U18: hasznos edzőmeccs az A-csoportos fehéroroszokkal

2021.02.09. 22:56 |

A magyar U18-as válogatott a második és a harmadik harmadban jól tartotta a fehérorosz csapatot, amely az Egyesült Államokban rendezendő A-csoportos világbajnokságra készül.

A jelenlegi vészterhes időben szinte bravúros, ha korosztályos válogatottjaink ellenfelet találnak maguknak, márpedig a héten az U18-as és az U20-as (U19-es) nemzeti csapatunk is ebben a kitüntetett helyzetben van. A fehérorosz ifiválogatott, amely a Plymouth and Ann Arborban rendezendő A-csoportos vb-re készül, hétfőn délután érkezett meg Varsón keresztül Budapestre, kedden már Svasznek Bence U18-as válogatottjával csapott össze, szerdán és csütörtökön pedig jönnek a juniorok elleni mérkőzések.

Nos, kedden megtapasztalhattuk, miért készülnek az elit vb-re, az első harmadban odapirítottak a beloruszok, a magyar csapatnak kellett egy kis idő, amíg felveszi a ritmust. A mieinknél mindhárom, keretben szereplő kapusunk megkapta a lehetőséget a jégen (egy-egy harmadot), a vége ötgólos fehérorosz siker. A magyar válogatott legjobbja Horváth Donát lett.

A magyar csapat legközelebb áprilisban találkozik, és ha addigra enyhül a járványhelyzet, Ausztriában vehet részt egy négycsapatos nemzetközi tornán.

Svasznek Bence, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

„Ők az A-csoportos világbajnokságra készülnek, és bár mi is készültünk három napot, ez az idő nem elég egy ilyen válogatott ellen. Többé-kevésbé azt kaptuk, amire számítottunk, egy nagyon erős csapattal mértük össze magunkat, egy olyan válogatottal, amelynek a tagjai egy évvel idősebbek, tapasztaltabbak és egy éve lényegében együtt dolgoznak. Ennek ellenére magunktól egy picit többet vártam, és itt nem feltétlenül az eredményre gondolok. Inkább azokat a dolgokat szerettem volna viszontlátni, amiket gyakoroltunk az edzéseken. Ez nem jött össze, de azt látni kell, hogy nagy volt rajtunk a nyomás, a srácoknak nem volt annyi idejük, amihez hozzá vannak szokva az edzéseken vagy a magyar bajnokságban. Ez a mérkőzés egy nagyon jó lehetőség volt nekünk, egyben egy nagyon jó tanulópénz is.

Bízom benne, hogy a srácok is így gondolják, és abban is, hogy ha visszanézik a meccset, látni fogják, hogy miben kell még fejlődni. Ez a mostani társaság egy nagyon jó közösség, azt gondolom, meg fogjuk tenni a következő lépéseket, hogy felzárkózzunk az ilyen válogatottakhoz. Azt remélem, hogy a hétköznapokra tovább tudnak a fiúk vinni ebből a meccsből sok mindent: mert a hétköznapok edzésein, a klubedzéseken nagyon sok múlik. Legyenek igényesek ehhez a munkához a fiúk, tegyék meg azt, amit meg kell tenni annak érdekében, hogy ezt a szintet megközelítsük vagy elérjük. A hétköznapokban, a napi munkában kell a legtöbbet változtatni.”

Felkészülési mérkőzés:

Magyarország U18–Fehéroroszország U18 2-7 (1-5, 0-1, 1-1)
Vasas Jégcentrum, zárt kapuk mögött. V.: Rencz, Kormos (Kis-Király, Fényi)

Magyarország U18: Csibi (Hegedüs, Straubinger)
Horváth Donát, Ritecz – Salamon, Szabó P. – Sántha, Szalay – Hercsel, Nagy G.
Dobos M., Kiss Á. 1, Trozsák 1 (1) – Farkas L., Ivády, Lambert – Alapi, Bécs, Őri – Csémi, Erdélyi, Simon – Molnár Z.
Szövetségi kapitány: Svasznek Bence

Fehéroroszország U18: Chaika (Zhigalov)
Levshunov, Sazanovich – Glinskii, Rogach – Kamko, Sushinskii – Gramovich
Mikhalyov (3), Polshakov 1 (2), Shylo 1 (3) – Ignatenko 1 (1), Nikolaenya 1, Sidorov 1 (1) – Astashevich, Loshko 1, Morozov – Anoshko 1, Moroz (1), Sotishvili