U18: Fehéroroszország elvitte a három pontot

2016.08.26. 21:45 |

Második mérkőzésén vesztesen hagyta el a jeget az U18-as jégkorong-válogatott a Tüskecsarnokban zajló Olimpiai Reménységek Versenyén. A magyar csapat 5-3-ra kapott ki a fehéroroszoktól.

Csoda, hogy Vértes Nátán első gólja után majd kiugrott a bőréből, annyira örült? Mégiscsak a fehéroroszok A csoportos jégkorong-válogatottja ellen szerezte, méghozzá emberhátrányban. Nem hagyta magát elnyomni a jobb szélen és gyorsaságát kihasználva megelőzte védőjét, úgy lőtt a kapuba. Tehát a Tüskecsarnokban zajló U18-as Olimpiai Reménységek Versenyén a magyar csapat a második meccsén már a negyedik percben vezetést szerzett.

Igaz, nem sokáig birtokolta az előnyt, mert abban a pillanatban, hogy Balajthy Dániel visszajött a büntetőpadról, gólt kapott. Onnan pedig inkább a fehéroroszok akarata érvényesült, a magyar fiúk nem nagyon hagyták el a védekező harmadukat, ráadásul a következő emberelőnyt ismét kihasználta a vetélytárs.

A harmad végére azonban összekapták magukat a srácok, Dézsi Bence és Galántai Richárd harcosságának köszönhetően ráadásul emberelőnybe kerültek. Szinte azonnal gólt szerezhettek volna, ami kicsit fel is bosszantotta Jegor Szerijenyát, így ő is mehetett a társa mellé két percre. Ezt már nem hagyták „megtorlatlanul” Vértesék, éppen ő juttatta a korongot a kapuba, második gólját szerezve a mérkőzésen. A fehéroroszok testi erejükkel igyekeztek kordában tartani a magyarokat, de a mi fiainkat sem kellett félteni, egészen pontosan Makovics Bencét, aki a fentebb említett Szerijenyával öklözött. Az az összecsapás döntetlen lett, reméltük, a hokimecccsből Glen Williamson együttese jön ki győztesként.

Ennek a lehetősége a második harmad elején kezdett tovaszállni. A fehéroroszok egy percen belül emberhátrányból és akcióból is eredményesek voltak. Előbbi gólt Szeles Martin remek védései előzték meg, de a tűzoltásra egyedül kevésnek bizonyult. Ez persze kicsit megütötte a fiúkat, de a játékrész második felére összekapták magukat és ők is veszélyeztették az ellenfél kapuját, csak a lövések végén nem született gól.

Nem úgy az utolsó húsz perc elején, amikor Blazsej Krisztián a harmad közepéről lőtte kapura a korongot, amely állon találta a kapust, onnan pedig a lába között bejutott a hálóba. Bár Lőczi Árpád a harmad közepén életerős lövést eresztett meg a fehérorosz kapura, néhány pillanat múlva már ők örülhettek szépen kidolgozott akció végén. A folytatásban itt is, ott is akadt helyzet, de a végeredmény nem változott, Fehéroroszország 5-3-ra nyert.

Fodor Szabolcs, edző: „Az ilyen meccsekből lehet tanulni, ezek szolgálják leginkább a felkészülésünket a divízió I/A csoportos világbajnokságra, hiszen ott sem találkozunk majd könnyű ellenfelekkel. A fehéroroszok mindenben picit gyorsabbak voltak, így gondolkodásban is. Nekünk minél több hasonló iramú, sebességű mérkőzést kellene játszanunk, hogy előrelépjünk, hiszen a játékosok rá lennének kényszerülve arra, hogy gyorsabban gondolkozzanak.”

Vértes Nátán: „Fantasztikus meccset játszottunk a fehéroroszokkal, én nagyon élveztem. Kiadtam magamból mindent, a csapat is nagyon küzdött, szívvel-lélekkel játszott, ott voltunk a korongokon. Ők pontosabbak voltak, jobban kihasználták a helyzeteiket, emiatt született ez az eredmény.”

Lőczi Árpád: „Nagyon technikásak voltak a fehéroroszok, nagyon jól használták begyakorolt taktikai elemeket. Nehéz volt ellenük játszani, nagyon erősek voltak, leütköztek minket, kicsit gyorsabbak is voltak, és ami a legnagyobb előnyük volt, hogy fejben gyorsabban gondolkodtak, jobb döntéseket hoztak az adott szituációkban.”

Blazsej Krisztián: „Jól éreztem magam a jégen, mert ahogy minden meccsből, ebből is sokat lehetett tanulni, ezáltal fejlődni, erősödni. A gólom előtt megláttam a lehetőséget, hogy be lehet vinni a korongot a harmadba, rálőttem és szerencsére a kapus fejéről bepattant a hálóba.”

Szeles Martin: „Az A csoportos ellenfelünk azt hozta, amire vártunk. Nekünk fejlődnünk kell védekezésben, öt gólból hármat emberhátrányban kaptunk. Csiszolni kell azon, hogy ki hová helyezkedjen és akkor akár szombaton a szlovákokat is megszoríthatjuk.”

U18-AS OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYE, TÜSKECSARNOK
Magyarország–Lengyelország 4-3 (0-0, 2-1, 1-2 – 1-0), hosszabbítás után
Szlovákia–Fehéroroszország 7-0 (2-0, 3-0, 2-0)
Magyarország–Fehéroroszország 3-5 (2-2, 0-2, 1-1)
Szlovákia–Lengyelország 9-1 (2-1, 3-0, 4-0) 

A Fehéroroszország elleni összeállítás:

#20 Szeles (#25 Tóth K.B.)

#8 Pokornyi, #9 Seregély
#6 Kiss T., #7 Molnár
#4 Druja, #5 Fekete
#2 Balajthy, #3 Blazsej

#21 Szalma, #22 Tóth A.M., #23 Vértes
#15 Madácsi, #16 Makovics, #18 Rácz
#12 Horváth, #14 Lőczi, #17 Pákozdi
#10 Dézsi, #11 Galántai, #13 Kovács

U18 - BUDAPEST

A JÁTÉKOSKERET

Kapusok (3): GALLÓ Olivér (Vallentuna, SWE), SZELES Martin (Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia), TÓTH Károly Balázs (Blackwings Linz, AUT)

Védők (8): BALAJTHY Dániel, FEKETE Botond (Ifj. Ocskay Gábor JA), BLAZSEJ Krisztián, MOLNÁR András, POKORNYI Dávid (UTE), DRUJA Benjámin, SEREGÉLY Máté (MAC Budapest), KISS Tamás (Debreceni HK)

Csatárok (12): DÉZSI Bence, MADÁCSI Benedek, VÉRTES Nátán (Ifj. Ocskay Gábor JA), GALÁNTAI Richárd,  LŐCZI Árpád, TÓTH András (MAC Budapest), HORVÁTH Ákos, KOVÁCS Sebestyén, SZALMA Zsolt (UTE), MAKOVICS Bence (Rosenheim, GER), PÁKOZDI Bálint (Okanagan Hockey Academy, UK), RÁCZ Kristóf (Debreceni HK)

A STÁB

Szövetségi kapitány: Glen WILLIAMSON
Edzők: FODOR Szabolcs
Kapusedző: MÁTHÉ Csaba
Felszerelés menedzser: MAGYAR Péter
Gyúró: BERKES Brigitta
Csapatvezető: MERCZ Orsolya

A PROGRAM

OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYE
Augusztus 25-28., Budapest - Tüskecsarnok

Augusztus 25., csütörtök

16:00 Fehéroroszország – Szlovákia
19:15 MAGYARORSZÁG – Lengyelország

Augusztus 26., péntek

16:00 Szlovákia – Lengyelország
19:15 MAGYARORSZÁG – Fehéroroszország

Augusztus 27., szombat

12:00 Lengyelország – Fehéroroszország
15:15 Szlovákia – MAGYARORSZÁG

 

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV