U18-as vb: fordulatos csata végén egy pont Ausztria ellen

2024.04.17. 16:04 |

A magyar ifiválogatott a frederikshavni divízió 1/A-s világbajnokság harmadik játéknapján egy őrült meccsen szerzett végül egy pontot Ausztria ellen.

Ezúttal sem változtattak a sorokon a stáb tagjai, és örömmel konstatálhattuk azt is, hogy Prém Zsombor a végleges kiállítása után nem kapott eltiltást erre a mérkőzésre. Az osztrákokkal novemberben találkozott a magyar csapat, Bledben 5-1-re nyertek a mieink.

Király Olivér kezdett a magyar kapuban ezúttal, ő a németek ellen kapott lehetőséget a meccs második felében. Nagy tempóban vetette bele magát a magyar válogatott a vb folytatásának forgatókönyve szempontjából ügydöntő mérkőzésbe, de egy-egy osztrák megindulás is veszélyes volt. Ezzel együtt a meccs első veszélyes próbálkozása rögtön góllal zárult: Balogh Ádám a kékről engedte el a lövést (tőle már ezt megszokhattuk), jó volt a takarás, az osztrák kapus nem is érhetett bele, 1-0.

Király Olivérnek kellett néhányszor közbeavatkoznia a folytatásban, különösen a harmad utolsó szakaszában. Előbb az osztrákok csapatkapitánya, Johannes Neumann küldte meg. 4:14-gyel a harmad vége előtt emberelőnybe kerültünk, és bár próbálkoztunk rendesen, Mika Haim a helyén volt az osztrák kapuban. Mint jeleztük, Király is, Ushan jobbról elengedett löketénél örültünk ennek, illetve akkor, amikor egy perccel a vége előtt Mester Mátét állították ki, és Felix Haibock lőhetett közelről kapura. A blokkok is jól működtek, Szongoth Dománé „fájdalmasan” jól sikerült például.

A második harmadban szinte észrevétlenül letelt a maradék egy perc hátrány, hogy aztán két és fél percig ne tudjanak kijönni az osztrákok a védőharmadukból, szépen tartottuk a korongot, Franyó távoli, takarásból eleresztett lövésénél jártunk a legközelebb a gólszerzéshez, a kipattanót Antonijevic vitte végig a kapu mögött. A harmad folytatása is a miénk volt, tüzeltünk rendesen, Fehér Kolos, Vén Bendegúz lövése után egy kipattanót váltott gólra Schmidt Ágoston. Oberhauser lépett ki a hatodik percben, és bár Király fogta a ziccert, kiállítás lett a vége, hiszen Balogh visszahúzta a mezét. Nyolc másodperccel a hátrány lejárta előtt bepofoztak egy kipattanót az osztrákok (előtte kapuvasat is lőttek), nem lehetett megnyugodni, hátradőlni. Nem is dőltünk, szépen járattuk a korongot a támadóharmadban, Schwartz Gergő jobb szélről eleresztett lövése utat talált a kapuba, 3-1. Krainer maradt valahogy a kapu előtt üresen a 32. percben, megint közelebb jött Ausztria. Lobenwein lőtte kapura a következő magyar támadásnál, kicsit dühből is, Haim védett. A harmad vége egyértelműen az osztrákoké volt, kicsit zavarodott volt a mieink játéka, de megmaradt az egygólos előny.

Nem indult jól a záróharmad: emberelőnybe kerültünk, de gólt kaptunk belőle, Vén Bendegúz adta oda a korongot David Washnignak, aki kegyetlenül kihasználta az ajándékba kapott lehetőséget, 3-3. Csőstül jött a baj, Schmidt Ágoston mehetett ki két percre, majd ahogy lejárt a hátrány, Lőczi Barnabás is pihenhetett, a védelmen volt megint a sor. Kivédekeztük a hátrányt, majd elcseréltük magunkat és három ember között ment egyedül kapura Haibock, Király védett bravúrral. A harmad derekán teljesen nyitott volt a meccs. A vége előtt alig nyolc perccel ismét a védelem tétovaságát használta ki Ausztria, és egy közelről bekotort koronggal már 4-3-ra vezetett, Waschnig duplázott. Sőt, megérezték a vérszagot és 4:33-mal a vége előtt ismét betaláltak, állva hagyva a védelmet, Krainer volt eredményes. Laskawy lőtt ígéretesen többször is a véghajrára érve, majd 23,4 másodperccel a vége előtt Vén Bendegúz egy tömegjelenet végén betuszkolta a korongot a kapuba, 4-5. Időt kért Svasznek Bence – és milyen jól tette!

Elhoztuk a bulit, a srácok megjáratták a korongot, a végén pedig három emberünk is a kapu előtt ólálkodott, nem hagyva így látóteret az osztrák kapusnak: Laskway rálőtte, a dudaszó pillanatában pedig megmozdult a háló – mint a videózás során kiderült, 0,6 másodperccel a vége előtt egyenlítettünk, Schmidt Ágoston ért bele a legvégén.

A hosszabbítás során nem esett gól, Laskawy állt hozzá legközelebb, a szétlövéseknél viszont csak Antonijevic talált be részünkről.

Egy pont lett a vége egy hatalmas „comeback” után, még sokat érhet. A meccs legjobb magyarjának Lencsés Dávidot választották.

Svasznek Bence értékelése itt olvasható el.

Divízió 1/A-s U18-as világbajnokság, Frederikshavn, 3. játéknap:

Ausztria–Magyarország 6-5 (0-1, 2-2, 3-2, 0-0, 1-0)

Magyarország: Király
Prém (2), Vén 1 (2) – Balogh Á., Franyó – Lencsés, Szongoth Döme – Nagy D.
Antonijevic (1), Barna O., Laskawy (1) – Lobenwein, Mester, Schmidt Á. 1 – Lőczi B., Szongoth Domán (1), Nagy A. – Almás, Fehér K. (1), Schwartz 1 – Mayer
Szövetségi edző: Svasznek Bence

Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Kapura lövések: 41:33 (10:10, 12:16, 17:6, 1:1, 1:0)