U18-as vb: nagy feltámadás, de vereség Ukrajna ellen

2024.04.18. 16:04 |

A divízió 1/A-s U18-as világbajnokságon a magyar válogatott nagy hátrányból óriási erőket mozgósított, vissza is jött a meccsbe, de végül Ukrajna egy üres kapus góllal eldöntötte a meccset.

Az egyik legkeményebb dió várt a magyar csapatra Frederikshavnben csütörtökön kora délután. Nemcsak a tornán eddig remeklő Ukrajna személyében, hanem Alexander Levshin személyében is, az ukránok kapusa méretével is statisztikájával is a többiek fölé tornyosul – közel 95 százalékkal védett az első három mérkőzésen.

A képességeit aztán az első harmadban is bizonyította. Jól dolgozott a magyar csapat a meccs elején, de nagy helyzetet nem tudott kialakítani. Az 5. percben egy gyors ukrán támadás góllal végződött, Denyiszenko vette be Pásztor Viktor kapuját, ő kezdett a magyar kapuban. Kétszer is nagy esélyt kapott a magyar válogatott aztán, hiszen két kiállításnak köszönhetően négy percig támadhatott létszámfölényben, nem sikerült kihasználni. A harmad utolsó felében Fehér Kolos járt kétszer is közel a gólhoz, de Levshin a helyén volt. Antonijevic közeli próbálkozásánál szintén, 1-0-s ukrán előnyről következett a második harmad – és emberhátrányban, mert Nagy Dominikot a legvégén büntették.

1:44 kellett az ukránoknak, hogy kihasználják az előnyt (0-2), Pásztor még védett, de a kipattanó után nem volt ember Shibinskyn. Egy perccel később már 3-0-ra vezettek az ukránok, Pásztor a bal felsőbe kapta a korongot, a gól után Svasznek Bence kapust cserélt. Király Olivér aztán kísértetiesen hasonló gólt kapott a 26. percben. Nagy András kiállítása után még védeni tudott bal lábbal, de a kipattanóra érkezett Kurajev, eldőlni látszott a meccs (0-4). Időt kért a magyar kapitány.

A folytatásban is Ukrajna dominált, a jobb sarokba csúszott be Szimcsuk gólja a 30. percben. Nem sokkal később Lencsés Dávid előtt volt nagy terület az ellenfél kapuja előtt, de nem jött a legjobban a korong, hogy aztán a 10. perc végén Nagy Dominik távoli lövését védje Levshin.

A harmad derekán két kiállítást is kivédekeztünk (ezt jó volt látni), előbb Antonijevic, majd Fehér ült le. Kétszer is tömegjelenet alakult ki az ukrán kapu előtt, a másodiknál Laskawy lövése fejezte ezt be, és hosszas videózás után megadták a gólt (nem volt egyszerű dolga a gólbíróknak a takarások és kamerállások miatt, de volt egyértelmű képkocka a végén). A harmad vége a miénk volt, ez tény, de a négygólos hátrány soknak tűnt a folytatásra. Mégis majdnem visszajöttünk belőle!

Lencsés Dávid lőtt remekül a harmadik harmad második percében, az ukrán kapus védett, majd Antonijevic próbálkozott. Mester kapott igazán mesteri passzt Franyó Krisztiántól aztán egy perccel később, de kicsit hosszan tolta meg a korongot, így a ziccert nem tudta befejezni.

Szongoth Domán indult meg a harmad hatodik percében, de a lövése fölészállt, az ellenakcióból. Mikor feljegyezhettük volna, hogy több időt töltünk az ukrán harmadban, egy villámgyors szélső megindulás után Jevtijekov szemtelen megoldással növelte ötgólosra az előnyt, ismét – talán védhető lett volna a próbálkozás. Barna Olivér válaszolt volna aztán, de Levshint nem nagyon lehetett ezen a napon sem átverni.

49:48-nál 5 perc plusz végleges kiállítást kapott a Fehér Kolos elleni szabálytalanság miatt Herman Rosstalny. Mi sem úsztuk meg a kiállítást, miközben a fault után az ukrán visszafelé korcsolyázott (és hátrafelé nézett), már a sípszó után, ütközött Franyó Krisztiánnal, aki épp arra járt, nem nagyon tudott volna máshová mozogni. Mindenesetre gólra váltottuk a következő helyzetet, az 51. perc elején Laskawy hozta közelebb a csapatot (2-6). Lehoztuk Királyt aztán a következő akcióknál, 5 a 4-ben, majd 6 a 4-ben mentünk az újabb gólért. Kifejezetten szép dolgokat csinált ekkor a magyar csapat, nagy nyomást helyezett az ukrán kapura, Schmidt Ágoston hozta még közelebb a válogatottat (3-6) 53:28-nál.

Nem volt vége, 4:25-tel a vége előtt Lobenwein Bálint is bepofozott egy kipattanót, miután Laskawy megküzdött a korongért, lényegében visszajöttünk a meccsbe! A középkezdés után azonnal beszorítottuk az ukránokat, Vén kétszer is távolról lőtt, majd Laskawy vágott be egy korongot, de már a sípszó után.

Másfél perccel a vége előtt óriási tűzijátékot mutattunk be az ukrán kapu előtt, talán Fehéré volt a legnagyobb lehetőség – az elvesztett korong után azonban Jevtijekov talált be üres kapura.

Fájó a vereség, főleg, ha olyan nyomást tud kialakítani az ellenfél kapuja előtt a magyar csapat, mint tette azt a harmadik harmadban – 30 (!) kapura lövés bizonyította ezt.

Folytatás szombaton, Japán ellen.

Divízió 1/A-s U18-as világbajnokság, 4. forduló:

Magyarország–Ukrajna 4-7 (0-1, 1-4, 3-2)

Magyarország: Pásztor (Király)
Prém, Vén (2) – Franyó, Szongoth Döme – Balogh Á., Lencsés – Nagy D.
Barna O. (2), Antonijevic, Laskawy 2 (2) – Lobenwein 1 (1), Schmidt 1 (1), Mester – Schwartz, Szongoth Domán, Fehér K. – Lőczi B., Almás, Nagy A. – Mayer.
Szövetségi edző: Svasznek Bence

Kiállítások: 10 perc, ill. 6+5+20 perc
Kapura lövések: 55:29 (14:6, 11:13, 30:10)

A divízió 1/A-s világbajnokság menetrendje:

Április 14., vasárnap:

Ausztria–Németország 2-3
Magyarország–Dánia 4-1
Ukrajna–Japán 4-1

Április 15., hétfő:

Németország–Magyarország 8-2
Japán–Ausztria 3-6
Dánia–Ukrajna 1-3

Április 16., kedd: szünnap

Április 17., szerda:

Ausztria–Magyarország 6-5
Németország–Ukrajna 2-1 (h.u.)
Dánia–Japán 4-2

Április 18., csütörtök:

Magyarország–Ukrajna 4-7
Japán–Németország 2-6
Dánia–Ausztria 0-5

Április 19., péntek: szünnap

Április 20., szombat:

Ukrajna–Ausztria – 13:00
Japán–Magyarország – 16:30
Németország–Dánia – 20:00

A magyar válogatott  világbajnoki kerete:
Király Olivér GK Ontario Hockey Academy, CAD
Pásztor Viktor GK TUTO Hockey FIN
     
Balogh Ádám D FEHA19
Franyó Krisztián D UJA
Lencsés Dávid D Kiekko-Vantaa, FIN
Nagy Dominik D Boden HC, SWE
Prém Zsombor D UJA
Szongoth Döme D ERC Ingolstadt, GER
Vén Bendegúz D Södertälje SK, SWE
     
Almás Zétény F UJA
Antonijevic Aleksander F FEHA19
Barna Olivér F Oakmoor Academy, USA
Fehér Kolos F TPS, FIN
Laskawy Ferenc F UJA
Lobenwein Bálint F BJA
Lőczi Barnabás F UJA
Mayer Marcell F UJA
Mester Máté F UJA
Nagy András F UJA
Schmidt Ágoston F TPS, FIN
Schwartz Gergő F TUTO Hockey, FIN
Szongoth Domán F KooKoo, FIN
A stáb: 
Svasznek Bence   Szövetségi edző
Tokaji Viktor Másodedző
Strenk Hunor Másodedző
Szaller Márk Másodedző 
Gröschl Tamás Másodedző
Kecskeméti Áron Kapusedző
Szirányi Dániel Fizioterapeuta
Barna Márton Fizioterapeuta
Magyar Péter Felszerelés-menedzser
Pankár Tibor Sportpszichológus
dr. Karácsony Atilla Orvos
Dobos Sándor Médiamunkatárs
Imre Lajos   Csapatvezető

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV