felkészülési mérkőzés:

Magyarország U20–Fehéroroszország U18 1-6 (1-3, 0-2, 0-1)
Vasas Jégcentrum, zárt kapuk mögött. V: Kincses, Kókai, Nagy, Soós

Magyarország U20: Monostori
Fazakas, Hadobás – Dobmayer, Gruff – Balázsi, Jakabfy S. – Illés, Mayer M.
Galajda, Mattyasovszky, Németh K. – Csiszer, Horváth P., Mihalik – Ádám, Barna, Tóth T. – Antal (1), Banga (1), Horácskó 1
Szövetségi kapitány: Horváth András

Fehéroroszország: Zhigalov
Levshunov, Sazanovich (2) – Rogach, Stasenko – Kamko, Sushinskii (1) – Gramovich 1, Sotishvili