U18: vereség Ausztriától

2018.04.20. 17:41 |
A magyar U18-as válogatott 4-0-ra kikapott Ausztriától, így a negyedik helyen végzett a kijevi, divízió 1/B-s világbajnokságon.

Mivel az első pénteki találkozón Japán hosszabbítás után legyőzte az olaszokat, már eldőlt, hogy a magyar csapat nem juthat fel a divízió 1/B-s világbajnokságon, hiszen az ázsiai csapat biztosan megelőzi, így az éremszerzés maradt a tét az osztrákok elleni meccsen.

Az utolsó kijevi mérkőzésen Horváth Dominik kezdett a kapuban, és már bő 10 másodperc után dolga akadt: egy elvétett korongra lecsaptak az osztrákok, de a magyar kapus biztosan védett. A sógorok voltak a lendületesebbek és kezdeményezőbbek, a mieink nem találták a játék ritmusát. Kovács Sebestyént a 3. percben kiállították, de az osztrákok fórban nem kerültek ziccerbe, utána viszont annál is inkább, ám Horváth Dominik nagy bravúrokat mutatott be. Az osztrák kollégájának, Marvin Kortinnak – aki eddig egy gólt kapott két meccsen – a 9. percben kellett először közbeavatkoznia, védenie pedig két perccel később. A harmad derekától többet tartózkodott az ellenfél harmadában Glen Williamson válogatottja, és Papp Kristóf helyzetbe is került, de gól nem született.

Ezek után a 14. percben az osztrák csapat megszerezte a vezetést, egy kipattanót Marco Rossi kotort be a már tehetetlen Horváth alatt (0-1). A hátrányba kerülő magyar csapat próbált váltani, és Falus Ádám távoli bombája veszélyes is volt. Egy kapu előtti kavarodásban Keresztes Leventét látták vétkesnek testre ütésért, és emberhátrányban újra Horváth Dominik remeklésére volt szükség.

A 19. percben az osztrákok is két percet kaptak, de a magyar csapat nem tudott felállni a kapu előtt, és nem sokkal később Horváth Milán is leült. A két büntetés áthúzódott, majd a második játékrész elején Pappot látták szabálytalannak, így bő egy percig kettős emberelőnyben játszhatott az ellenfél, ám a védekezés jól működött. Nem volt sokáig teljes létszámban a pályán a válogatott, a 23. percben Pokornyi Dávid kapott büntetést – hősies védekezéssel ezt is kihúztuk.

A 27. percben Kozma szerzett korongot, és szépen indult meg, de lövését a kapus védte. Megint bátrabban támadott a csapat, és ahogy az első harmadban, ezúttal is ekkor szerzett gólt Ausztria. A 28. percben a kapu előtt Benjamin Baumgartner elé került a korong, és a felső sarokba lőtt (0-2).

Horváth Dominik újabb védésekkel akadályozta meg, hogy nőjön a különbség, majd a másik kapu előtt Ortenszky Tamás kemény lövését hárította Kortin. A 32. perben emberelőnybe kerültek a mieink, és főleg távoli lövésekkel veszélyeztettek, Falus bombáját fejjel tolta ki a kapus. Egyenlő létszámnál is maradtak a magyar helyzetek, előbb Papp próbálkozott közelről, majd nagy tűzijátékot éltek túl az osztrákok.

A 35. percben újabb magyar fór következett, ez már helyzet nélkül, ráadásul Révész is leült. A hajrában Almási passza csúszott el Szécsi előtt kecsegtető helyzetben, míg a másik oldalon Horváth Dominik továbbra is remekelt, egyszer pedig a kapuvas mentette meg.

Az utolsó felvonást bátrabban kezdte a csapat, próbálta növelni az iramot, de az utolsó passzokba hiba csúszott, és közben az osztrákok is többször megtornáztatták Horváthot. A 48. percben ő is tehetetlennek bizonyult: Marcel Judth kapásból védhetetlenül lőtte be az elé csorgó korongot (0-3). Fél perccel később a gólszerző kapott kiállítást, de így is az osztrákok jártak közelebb a gólhoz, ugyanis egy lefülelt passz utáni lövésbe Révésznek kellett belevetődnie, majd egy szólót védett Horváth.

Az 54. percben megpecsételődött a mieink sorsa: egy kapu előtti hiba után Rossi gyömöszölte be erőszakosan a korongot Horváth alatt (0-4). A gólt követően Révész kapott 10 percet sportszerűtlenül viselkedés miatt. A hátralévő időben a válogatott mindent megtett a szépítésért, de ez nem jött össze.

A csapat legjobbjának Horváth Dominiket, míg az egész torna legjobb magyarjának Révész Marcellt választották.

A vereség azt jelenti, hogy a magyar csapat a negyedik helyen zárja a vb-t.

A tornát Ukrajna nyerte, miután az utolsó meccsen fölényes győzelmet aratott a román csapat ellen.

Nyilatkozatok

Glen Williamson vezetőedző: „Az ellenfél a feljutásért küzdött, míg mi már nem, és a Japán elleni nehéz vereség után érkeztünk. Ilyen a hoki. Egy fiatal csapattal jöttünk a vb-re, csak néhányan maradtak a tavalyi csapatból, a tanulási folyamatnál tartanak a játékosok. Az a célunk, hogy fejlesszük őket, megtanítsuk, hogyan győzzenek. A játékosok egész évben tett erőfeszítése azt mutatja, hogy fejlődtek, és ezt kell folytatniuk. Nagyszerű tapasztalat volt a vb, két győzelemmel kezdtünk, aztán a későbbi győztes, erős ukrán csapattól csak nagy csatában kaptunk ki. Több szoros meccset vívtunk, csak ezek nem a mi oldalunkra dőltek el. A legfontosabb, hogy a játékosok tanuljanak a vb-ből, és még jobbak, erősebbek, elhivatottabbak legyenek, nemcsak a hokiban, hanem emberként is. Ez is a tapasztalatszerzés része, egy állomása annak, hogy gyerekből fiatal férfivá váljanak. Büszke vagyok arra, amit ebben az évben elértek a srácok. Az eredményjelző olyan mint egy vizsga, megmutatja, hol tartasz, de nem mutatja az egész képet. Nagyszerű stábbal dolgozhattam, a játékosok mindenkitől sokat tanultak. Karácsonykor 70 srác játszott magyar színekben különböző tornákon, amikor elkezdtem, még 25 játékosunk volt. A magyar hoki előrelépett, és fényes jövő előtt áll, ha a továbbiakban is mindenki így dolgozik.”

Horváth Dominik: „Nehéz meccs volt, de megpróbáltam a legjobbamat hozni. Most nem volt elég az a munka, amit összesen beletettünk. A torna jól indult, az első két meccs fenomenális volt, de utána talán nehezebb csapatok következtek, és már nem olyan jól a játék. A csapat nagy részének ez volt az első vb-je, így jövőre biztosan több tapasztalattal térünk vissza.”

Az összeállítás Ausztria ellen:

Papp, Révész, Keresztes
Dézsi, Péter, Almási
Kovács S., Kovács A., Kozma
Ambrus., Horváth L., Szűcs
Sárdi

Pokornyi, Seregély
Szécsi P., Horváth M.
Falus, Ortenszky
Farkas B.

Horváth D.
(Gönczi)

A magyar csapat meccsei (kezdés magyar idő szerint)

Április 14., 19:00 Magyarország-Románia 5-0
Április 15., 19:00 Magyarország-Olaszország 4-0
Április 17., 19:00 Magyarország-Ukrajna 3-4
Április 18., 15:30 Magyarország-Japán 2-3 büntetőkkel
Április 20., 15:30 Magyarország-Ausztria 0-4

További eredmények:

Japán-Ukrajna 1-0
Ausztria-Olaszország 2-1
Ausztria-Ukrajna 3-5
Japán-Románia 5-3
Románia-Olaszország 1-7
Ausztria-Japán 4-0
Ausztria-Románia 7-1
Ukrajna-Olaszország 3-1
Japán-Olaszország 3-2
Ukrajna-Románia 6-0

A végeredmény:

1. Ukrajna 12
2. Ausztria 12
3. Japán 10
4. Magyarország 7
5. Olaszország 4
6. Románia 0

A keret

1 Gönczi Lajos G DHK 2000
25 Horváth Dominik  G If. Ocskay Gábor JA 2001
   
8 Falus Ádám D Zürich Lions Novitz (SUI) 2001
3 Farkas Botond D Vasas 2001
12 Horváth Milán D If. Ocskay Gábor JA 2001
4 Ortenszky Tamás D Biel-Bienne (SUI) 2002
6 Pokornyi Dávid D UTE 2000
23 Seregély Máté D OHA (CAN) 2000
7 Szécsi Patrik D KMH 2000
   
9 Almási Márk F If. Ocskay Gábor JA 2000
16 Ambrus Gergő F If. Ocskay Gábor JA 2001
14 Dézsi Bence F If. Ocskay Gábor JA 2000
15 Horváth László F/D Győri Nemak-Dana ETO HC 2000
2 Keresztes Levente F MAC 2002
10 Kovács Alex F If. Ocskay Gábor JA 2000
22 Kovács Sebestyén F UTE 2000
11 Kozma Ferenc F DHK 2001
13 Papp Kristóf F Honeybaked (USA) 2001
21 Péter Donát F Augsburg (GER) 2000
17 Révész Marcell F Zürich Lions (SUI) 2000
5 Sárdi Máté F HK Dukla Trencín (SVK) 2001
24 Szűcs Ádám F Augsburg (GER) 2001
    Stáb    
  Glen Williamson Vezetőedző  
  Ondrejcik Rastislav Edző  
  Sille Tamás Edző  
  Tokaji Viktor Edző  
  Vas Márton Edző  
  Jukka Kontsas Kapusedző  
  Ágoston Olivér Fizioterapeuta  
  Berkes Brigitta Fizioterapeuta  
  Papp Péter Erőnléti edző  
  Tornyi Gábor Felszerelés Menedzser  
  Végh Benedek   Csapatvezető

Gyerehokizni