U18: Fondóba utazik Svasznek Bence vb-re készülő csapata

2024.02.02. 12:00 |

A magyar ifjúsági válogatott legértékesebb felkészülési túráján, a decemberi kanadai kiránduláson már túlvan, de nem kevésbé lesz fontos az áprilisi vb előtti utolsó összetartás Győrben, majd egy Négy Nemzet Torna Olaszországban. A szövetségi edzőt kérdeztük a részletekről.

Az áprilisi, dániai, Frederikshavn városában rendezendő divízió 1/A-s világbajnokságra készül az U18-as válogatott, ennek egyik állomása lesz ez a fondói torna, amelyen - immár hagyományosan - Olaszország, Franciaország és Szlovénia lesz a mieink ellenfele. Mielőtt rátérnénk a jövő hét részleteire, visszatekintünk még Calgaryra és a Circle K Classic (korábbi nevén MAC) tornára, amely az egyik legrangosabb utánpótlástorna a világon – egy hónappal később is csak szuperlatívuszokban tud róla beszélni Svasznek Bence.

„Ez már egy ötvenéves torna, amely mindig nagyon magas színvonalon zajlik, hihetetlenül jól szervezett, sok nézővel, harminc-negyven észak-amerikai játékosmegfigyelővel. Csak egy példa: mindkét kapusunk lerobbant a torna kezdetére, ezt jeleztük is a szervezőknek, akik azonnal rendelkezésünkre bocsátottak két játékost, merthogy a tornának voltak tartalékkapusai. Ez sok mindent elárul a szervezésről. A legjobb észak-amerikai klubcsapatok szerepelnek itt, nem elég csak jelentkezni a tornára, megnézik, hogy az adott csapat hol áll az adott bajnokságban, a TOP 5-ben kell lenni ahhoz, hogy valakit befogadjanak a szervezők” – helyezte képbe a tornát a válogatott szövetségi edzője.

Kérdés, hogy ebben a mezőnyben miként értékeli a mieink szereplését a mester.

„Sajnos, a mi teljesítményünk közepesre sikeredett. Négy meccset, benne három csoportmérkőzést játszottunk, melyek közül az elsőt 6-4-re elveszítettük. Itt és úgy általában a torna után is az volt az egyik fő konklúzió, hogy meg kell tanulnunk nyerni, menedzselni a korongot, élni a helyzetekkel és ha látjuk, hogy van lehetőség nyerni, akkor be is húzni a meccset. Hozzá kell tenni, hogy a megérkezésünk után egy nap és egy edzés állt rendelkezésre arra, hogy akklimatizálódjunk, ez meg is látszódott az első mérkőzésen. Picit izgultak is a srácok az új környezet, az új kihívás miatt, hiszen közülük csak két-három játékos járt már ott korábban. Minden teljesen ismeretlen volt, ehhez képest csináltunk jó dolgokat, de nem tudtunk élni a lehetőséggel. A második mérkőzésen jól, szervezetten, jó tempóban játszottunk, a korong nélküli játék is megfelelő volt, nyertünk 6-1-re. A harmadik meccsen egy akadémiai csapat, az Edge ellen léptünk jégre, Nyugat-Kanadában az egyik legmagasabb szintű iskola ez, ahová csak a legjobbakat veszik fel, csak a tandíj 45 ezer dollár egyébként. Tizenhat játékosuk volt már draftolva WHL-es csapat által, a srácok jövendőbeli NHL-játékosok ellen játszhattak. Az első két meccsünkön kanadai kapussal álltunk ki, itt viszont beállítottam Pásztor Viktort a kapuba, elvégre nem azért mentünk ki, hogy észak-amerikaiakat teszteljünk. Ő a gépen betegedett meg, kihagyta az első tíz napot, ez érezhető is volt, így 0-3 után lehoztuk őt a pályáról. A második harmadban csak 1-0-ra maradtunk alul, de amikor 5-1-re alakult az eredmény, azt éreztem a fiúkon, hogy egy kicsit elvesztették a hitüket. De ez nem meglepő egy ilyen állásnál, ebben a helyzetben berámoltak még nekünk hármat az utolsó két percben. Végül másodikként zártunk a csoportban, így egy másik csoport másodikjával játszottunk az egyenes kieséses szakaszban. Kompetitív mérkőzés volt, de nem tudtuk a magunk javára fordítani, 4-1-re kikaptunk, ők jobban értékesítették a helyzeteiket” – fogalmazott Svasznek Bence, aki azt mondja, bár elsőre fáj, ezekből a vereségekből, legyen az akár nagyarányú vereség egy klubcsapattól, sokkal több mindent lehet tanulni, mint egy olyan győzelemből, amely mondjuk egy mérsékeltebb játékerőt képviselő válogatott ellen születne meg.

„Ez a torna a lehető legértékesebb, amin részt tudunk venni évek óta. Óriási lökést ad a srácoknak is, Észak-Amerikában jégkorongozhatnak a lehető legjobb körülmények között. Annyian voltak a mérkőzéseiken, ahányan az egész hazai bajnokság alatt összesen a meccseiken, itt minden a hokiról szól. Sokan nincsenek tisztában a kinti csapatok erősségével, de aki reálisan és okosan látja a helyzetet, és akinek van szeme, az tudja, mennyire hasznosak ezek az alkalmak és lehetőségek a fiúk számára – akik úgy láttam, tisztában is voltak mindezzel.”

A szakmai stáb tagjai a torna után még Észak-Amerikában maradtak, Svasznek Bence Calgaryban junior A-s csapatok edzésein és mérkőzésein vehetett részt, Szaller Márk a Don Hay által vezetett WHL-es Kamloops Blazers együttesénél töltött el egy szűk hetet és vett részt több jeges edzésen és hazai meccsen. Tokaji Viktor a Mike Johnston által irányított Portland Winterhawks kötelékében lehetett tanulmányúton, míg Ladányi Balázs a Willie Desjardins által gardírozott Medicine Hat Tigers-nél töltött el egy hetet – óriási lehetőséget jelentett ez mindannyiuk számára.

Azok után tehát, hogy a játékosok és az edzők is feltöltődhettek a sportág őshazájában, jöhettek a dolgos januári hétköznapok. De már ezek is véget értek, és máris itt a február, amikor is Olaszországba lesz hivatalos az U18-as válogatott, amely előtte Győrben készül majd.

„Nagyon jó körülmények vannak Győrben, minden adott lesz ahhoz, hogy az utazás előtti két napot hasznosan töltsük el. Nem utolsó szempont volt, hogy két órát megspórolunk az Olaszországba utazás során azzal, hogy onnan indulunk. Tekervényes módon alakult ki a mostani keret, minden külföldön játszó játékosunk edzőjével beszélgettem telefonon, konstruktív beszélgetések voltak ezek. Decemberben sokat voltunk együtt, január eleje is kiesett a kluboknál a játékosok számára, egy februári szünetre visszarángatni a fiatalokat nem mindenkinek szimpatikus megoldás, ezt is meg kell érteni, főleg azoknál a csapatoknál, amelyek a rájátszásért küzdenek éppen. Figyelembe kellett tehát ezt is venni, ezzel együtt vissza is hívtam pár játékost korábbról, akiket szerettünk volna még egyszer megnézni. Mindenesetre egy jó keret gyűlt össze a fondói tornára” – fogalmazott Svasznek Bence.

A mieink a franciákkal kezdenek majd csütörtökön, majd az olaszok és a szlovének következnek.

Körvonalazódik már az áprilisi közvetlen vb-felkészülési program is. A csapat április 1-jén kezd, az előző évhez hasonlóan várhatóan ezúttal is az UTE Szilágyi úti jégcsarnokában. Hatodikán Salzburgba utazik a válogatott, ahol másnap és 9-én a németekkel csap össze, ők estek le az A-csoportból ebbe a divízióba. Április 10-én Münchenből repül majd a válogatott Dániába, ahol 11-én a vb házigazdájával játssza az utolsó felkészülési mérkőzést, 14-én pedig elkezdődik a világbajnokság.

Az U18-as válogatott programja a fondói tornán:

2024. február 8., 14:30 Franciaország–Magyarország
2024. február 9., 19:15 Magyarország–Olaszország
2024. február 10., 10:00 Magyarország–Szlovénia

A magyar válogatott kerete:
   
  NÉV POZ. Nr. KLUB SZÜL.
1 GERGELY Hunor GK 1 UJA 2006
2 PÁSZTOR Viktor GK 25 Tuto, FIN 2006
           
1 BALOGH Ádám D 2 FEHA19 2006
2 FRANYÓ Krisztián D 3 UJA 2006
3 HORVÁTH Alex D 5 Trinec HC, CZE 2006
4 LENCSÉS Dávid D 4 Kiekko-Vantaa, FIN 2006
5 MÁRTONFFY Máté D 6 Vasas SC 2006
6 MURA Milán D 8 DVTK JJSA 2006
7 OSZTOICS Márk D 13 UJA 2008
8 PALLA Félix D 7 FEHA19 2006
9 PRÉM Zsombor D 9 UJA 2008
           
1 ALMÁS Zétény F 10 UJA 2006
2 ANTONIJEVIC Aleksander F 12 FEHA19 2006
3 BOGÁTI Balázs F 11 Vasas SC 2006
4 ERDŐSI Csanád F 21 Boden HC, SWE 2007
5 FEHÉR Kolos F 22 TPS, FIN 2006
6 KUMINKA Zsombor F 23 DAB 2006
7 LASKAWY Ferenc F 17 UJA 2006
8 LOBENWEIN Bálint F 14 BJA 2006
9 LŐCZI Barnabás F 15 UJA 2006
10 MESTER Máté F 16 UJA 2006
11 NAGY András F 18 UJA 2006
12 PALLA Xavér F 20 FEHA19 2006
13 SCHMIDT Ágoston F 24 TPS, FIN 2008
 
  Svasznek Bence     Vezetőedző  
  Tokaji Viktor Másodedző  
  Strenk Hunor Másodedző  
  Kecskeméti Áron Kapusedző  
  Szirányi Dániel Fizióterapeuta  
  Magyar Peter Felszerelés menedzser  
  Imre Lajos Csapatvezető  

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV