U18: hasznos volt a kanadai torna

2023.01.08. 10:00 |

A negyeddöntőig jutott a magyar férfi ifjúsági csapat a Calgaryban rendezett rangos viadalon. Svasznek Bence szerint gyorsan tudtak alkalmazkodni a játékosok az új körülményekhez, és nyomás alatt is jól teljesítettek.

2022 utolsó napjaiban Calgaryban szerepelt a Circle K nevű tornán a magyar férfi U18-as válogatott. A csapat a csoportban 4-3-ra kikapott a Greater Vancouver Canadienstől, majd 4-3-re győzte le a Pacific Coast Hockey Academy gárdáját, aztán 6-2-re a Calgary Flamest. A negyeddöntőbe csoportelsőként jutott a válogatott, ám a Calgary Buffalótól 6-2-re kikaptak a mieink.

„Azt kaptuk, amit vártunk: magas színvonalú meccseket, más jellegű hokit, és olyan reflektorfényt, amiben még soha nem volt részük a srácoknak. Minden szempontból hasznos és sikeres volt a torna. A csoportunkat megnyertük, utána a csoportgyőztesek a negyeddöntőben csaptak össze. Az ottani vereség picit fájó, nem tudtuk a legjobb teljesítményt nyújtani, de összességében nincs okunk szégyenkezni” – foglalta össze tapasztalatait Svasznek Bence szövetségi edző.

A mérkőzések kisebb pályán zajlottak, és az észak-amerikai stílusnak megfelelően fizikálisabb volt a játék, kevesebb idő maradt dönteni az egyes helyzetekben, emiatt pedig a játék képe is változott, de gyorsan alkalmazkodtak a magyarok a körülményekhez.

„Tetszett nekik ez a stílus, jó kihívás volt, és felvették a kesztyűt. Jó volt kiszakadni a komfortzónából. Gyorsan alkalmazkodtak, nem éreztem semmilyen átállási gondot. És azt se felejtsük el, hogy itthon szinte csak a családtagok előtt szerepelnek, ezúttal pedig 500-600 néző volt rájuk kíváncsi. Ez nagy nyomást jelent, és egy új szintet, amelynek meg kell felelni. Ráadásul 20-30 játékosmegfigyelő is ott volt a nézőtéren, egyetemekről, rangos juniorcsapatoktól figyelték a srácokat. Nagy érdeklődés kísérte a meccseket, közös fotókat kértek tőlünk, szinte rocksztárokként kezeltek minket. Ebben a közegben nehezebb játszani, de ez is szükséges a fejlődésükhöz. Biztos vagyok abban, hogy rövid távon is tudunk ebből kamatoztatni, és az áprilisi vb szempontjából is hasznos volt a torna.”

A keret

Kapusok: Kiss Dániel (BJA), Orbán Gergő (FEHA19)

Hátvédek: Franyó Krisztián (UTE JA), Horváth Alex (Dresden, német), Jurkovics Bence (BJA), Nádasi Levente (Sollentune, svéd), Prókai Mátyás (FEHA19), Rósa Levente (Vasas)

Csatárok: Barna Olivér (Dresden, német), Fehér Kolos (Turku, finn), Hiezl Balázs (Düsseldorf, német), Keresztes Zsombor (BJA), Laskawy Ferenc (UTE JA), Löbenwein Bálint (BJA), Makai Miklós (BJA), Németh Zalán (FEHA19), Pásztor József (DVTK JJSA), Ravasz Csanád (BJA), Szabó Rácz Maxim (UTE JA), Szilassy Levente (UTE JA), Zimányi Dániel (Tuto, finn)

A stáb

Svasznek Bence szövetségi edző
Gröschl Tamás másodedző
Szirányi Dániel fizioterapeuta
Magyar Péter felszerelés-menedzser
Imre Lajos csapatvezető

(Fotó: Szabó László)

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV