U18: Fehéroroszország elvitte a három pontot

2016.08.26. 21:45 |

Második mérkőzésén vesztesen hagyta el a jeget az U18-as jégkorong-válogatott a Tüskecsarnokban zajló Olimpiai Reménységek Versenyén. A magyar csapat 5-3-ra kapott ki a fehéroroszoktól.

Csoda, hogy Vértes Nátán első gólja után majd kiugrott a bőréből, annyira örült? Mégiscsak a fehéroroszok A csoportos jégkorong-válogatottja ellen szerezte, méghozzá emberhátrányban. Nem hagyta magát elnyomni a jobb szélen és gyorsaságát kihasználva megelőzte védőjét, úgy lőtt a kapuba. Tehát a Tüskecsarnokban zajló U18-as Olimpiai Reménységek Versenyén a magyar csapat a második meccsén már a negyedik percben vezetést szerzett.

Igaz, nem sokáig birtokolta az előnyt, mert abban a pillanatban, hogy Balajthy Dániel visszajött a büntetőpadról, gólt kapott. Onnan pedig inkább a fehéroroszok akarata érvényesült, a magyar fiúk nem nagyon hagyták el a védekező harmadukat, ráadásul a következő emberelőnyt ismét kihasználta a vetélytárs.

A harmad végére azonban összekapták magukat a srácok, Dézsi Bence és Galántai Richárd harcosságának köszönhetően ráadásul emberelőnybe kerültek. Szinte azonnal gólt szerezhettek volna, ami kicsit fel is bosszantotta Jegor Szerijenyát, így ő is mehetett a társa mellé két percre. Ezt már nem hagyták „megtorlatlanul” Vértesék, éppen ő juttatta a korongot a kapuba, második gólját szerezve a mérkőzésen. A fehéroroszok testi erejükkel igyekeztek kordában tartani a magyarokat, de a mi fiainkat sem kellett félteni, egészen pontosan Makovics Bencét, aki a fentebb említett Szerijenyával öklözött. Az az összecsapás döntetlen lett, reméltük, a hokimecccsből Glen Williamson együttese jön ki győztesként.

Ennek a lehetősége a második harmad elején kezdett tovaszállni. A fehéroroszok egy percen belül emberhátrányból és akcióból is eredményesek voltak. Előbbi gólt Szeles Martin remek védései előzték meg, de a tűzoltásra egyedül kevésnek bizonyult. Ez persze kicsit megütötte a fiúkat, de a játékrész második felére összekapták magukat és ők is veszélyeztették az ellenfél kapuját, csak a lövések végén nem született gól.

Nem úgy az utolsó húsz perc elején, amikor Blazsej Krisztián a harmad közepéről lőtte kapura a korongot, amely állon találta a kapust, onnan pedig a lába között bejutott a hálóba. Bár Lőczi Árpád a harmad közepén életerős lövést eresztett meg a fehérorosz kapura, néhány pillanat múlva már ők örülhettek szépen kidolgozott akció végén. A folytatásban itt is, ott is akadt helyzet, de a végeredmény nem változott, Fehéroroszország 5-3-ra nyert.

Fodor Szabolcs, edző: „Az ilyen meccsekből lehet tanulni, ezek szolgálják leginkább a felkészülésünket a divízió I/A csoportos világbajnokságra, hiszen ott sem találkozunk majd könnyű ellenfelekkel. A fehéroroszok mindenben picit gyorsabbak voltak, így gondolkodásban is. Nekünk minél több hasonló iramú, sebességű mérkőzést kellene játszanunk, hogy előrelépjünk, hiszen a játékosok rá lennének kényszerülve arra, hogy gyorsabban gondolkozzanak.”

Vértes Nátán: „Fantasztikus meccset játszottunk a fehéroroszokkal, én nagyon élveztem. Kiadtam magamból mindent, a csapat is nagyon küzdött, szívvel-lélekkel játszott, ott voltunk a korongokon. Ők pontosabbak voltak, jobban kihasználták a helyzeteiket, emiatt született ez az eredmény.”

Lőczi Árpád: „Nagyon technikásak voltak a fehéroroszok, nagyon jól használták begyakorolt taktikai elemeket. Nehéz volt ellenük játszani, nagyon erősek voltak, leütköztek minket, kicsit gyorsabbak is voltak, és ami a legnagyobb előnyük volt, hogy fejben gyorsabban gondolkodtak, jobb döntéseket hoztak az adott szituációkban.”

Blazsej Krisztián: „Jól éreztem magam a jégen, mert ahogy minden meccsből, ebből is sokat lehetett tanulni, ezáltal fejlődni, erősödni. A gólom előtt megláttam a lehetőséget, hogy be lehet vinni a korongot a harmadba, rálőttem és szerencsére a kapus fejéről bepattant a hálóba.”

Szeles Martin: „Az A csoportos ellenfelünk azt hozta, amire vártunk. Nekünk fejlődnünk kell védekezésben, öt gólból hármat emberhátrányban kaptunk. Csiszolni kell azon, hogy ki hová helyezkedjen és akkor akár szombaton a szlovákokat is megszoríthatjuk.”

U18-AS OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYE, TÜSKECSARNOK
Magyarország–Lengyelország 4-3 (0-0, 2-1, 1-2 – 1-0), hosszabbítás után
Szlovákia–Fehéroroszország 7-0 (2-0, 3-0, 2-0)
Magyarország–Fehéroroszország 3-5 (2-2, 0-2, 1-1)
Szlovákia–Lengyelország 9-1 (2-1, 3-0, 4-0)

A Fehéroroszország elleni összeállítás:

#20 Szeles (#25 Tóth K.B.)

#8 Pokornyi, #9 Seregély
#6 Kiss T., #7 Molnár
#4 Druja, #5 Fekete
#2 Balajthy, #3 Blazsej