U19: szűkebb kerettel, de nagy eltökéltséggel indult az összetartás

2021.03.29. 12:11 |

Juniorválogatottunk a Tüskecsarnokban készül a héten, szerdán és csütörtökön edzőmeccseket játszik a szlovák U18-as válogatottal. Többen végül hiányoznak a keretből, de húsvét után csatlakozhatnak a második heti programhoz, amikor a lengyel juniorok vendége lesz a magyar csapat.

A klubélet írja felül az U19-es válogatott eheti programját, de Horváth András szövetségi kapitány szerint ehhez alkalmazkodni kell, ráadásul kifejezetten örömteli, hogy fiatalok játékosok kaphatnak nagyobb szerepet a felnőttcsapatokban, a Magyar Kupa hétvégi kiírásában.

A keret tagjai hétfőn reggel találkoztak, rögtön antigén Covid-tesztszűrésen vettek részt, szerencsére mindenki rendben volt a kerettagok közül. Négyen csak a délutáni edzésre érkeztek, hiszen vasárnap este még az U21-es bajnoki döntőt 5. meccsét játszották Miskolcon, a DVTK-s Fazakas Erik és a fehérvári Csiszer Ádám, Németh Kristóf, Horváth Pál trió csatlakozott később a többiekhez.

„A srácoktól mindig azt várom el, hogy ne legyenek kifogások, és mindig próbáljuk az adott lehetőségekből kihozni a maximumot” – kezdte összegzését a délutáni edzés után Horváth András. – Mi is így állunk hozzá a mostani helyzethez. Természetesen nehéz szituációba hozott minket az, hogy a Magyar Kupát előrehozták, és jó pár olyan játékosunk van, akikre igényt tartanak a klubok. Ezzel együtt abszolút megértem a klubokat, sőt, azt kell mondjam, még örülök is neki, hogy a saját klubjukban lehetőséget kapnak ezek a játékosok, és így lehet, hogy sikerül olyan mély benyomást tenniük a vezetőedzőkre, hogy jövőre stabilabb helyük lehet a keretben. Van tehát ennek a helyzetnek jó oldala is, ezt próbáljuk mi is nézni. Át kellett azért variálnunk az eredeti elképzelésünket, végül azzal a kerettel megyünk a szlovákok elleni két meccsbe, amelyik a tábort jelenleg alkotja, nem lesz szűkítés. Megnézzük ezeket a srácokat, jövő héten pedig, a lengyelek ellen egy kicsit más összetételben állunk majd fel. Nem mondom, hogy azonos szinten van a mostani két ellenfelünk, de így is minden most rendelkezésre álló játékosról meccstempóban, meccshelyzetben fogunk értékes információkat és képet kapni. Ezt követően alakul majd ki az a nagységrendileg 30 fős keret, amelyikkel elkezdünk koncentráltan készülni a decemberi világbajnokságra.”

Sokan, sokfajta érzésekkel érkeztek egyébként a hétfői összetartásra, akadt, aki győztes, más vesztes utánpótlásbajnoki döntőről vagy bronzmeccs után vágott neki a válogatott szünetnek, s mivel fiatalokról van szó, elkélt most egy-két jó szó az edzés elején feléjük. A stáb tagjai oda-odakorcsolyáztak a srácokhoz kisebb egyéni egyeztetésre, beszélgetésre, ők pedig jó szívvel fogadták az intelmeket.

A kapitány örült annak, hogy az utánpótlás-bajnokságok kiélezett hajrát hoztak:

"Nagyon örültem annak, hogy rengeteg szoros mérkőzés volt, sok olyan párharc, ahol az ötödik mérkőzésig eljutottak a felek. A végül junior bajnok miskolciak például az elődöntőben az ötödik meccsen, egy 3-0-s nyertes széria után hosszabbításban tudták csak megverni a Vasast, de öt meccsen dőlt el a döntő is. Rájátszásban, komoly tétmeccsben szerzett tapasztalatokban gazdag volt ez az utolsó szakasz, és ez igaz az ifibajnokságra is. Mi szövetségi kapitányok, edzők szoktunk arra panaszkodni, hogy nem elég jó a tempó, nem elég harcosak a mérkőzések, nos most erre jött egy nagyon jó válasz. Örültem ennek, és kapitányként elégedett lehetek" - összegzett Horváth András.

Érzelmes napok tehát ezek, de kedden rá kell kapcsolni a két edzésen, hogy a szerdai és a csütörtöki meccs is jól sikerüljön. Mindkét meccset közvetíti az Erste Liga TV!

A szlovák U18-as válogatott egyébként előzetesen 27 fős keretet jelzett a heti programra, köztük három 2005-ös születésű játékost. Érdekesség, hogy a csapat tagja Jozef Viliam Kmec, aki az Opten Vasas szlovák légiósának, Dušan Kmecnek a testvére.

Az U20-as válogatott programja:

2021. március 29., 7:45: Találkozás a Tüskecsarnokban
2021. március 31., 14 óra: Magyarország U19–Szlovákia U18 – edzőmérkőzés (Erste Liga TV)
2021. április 1., 12 óra: Magyarország U19–Szlovákia U18 – edzőmérkőzés (Erste Liga TV)
2021. április 6., 7:45: Találkozás a Tüskecsarnokban
2021. április 7., 10:30: Utazás Lengyelországba
2021. április 8., 17 óra: Lengyelország U20–Magyarország U19 – edzőmérkőzés (Tichy)
2021. április 9., 11 óra: Lengyelország U20–Magyarország U19 – edzőmérkőzés (Tichy)

A keret
Monostori Tamás G UTE 2002