U18: hasonlóan éles meccsekre van szükség

2021.11.19. 07:00 |

Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a magyar U18-as együttes a székesfehérvári Négy Nemzet Tornát. Svasznek Bence vezetőedző szerint ott tart a csapat, ahol ilyenkor kell. Decemberben két rangos viadal vár a korosztályra.

Az U18-as válogatott három napot készült együtt a Négy Nemzet Torna előtt.

„Székesfehérváron minden adott volt a felkészüléshez. Az első nap átismételtük, amit a szezonban eddig vettünk, felfrissítettük a taktikát. A második nap a támadó- és a semleges harmadbeli játékon, a speciális helyzeteken és a letámadáson volt a hangsúly. Szerdán már csak egy edzést tartottunk, hogy frissek maradjanak a játékosok” – mondta Svasznek Bence vezetőedző.

A torna első napján az osztrákokat verték 4-2-re a mieink, a hajrában eldöntve a meccset. A gólokat Ravasz Csanád, Balasits Barnabás, Dobos Mihály Bendegúz és Bajkó Botond szerezte.

„Az első harmadban picit talán izgultunk. Mindig erősen szeretnénk kezdeni, de ez ezúttal nem jött össze. Kellett idő, mire bemelegedtünk, felvettük az üzemi hőfokot, aztán folyamatosan javultunk. Visszanézve a meccset, az első harmad is sok pozitívumot tartogatott. Ahogy fokoztuk a tempót, az ellenfél fölé nőttünk, és a harmadik harmadban el tudtuk dönteni a meccset. Az osztrákoknak is volt lehetőségük, de nekünk talán több.”

A második játéknapon az olaszokat 9-0-ra ütötte ki a magyar együttes. Alapi Márton mesterhármast ért el.

„Támadásban minden összejött, hatékonyak voltunk, a 9 gól önmagáért beszél. Érezték a srácok, hogy az ellenfél sebezhető, szagot fogtak, de felborult a rendszer: mindenki támadott, és hátul nem voltunk olyan szervezettek, mint amilyenek szeretnénk lenni. Ezért most nem büntettek most meg, de később figyelni kell, hogy ne csináljunk ilyen hajmeresztő dolgokat.”

Az utolsó fordulóban Szlovénia 4-1-ra legyőzte a magyar fiatalokat, a szépítő gólt az utolsó másodpercekben lőtte Ravasz.

„Nem voltunk frissek, de nem akarom erre fogni, mert az ellenfél is a harmadik meccsét játszotta két és fél nap alatt. Az elején nagy nyomást helyeztek ránk, utána ebből kijöttünk, és kiegyenlítetté vált a meccs, de a párharcokban alulmaradtunk. A szlovénok határozottabbak, eltökéltebbek voltak, míg mi nem voltunk élesek, nem hoztuk azt, amit szerettünk volna. A szlovén erős csapat, jól szervezett, tudtuk, hogy mire számíthatunk. Tanulunk ezekből a hibákból és ezek alapján megyünk tovább.”

Svasznek Bence szerint összességében jóval több a pozitívum.

„Jó évjárat a 2004-2005-ös, a játékosok hozzáállását és az emberi oldalt nézve is. Hasznos volt az egész hét. Örülök, hogy a légiósok is haza tudtak jönni, és annak is, hogy tudtunk adni a junioroknak is pár játékost, akik majd a decemberi vb után csatlakoznak hozzánk. Olyan meccseket játszottunk, ahol ha hibáztunk, annak következményei voltak. Ilyen ellenfelekre és ki-ki meccsekre van szükség,  ahol minden hibának, minden rossz döntésnek következményei vannak, mert ebből tudunk tanulni, fejlődni, ebből lesznek később az érett jégkorongozók.”

A vezetőedző szerint érezhető a szezon közbeni összetartások hatása is.

„Mindig akad olyan elem, amiben javulni kell. Most a szezon első harmadának a végén ott tartunk, ahol tartani kell. Látunk olyan jeleket, hogy a srácok értik és használják az év közben tanultakat. A legfontosabb az lesz, hogy áprilisra, a vb-re állna össze minden. A bő keret megvan, de még járjuk a pályákat, beszélünk az edzőkkel, keressük azokat, akiket be lehet építeni. Még van idő a vb-ig, öt hónap alatt sokat fognak változni a játékosok.”

Az U18-asokra még 2021-ben is több feladat vár. December 13-án találkozik újra a keret, majd Norvégiába utazik, ahol a hazaiak mellett a dán és a szlovák együttessel csap össze – mindhárom rivális egy osztállyal feljebb szerepel, így ez is hasznos torna lesz. December 24-én pedig Calgaryba megy a csapat, és egy rangos észak-amerikai viadalon vesz részt. A vezetőedző közölte: igyekeznek úgy rotálni a bő keretet, hogy lehetőség szerint mindenki kapjon egy-egy tornát és megmutathassa magát.

A keret

Hegedűs Levente G DVTK JSA