U18: nagyszerű győzelem az olaszok ellen

2018.04.15. 21:24 |
Második mérkőzését is megnyerte a magyar U18-as válogatott a kijevi, divízió 1/B-s világbajnokságon. Glen Williamson együttese az olaszokat győzte le 4-0-ra egy harcos meccsen.

A két csapat legutóbbi két találkozóját az olaszok nyerték: ősszel Kaposváron 3-1-re, februárban egy franciaországi tornán büntetőkkel 4-3-ra diadalmaskodtak, így volt miért visszavágni Kijevben. A magyar együttes délelőtt egy rövid átmozgató edzéssel és taktikai értekezlettel hangolódott, jégre csak a kapusok léptek.

Az esti találkozón, ahogy várni lehetett, az olaszok kemény, fizikális hokival kezdtek, de a mieink sem maradtak adósak, felvették a kesztyűt. Az első percek kapkodós játékkal teltek, majd a 4. percben az olaszok megfogyatkoztak egy kemény ütközés miatt, de komoly magyar helyzet nélkül ért véget a két perc. A 6. percben Ortenszky Tamás kapott 2+10 percet, és emberhátrányban Gönczi Lajosnak kellett védenie.

Ahogy kiegészült a csapat a 8. percben, szinte azonnal előnybe került: Keresztes Levente első lövése még kijött a kapusról, Fadaniról, ám a kipattanót Papp Kristóf önzetlenül visszapasszolta, és a keret legfiatalabbja a hálóba lőtt (1-0). A gól után támadásban maradt a magyar válogatott, és Szécsi Patrik is nagy helyzetbe került. Az olaszokat megfogta a találat, a harmad derekán a mieink akarata érvényesült, és volt olyan időszak, amikor nagy tűzijátékot rendeztek az olasz kapu előtt: Révész Marcell villogott leginkább, de Keresztesnek is volt újabb lehetősége. A magyar fölényt egy újabb kiállítás törte meg: Farkas Botondnak kellett leülnie gáncsolásért. Az olaszok nem tudtak mit kezdeni a fórral, jól működött a védekezés, jöttek az ütközések. A másik oldalon Dézsi Bence tesztelte a kapust, majd a 19. percben Gönczi két védést is bemutatott, a másodikat fejjel.

A második felvonást némileg nagyobb elánnal kezdték az olaszok, és Horváth Milán kiállítása miatt hamar emberelőnybe is kerültek, de a védelem jól állta a rohamokat. Az 5. percben a mieink ugrottak ki kettő az egy ellen, és Dézsi fejezte be az akciót, de a kapus védett. Gönczinek is egyre több dolga akadt, majd a másik oldalon ismét Dézsi került helyzetbe. A 28. percben Horváth László kapott két percet akadályozásért, majd nem sokkal később Péter Donát is a büntetőpadra kényszerült, így bő egy percet kettős hátrányban védekezett a csapat, de remekül megoldotta a feladatot. Horváth visszatérhetett, de Kozma Ferencet is kiállították, így újra beszorult a csapat, ám önfeláldozó védekezéssel és Gönczi védéseivel ezt is túlélte. Ahogy Kozma visszaállt, rögtön helyzetbe került, majd magyar fór következett, amely alatt Szécsi távoli bombái és Keresztes közeli piszkálása okozott veszélyt.

Páros kiállítás következett – tőlünk ismét Kozma ült le -, de a négy a négy elleni játék magyar fölényt és gólt hozott: a 36. percben Horváth Milán távoli kísérletébe a kapu előtt Kovács Alex ért bele remekül (2-0). Gönczinek egy korongvesztés után akadt dolga, de továbbra is hibátlanul teljesített, majd az olasz kapu előtt Révész próbálkozott fonákkal rátenni a korongot, ám Fadani hárított. A 38. percben jött a harmad hatodik magyar kiállítása, ezúttal Papp Kristóf volt a vétkes, és olaszok egy óriási ziccert lőttek mellé.

A harmadik játékrész első perce a magyar csapaté volt, de aztán Gönczinek is védenie kellett. Nem sokkal később Szűcs Ádám léphetett ki, de nem tudta elhúzni a kapus mellett. A 44. percben ismét Kozma kapott büntetést, ám az olaszok továbbra sem tudtak mit kezdeni a stabil és hősies védekezéssel. A 47. percben Révész indult meg, ezúttal azonban nem tudta úgy befejezni, ahogy a románok ellen kétszer is, lapos lövése a kapuvasról vágódott ki.

A 49. percben az olaszok fogyatkoztak meg, és ezt gyorsan, 40 másodperc múlva sikerült gólra váltani: egy kipattanó Péter elé került, aki higgadtan belőtte (3-0). Az ellenfél továbbra is sok hibával játszott, és ebből kis híján újabb magyar gól született, de Kovács Alex és Dézsi lehetősége is kimaradt. Az 52. percben Sárdi Máté kényszerült leülni, és az olaszok egyszer kínálták meg kemény lövéssel Gönczit, ám továbbra sem tudtak túljárni az eszén.

A hajrára is bírták erővel a mieink. Előbb Seregély Máté dolgoztatta meg Fadanit, majd az 57. percben Horváth László korcsolyázta körbe a kaput, visszatett korongját pedig Kovács Sebestyén vágta be (4-0). A magyar csapat az utolsó bő egy percet emberelőnyben játszotta le, és taktikusan őrizte az előnyt.

A meccs legjobb magyar játékosának Gönczit választották, aki 14 lövést hárított.

A válogatott két kör után hibátlan mérleggel, kapott gól nélkül áll az élen, Japán könyvelhetett el még két győzelmet a tornán. A hétfői szünnap után kedden este a házigazda ukrán csapat vár Glen Williamson legénységére.

Nyilatkozatok

Ondrejcik Rastislav másodedző: Tudtuk, fontos lesz, hogy gyors letámadással kényszerítsük rá az ellenfelet a hibákra, és ez teljes mértékben sikerült is. Az első harmadban uraltuk a játékot, nem engedtünk az ellenfélnek teret. A második harmadban több felesleges kiállítás történt, ezzel saját magunkat fékeztünk be. Aztán amit megbeszéltünk a szünetben, azt a srácok a harmadik harmadban teljesen betartották, és nagyon ügyesen folytatták a játékot, tartották a korongot. Az emberhátrányos védekezés jól működött, a csapat szívvel-lélekkel küzdött, harcolt, sok lövést blokkolt. A válogatott együtt van, a jégen kívül is, egy irányba húznak, ha valaki esetleg hibázik, akkor segítenek egymásnak. A szünnap jól jön, mert lehet pihenni, és nem tartunk attól, hogy megtöri a lendületet, a csapat fejben elég erős ahhoz, hogy ugyanígy folytassa majd az ukránok ellen.

Gönczi Lajos: A vasárnapi meccs nehezebb volt, mint a románok elleni. Az elején nem volt olyan sok lövés, de végig próbáltam fókuszált maradni, és szerencsére sikerült. A csapat nélkül nem ment volna, nemcsak az én érdemem, hanem az övék is, hogy kétszer egymás után nem kaptam gólt.

Péter Donát: Jól kaptuk el a rajtot, felvettük a tempót az elején, és jól játszottunk. A bírók érdekesen fújtak, de ezt is ki tudtuk zárni, és sikeresen helytálltunk, emberhátrányban is jól védekeztünk. Nagyszerű teljesítményt nyújtottunk a két meccsen, és ez a csapat érdeme. A gólom emberelőnyből született, jól megvan erre a taktika, mindenki tudja a pozícióját. Keresztes Levi a kapu előtt tuszkolta a korongra, én pedig a kipattanót kihasználtam. Hétfőn regenerálódunk, aztán az ukránok ellen nehéz dolgunk lesz, mert biztos sok hazai szurkoló látogat ki a meccsre, de nekünk ezzel nem szabad foglalkoznunk.

Kovács Alex: Sokat küzdöttünk és nagyon koncentráltunk, mindenki odatette magát, és ez látszódott a jégen is. A gólom úgy született, hogy a hátvédünk laposan ellőtte, én pedig bele tudtam érni, és átment kötényben. Az ukránok ellen azt várom, hogy ugyanígy játsszunk, keményen tegyük oda magunkat, adjunk bele mindent és nyerjünk.

Az összeállítás Olaszország ellen:

Papp, Révész, Keresztes
Kozma, Almási, Kovács A.
Ambrus, Péter, Dézsi
Kovács S., Horváth L., Szűcs/Sárdi

Falus, Ortenszky
Szécsi P., Horváth M.
Seregély, Farkas B.
Pokornyi, Szécsi P.

Gönczi
(Horváth D.)

További vasárnapi eredmények:

Ausztria-Ukrajna 3-5
Japán-Románia 5-3

A magyar csapat meccsei (kezdés magyar idő szerint)

Április 14., 19:00 Magyarország-Románia 5-0
Április 15., 19:00 Magyarország-Olaszország 4-0
Április 17., 19:00 Magyarország-Ukrajna
Április 18., 15:30 Magyarország-Japán
Április 20., 15:30 Magyarország-Ausztria

Szombati eredmények:

Ukrajna-Japán 0-1
Ausztria-Olaszország 2-1

Gyerehokizni

Válogatott termékek