U18: vereség a hazaiaktól

2018.04.17. 21:27 |
A magyar válogatott nagy küzdelemben 4-3-ra kikapott Ukrajnától az U18-as divízió 1/B-s világbajnokságon, Kijevben. A csapat így is az élen áll.

Több mint négyezer néző látogatott ki a kijevi Sportpalotába, a nap rangadójára, a magyar-ukrán mérkőzésre. A hazai nézők között több tucatnyi magyar is feltűnt, akik hangosan biztatták Glen Williamson csapatát.

Az ukrán csapat kezdte nagyobb elánnal a meccset, Gönczi Lajosnak a 2. percben már védenie kellett egy távoli lövést. Hazai helyzetekkel folytatódott a játék, aztán néhány perc után a magyarok is felvették a kellő hőfokot, és Horváth Milán, valamint Szécsi Patrik is bátran próbálkozott. A magyar kapuban Gönczi továbbra is remekelt, több óriási bravúrt is bemutatott. Az ukránok lendületét egy kiállítás törte meg, de ezt a mieink nem tudták kihasználni, nagy ziccer nélkül ért véget a két perc.

A 10. percben aztán megszerezték a vezetést a hazaiak, már Gönczi is tehetetlennek bizonyult: egy korongvesztés után a középre passzolt korongot Morozov lőtte be könyörtelenül – a magyar csapat 129 perc után kapott gólt a vb-n (0-1). Egy perccel később Ortenszky Tamás kapott kiállítást, és az ukránok megnyomták ezt a két percet, több nagy lehetőségük is akadt, de nem tudták növelni az előnyüket. Sőt, kiegészülve sikerült egyenlítenünk: Révész Marcell szerzett korongot erőszakosan a kapu előtt, és a kapus alatt belőtte – ez volt a harmadik gólja a tornán (1-1).

A hazaiak ismét megdolgoztatták Gönczit, majd a 15. percben emberelőnybe került a válogatott, és egy távoli lövés, valamint Almási Márk szólója okozott riadalmat az ukrán kapu előtt. A 18. percben mi is megfogyatkoztunk, Sárdi Máté ült le, ám a védekezés stabil maradt. Az ukránok akkor kerültek helyzetbe, amikor lejárt a kiállítás, ugyanis a visszaálló játékos és egy társa egymást akadályozták véletlenül, a korongra lecsapó ukrán csatár lövését viszont Gönczi védte.

A második harmad elején a hazaiak kerültek emberhátrányba, és a magyar válogatott Papp Kristóf és Szécsi révén próbálkozott. Egyenlő létszámnál ismét az ukrán csapatnak akadt több helyzete, míg a másik oldalon Kovács Sebestyén bombáját hárította a kapus. A 26. percben Falus Ádám kapott büntetést, hátrányban Gönczi mutatott be óriási védéseket. A 28. percben aztán a magyar csapat játszhatott fórban, és bár többször is szépen körbeadogatták a korongot a mieink, ziccer nem alakult ki.

A 32. percben az ukrán csapat szerzett újra vezetést: ismét Morozov érkezett középen egy kapu mögül belőtt korongra (1-2). És itt még nem volt vége a rossz periódusnak. Fél perccel később Sárdinak kellett leülnie, és ezt az előnyt kihasználták a hazaiak: a 34. percben Kruhliakov takarásból leadott távoli lövése a jobb felsőbe vágódott. Almási megindulása hordozott magában veszélyt, ám nem találta el a kaput. A harmad egy páros kiállítással ért véget, 4 a 4 ellen pedig még inkább felpörgött a játék, mindkét oldalon akadtak helyzetek, de az eredmény nem változott a harmadban.

Az utolsó felvonásra sem változott a játék képe, az ukránok lendületesebben játszottak, de a magyar csapat távoli kísérleteiben is volt veszély. A 44. percben aztán egy korongeladásból ismét meglódultak a hazaiak, 2 az 1 ellen vezették Gönczire, és Danilenko fejezte be az akciót Morozov passzából (1-4).

A háromgólos hátrányban szinte mindent egy lapra tett fel a válogatott, és még több lövéssel kísérletezett, de az ukránok jól blokkoltak, Ohandzhanyan kapus is nagyokat védett, Falus bombája pedig a kapuvasról vágódott ki. A 48. percben az ukránok sérülés miatt kapust cseréltek, Gurko állt be, és Dézsi Bence, majd Seregély Máté lövését is fogta. A másik oldalon Gönczi sem unatkozott, a távoli és a közeli lövéseket is biztosan fogta, míg egyszer a kapuvas segítette ki.

Az 52. percben emberelőnyben támadhatott a magyar válogatott, és Révész több kísérletét védte Gurko, de egy kipattanó után Péter Donát passzát Keresztes Levente már belőtte (2-4). A magyar válogatott nagy hajrát kezdett a fáradó hazaiak ellen, és az 57. percben sikerült minimálisra csökkenteni a különbséget. Előbb Dézsi és Kovács Alex játszott ki ziccerig egy támadást, de ez még kimaradt. A korongot aztán Kovács szúrta rá, a kipattanót pedig Almási húzta be okosan közelről (3-4).

Az ukrán válogatott időt kért, Glen Williamson pedig lehozta kapusát is, és 6 az 5 ellen nagy tűzijátékot rendezett a magyar csapat, de a kapus, az utolsó másodpercekben pedig a kapuvas mentette meg a hazaiakat.

A magyar együttes legjobbjának Almásit választották.

A magyar csapat két győzelem után először veszített a vb-n, de a körbeverések miatt még van esélye feljutni - négy csapat áll hat ponttal. Szerdán délután a szintén két győzelemmel álló Japán lesz az ellenfél.

Nyilatkozatok

Glen Williamson vezetőedző: Egy jó világbajnoki meccs volt. A hazai csapattal játszottunk, akiket a nézők is támogattak. A legjobbat nyújtottuk, megvoltak a helyzeteink, néha nekünk pattan jól a korong, de néha nem. Nem adtuk fel, harcoltunk a végsőkig, jó csapatmunkát nyújtottunk. Ez egy jó tapasztalat a fiatal srácoknak, hogy egy vb-n, ennyi néző előtt játszhatnak. Most már a következő meccsre koncentrálunk. Japán ellen az lesz a legfontosabb, hogy a saját játékunkat játsszuk, jól védekezzünk és gyorsan korcsolyázzunk. Mi nagyobbak vagyunk, ők viszont gyorsabbak, szóval ki kell használni az előnyeinket, és akár csúnya gólokat szerezni, megpattanó lövésekből, kipattanókból.

Sille Tamás másodedző:  Ebből a meccsből is le kell vonni a tanulságokat, és bár csináltunk jó dolgokat, az elején bonyolítottuk a játékot, nem az egyszerű és hatékony megoldásokat választottuk. Lehetett látni, hogy a sok néző egy kicsit megzavart minket, a nyomást nem tudtuk megfelelően kezelni. A hajrában felül tudtunk kerekedni az ellenfélen, megvoltak a helyzeteink, de sajnos ilyen a sport, egyszer fent, egyszer lent. Dicséret illeti a srácokat, hogy végig együtt maradtak, és pozitívak voltak, nem adták fel, és kevésen múlt, hogy a korong nem pattant be a végén. Azon leszünk, hogy a következő meccsen befelé pattanjon, ami most kijött. Ha úgy fogunk játszani, ahogy a korábbi találkozókon, akkor nem lesz gond. A harmadik lépcsőn egy kicsit megbotlottunk, de úgy fogjuk fel, hogy nem estünk hátra, hanem továbbra is megyünk előre, és meglátjuk, ez mire lesz elég.

Keresztes Levente: Tanulság, hogy jobban kell kezdenünk a meccset, fókuszálni kell az elejétől kezdve, mert egy világbajnokságon ez nem fér bele. Nem zavart, hogy ennyi ember előtt játszottunk. Úgy kell kezdeni Japán ellen, ahogy most játszottunk a végén, és akkor nem lehet probléma. A végsőkig kell küzdenünk a vb-n.

Révész Marcell: Pozitívum, hogy 4-1-es hátrányból felálltunk, és az utolsó percekben végig nyomtunk, az ukránok szinte nem tudtak kijönni a harmadukból. Nem adtuk fel, és pár centin múlott, hogy nem lett hosszabbítás. A hazai nézők nem zavartak, jó érzéssel töltött el, hogy amikor gólt lőttünk, még pfujoltak is. Japán ellen úgy szeretnénk kezdeni, ahogy most befejeztük a meccset, az első öt percben el kell kapni a fonalat, és áthajtani rajtuk. Nem számolgatunk, meg akarjuk nyerni a hátralévő két meccset, és utána meglátjuk.

Az összeállítás Ukrajna ellen:

Papp, Révész, Keresztes
Kozma, Almási, Kovács A.
Ambrus, Péter, Dézsi
Kovács S., Horváth L., Szűcs/Sárdi

Falus, Ortenszky
Szécsi P., Horváth M.
Seregély, Farkas B.
Pokornyi, Szécsi P.

Gönczi
(Horváth D.)

A magyar csapat meccsei (kezdés magyar idő szerint)

Április 14., 19:00 Magyarország-Románia 5-0
Április 15., 19:00 Magyarország-Olaszország 4-0
Április 17., 19:00 Magyarország-Ukrajna 3-4
Április 18., 15:30 Magyarország-Japán
Április 20., 15:30 Magyarország-Ausztria

További eredmények:

Japán-Ukrajna 1-0
Ausztria-Olaszország 2-1
Ausztria-Ukrajna 3-5
Japán-Románia 5-3
Románia-Olaszország 1-7
Ausztria-Japán 4-0

Az állás:

1. Magyarország 6 pont (12-4)
2. Ausztria 6 (9-6)
3. Ukrajna 6 (9–7)
4. Japán 6 (6–7)
5. Olaszország 3
6. Románia 0

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV