U18-as vb: német siker a második játéknapon

2024.04.15. 15:21 |

A divízió 1/A-s U18-as világbajnokság második köráben a magyar válogatott 8-2-es vereséget szenvedett a németektől. 

„Szinte tökéletes meccset játszottunk, szervezettek voltunk, kompaktak voltunk, magasan volt a harci szintünk, a párharcokat megnyertük, ezen az úton kell menni tovább” – mondta a fiúknak a hétfő délelőtti megbeszélésen az U18-as válogatott szövetségi edzője, Svasznek Bence. Kiemelte a második harmad elejét, amikor a magyar csapat olyan nyomást helyezett ellenfelére, hogy a dánok első védősora két-két és fél percig a pályán volt, mert nem tudtak cserére menni.

Jó volt tehát a nyitány, de a második játéknapon még nagyobb falat várt a mieinkre, az elitből lepottyanó Németország csapata, amellyel Salzburgban két, kevésbé sikeres edzőmeccset is játszottunk. Az elsőt 8-0-ra vesztettük el, akkor még nagyon nem ment a csapatjáték, a másodikon viszont 3-1-re is vezettek a mieink, a vége 7-3-as vereség lett. A stáb arról is beszélt a fiúknak a vb előtt közvetlenül, hogy őrült hét következik, leszünk fent, lehetünk lent, de a fókuszt végig fenn kell tartani.

A dánok elleni meccs legjobb magyarjának választott Pásztor Viktor állt ezúttal is a kapuban, a sorok sem változtak vasárnaphoz képest. Meglehetősen tartalmas harmad volt az első, és eleinte a forgatókönyv is hasonló volt: vezetett az ellenfél és egyenlített Antonijevic Alexandar. Magasabb tempót diktált a német csapat a dánnál, a vezetést Balogh kiállítása után emberelőnyben szerezték meg a 4. percben Tobias Schwarz révén, szűk hat perc kellett, hogy egyenlítsünk tehát a FEHA játékosa révén. A 12. percben Pásztor kapuja elmozdult, a magyar kapus a játék késleltetéséért kapott büntetést (Svasznek Bence hiába reklamált), a fórt pedig a buli után szinte azonnal kihasználták: Dustin Willhoft teljesen egyedül maradt a jobb oldalon. Mi is megkaptunk az előnyt, de nem sikerült gólra váltani, Schwartz Gergő járt legközelebb a gólszerzéshez, átellenben viszont Pásztornak még az utolsó másodpercben is védenie kellett, 4-5 másodperc alatt is ki tudták alakítani a lövőhelyzetet a németek.

Ziccer volt Barna Olivéré is, már a második harmad második percében, miután a németek korongot veszítettek a kék vonalnál, Laskawy tette Barna elé, de Viellard kapus a helyén volt. Extra egyéni megoldások és váratlan, extra gólok révén növelte aztán előnyét a német válogatott: előbb Maximilian Brunner a bal oldalon, éles szögből lőtte fel Pásztornak a korongot a rövidbe (Vén Bendegúz volt nagyon mérges a jelenet után), majd Lenny Boos Michigan-góllal növelte háromgólosra a német előnyt. A gól után kapust cserélt a magyar válogatott, Király Olivér jött be.

Érezhetően ezek a percek megfogták a csapatot, a harmadik 11. percében egy Vén-lövés után jegyezhettük fel, hogy nem adnánk fel a támadásokat. Egy perccel később Laskawy tette vissza a kapu mögül az egész meccsen jól mozgó Lobenwein Bálintnak a korongot, a német kapus hárított. Mester Máté is próbálkozott, majd újra Lobenwein, szinte a palánktól, a bal oldalról.

7:16-tal a szakasz vége előtt emberelőnybe kerültünk, Antonijevic pedig egy nagyon munkás fórmegjátszás végén közvetlen közelről bekotorta a korongot, 4-2. Nem sokáig örülhettünk, másfél perccel később Matthias Pape a kékről engedte el, 5-2, majd a harmad utolsó percében ismét egy német bomba jött (6-2), ami után Nagy Andrásnak volt lehetősége a kapu torkában – de Viellard kapus jó napot fogott ki.

Királynak a záróharmadban a negyedik percben kellett először kitornásznia egy lövést, majd a 7. percben egymás után háromszor adtuk el a korongot a kapu előtt közvetlenül, büntettek a németek a jó nevű Lewandovski révén. Ráadásul alig fél perccel később Franyót állították ki, és ki is használták az előnyt, 8-2.

Mentek előre a fiúk, Barna Olivér előbb kapura lőtt, majd egy újabb akciónál Antonijevicnek készített elő – kimaradtak a helyzetek. Prém Zsombor ellen fújtak aztán a játékvezetők 5 perc plusz végleges kiállítást 2:17-tel a vége előtt. 56 másodperccel a vége előtt valahogy bejutott (?) a korong Király lábai között a kapuba, hosszas videózás után érvénytelenítették a gólt.

A vége hatgólos vereség, szünnap után jön a folytatás.

Divzió 1/A-s U18-as világbajnokság, Frederikshavn, 2. játéknap:

Németország–Magyarország 8-2 (2-1, 4-1, 2-0)

Magyarország: Pásztor (Király O.)
Prém, Vén (1) – Balogh Á., Franyó – Lencsés D. (1), Szongoth Döme (1) – Nagy D.
Barna O., Antonijevic 2, Laskawy (1) – Lobenwein, Schmidt, Schwartz – Lőczi B., Szongoth Domán, Nagy A. – Mester, Almás, Fehér K. – Mayer
Szövetségi edző: Svasznek Bence

Kapura lövések: 42:22 (11:4, 14:13, 17:5)
Kiállítások: 4 perc, ill. 6+5+20 perc

A divízió 1/A-s világbajnokság menetrendje:

Április 14., vasárnap:

Ausztria–Németország 2-3
Magyarország–Dánia 4-1
Ukrajna–Japán 4-1

Április 15., hétfő:

Németország–Magyarország 8-2
Japán–Ausztria 3-6
Dánia–Ukrajna 1-3

Április 16., kedd: szünnap

Április 17., szerda:

Ausztria–Magyarország – 13:00
Németország–Ukrajna – 16:30
Dánia–Japán – 20:00

Április 18., csütörtök:

Magyarország–Ukrajna – 13:00
Japán–Németország – 16:30
Dánia–Ausztria – 20:00

Április 19., péntek: szünnap

Április 20., szombat:

Ukrajna–Ausztria – 13:00
Japán–Magyarország – 16:30
Németország–Dánia – 20:00

A magyar válogatott  világbajnoki kerete:
Király Olivér GK Ontario Hockey Academy, CAD
Pásztor Viktor GK TUTO Hockey FIN
     
Balogh Ádám D FEHA19
Franyó Krisztián D UJA
Lencsés Dávid D Kiekko-Vantaa, FIN
Nagy Dominik D Boden HC, SWE
Prém Zsombor D UJA
Szongoth Döme D ERC Ingolstadt, GER
Vén Bendegúz D Södertälje SK, SWE
     
Almás Zétény F UJA
Antonijevic Aleksander F FEHA19
Barna Olivér F Oakmoor Academy, USA
Fehér Kolos F TPS, FIN
Laskawy Ferenc F UJA
Lobenwein Bálint F BJA
Lőczi Barnabás F UJA
Mayer Marcell F UJA
Mester Máté F UJA
Nagy András F UJA
Schmidt Ágoston F TPS, FIN
Schwartz Gergő F TUTO Hockey, FIN
Szongoth Domán F KooKoo, FIN
A stáb: 
Svasznek Bence   Szövetségi edző
Tokaji Viktor Másodedző
Strenk Hunor Másodedző
Szaller Márk Másodedző 
Gröschl Tamás Másodedző
Kecskeméti Áron Kapusedző
Szirányi Dániel Fizioterapeuta
Barna Márton Fizioterapeuta
Magyar Péter Felszerelés-menedzser
Pankár Tibor Sportpszichológus
dr. Karácsony Atilla Orvos
Dobos Sándor Médiamunkatárs
Imre Lajos   Csapatvezető

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV