U18-as válogatott: tanulságos szlovén túra után

2022.02.14. 11:17 |

Svasznek Bence szövetségi kapitány szerint az emberelőnyös helyzetek hatékony kihasználása kulcskérdés lesz a jövőben (is), ebben kell a legtöbbet fejlődnie a csapatnak – és mindegyik utánpótlás-válogatottnak – a világbajnokságig. Az április végén rendezendő vb-ig a napokban alakul ki a részletes program.

Az U17-es válogatottból érkező nyolc játékossal, amolyan vegyes csapattal utazott Mariborba csütörtökön az áprilisi, divízió 1/B-s világbajnokságra készülő ifiválogatott. A magyar csapat az első mérkőzésen 5-0-ra kapott ki Szlovéniától, szombaton Franciaország ellen 6-1-re maradtunk alul.

Svasznek Bence szövetségi kapitányt először a második meccsről kérdeztük:

„Egy nagyon erős francia válogatottal találkoztunk szombaton, de sokkal jobban játszottunk, mint egy nappal korábban, kár, hogy ez az eredményben nem mutatkozott meg. A kilenc emberelőnyünkből egyet sem tudtunk kihasználni, ráadásul gólt kaptunk az egyikből, ebben a játékelemben mindenképpen fejlődnünk kell, ez kulcskérdés. Hátrányban két gólt kaptunk egyébként, de nyilván itt is előre lehet és kell lépni.

A csapatunkban hét olyan játékos szerepelt most a tornán, akiknek nem volt még U18-as nemzetközi mérkőzése és így tapasztalata sem, naivitás lett volna tőlük várni, hogy nyerjék meg nekünk ezeket a meccseket. A 2004-es születésűeknek kellett volna valamivel jobb teljesítményt nyújtani, függetlenül attól, hogy közel sem a legerősebb összeállításban játszottunk. Ezzel együtt, azok a fiatalabb játékosok, akik ott voltak a tornán, megállták a helyüket, jól küzdöttek, felnőttek a feladathoz. Tény, hogy a szlovén egy nagyon masszív, jó csapat, májusban és novemberben is jobbak voltak nálunk” – fogalmazott a kapitány.

Nagy kérdés, hogy okosabb lett-e a szakmai stáb a vb-keretet illetően a mostani túra után.

„Igen, határozottan, de ez így van rendjén, pontosan emiatt játszunk felkészülési mérkőzéseket. Voltak olyan teljesítmények pozitív értelemben, amik megkönnyítik majd a döntésemet, és olyan teljesítmények is akadtak, amelyek talán elmaradnak a várttól. Ismét világossá vált, hogy hiába van a magyar utánpótlás-bajnokságban sok pontja egy játékosnak, nem biztos, hogy az a nemzetközi porondon is kijön belőle. Ezen a szinten sokkal hatékonyabban kell játszani” – mondta Svasznek Bence.

Az U18-as válogatott világbajnokságot megelőző programja a következő napokban alakul majd ki, először meg kell várni az U18-as magyar bajnokság rájátszásának ütemezését, ezt követően lehet kialakítani a további forgatókönyvet.

A divízió I/B-s világbajnokságot április 25. és május 1. között rendezik Asiagóban. A magyar válogatott mellett Ukrajna, Ausztria, Olaszország, Szlovénia és Lengyelország szerepel a csoportban.

Emlékeztető:

Három Nemzet Torna, Maribor:

Magyarország U18–Franciaország U18 1-6 (1-1, 0-2, 0-3)
Szlovénia U18–Magyarország U18 5-0 (1-0, 3-0, 1-0)

Szlovénia U18-Franciaország U18 8-4 (4-2, 2-1, 2-1)
Szlovénia U18-Franciaország 5-3 (1-2, 2-1, 2-0)

Az U18-as válogatott kerete a maribori tornán:

No. Name Pos. Club Born
1 HEGEDŰS Levente G DVTK JSA 2004