U17: hasznos győri tornával zárt a korosztály

2024.02.16. 13:30 |

Az U17-es válogatott kerete utoljára találkozott összetartáson a korosztályváltás előtt. A győri edzések és a torna is jól sikerült, és vannak konklúziók is.

A magyar csapat a közös edzések után a litván és a lengyel válogatottal, valamint az akadémiai válogatottal játszott edzőmeccset a győri jégcsarnokban. A korosztály vezetőedzőjét kértük értékelésre:

„Amivel leginkább foglalkoztunk az egy hét alatt, az a döntések sebességének javítása, a szituációk gyors felismerése és az arra adott válaszok gyorsítása. A nem tervezett reakciók mindig döntő tényezővel bírnak, gondoljunk itt például a korongvesztésre, amire azonnal reagálni kell, vissza szeretnénk szerezni, hogy ne az ellenfelünk szervezze a játékot. Erről, az ilyen szituációk gyakorlásáról szólt az első három nap, és nagyon örülök, hogy hat edzést is tudtunk tartani, általában kettőre szokott lenni idő és lehetőség. Összeszedettebben is néztünk ki rögtön az első meccsen, mint legtöbbször” – mondta Gröschl Tamás, aki több fontos következtetést is levont az egy hét után.

„Az egyik nagy tanulsága a tornának, hogy nehezen tudunk mit kezdeni azokkal a szituációkkal, amikor az ellenfél egyenlít, vagy épp átveszi vagy a semmiből megszerzi a vezetést. Ezek rendre hidegzuhanyként érik a játékosokat. Az ilyen szituációkra való felkészültség csak és kizárólag éles mérkőzéssel fejleszthető. Ezzel együtt még mindig azt érzem, hogy az utánpótlásban is a túlzott eredménykényszer érvényesül, ahelyett, hogy a játékosok fejlesztésén lenne a hangsúly. Szintén nagy tanulság, hogy ezen a szinten nem megengedhető, hogy bármelyik játékosunk – saját önérzetét védve – 5 plusz véglegessel leültesse magát, ez ugyanis a meccsbe kerülhet. Ez is egy tanulási folyamat, és fontos folyamat, hiszen az U17-es összetartások előkészítői az U18-as válogatott programnak, márpedig ott, a világbajnokságon hét nap alatt öt meccset játszik a csapat – nagyon fegyelmezettnek kell lenni. Bízom benne, hogy ezt a tanulságot magukkal viszik a játékosok. Kiemelnék még egy tételt az egy hét után: érkezett most hozzánk négy U16-os korú játékos, és nagyon tetszett, amit tőlük kaptam, nagyon elégedettek voltunk velük, nem lennék meglepve, ha Svasznek Bence bizalmat szavazna nekik a bő keretben a közeljövőben.”

A magyar válogatott előbb 4-3-ra legyőzte Litvániát, majd 6-2-es vereséget szenvedett Lengyelországtól, hogy azután 3-2-re felülmúlja az akadémiai „select” csapatot.

„A litvánok ellen majdnem az történt végig a jégen, amit szerettünk volna, kevésbé volt hullámzó a játékunk. Ennek ellenére egyenlítettek a litvánok, de a hosszabbításban meg tudtuk szerezni a győzelmet. A lengyel meccs első harmada után 1-0-val jöttünk le, de a lengyel csapat dominált. Hozzá kell tennem, hogy a tornán mi voltunk az egyetlen U17-es válogatott, a többiek az U18-as kerettel érkeztek, és a select csapat is dupla korosztályt képviselt. Domináltak a lengyelek, de így is 2-0-ra vezettünk már, aztán 40 másodperc alatt egyenlítettek. Ez olyan frusztrációt eredményezett, amit nehezen kezeltünk, az 5 plusz végleges kiállítás is ennek köszönhető. Az utolsó harmadban az volt a célunk, hogy összerántsuk a brigádot, ez szerintem sikerült. A harmadik meccsünk volt talán a legnehezebb, előre tudtam, hogy az lesz. Az ellenfelet ugyanis olyan játékosok alkották, akik most nem kaptak válogatott meghívót, így extrán motiváltak voltak. Tanulság, hogy meg kell tanulnunk úgy felkészülni egy meccsre, hogy semmilyen információ ne vigyen minket semerre. Talán túl könnyűnek gondoltuk a mérkőzést, egy-két játékos ’kicsekkolt’, majd egy jó kezdés után két szerencsés, munkás gólt talált a select. A harmadik harmadban próbáltunk loholni az eredmény után, és ha lassan is, de beindult a gépezet, beszorítottuk őket és 5 perccel a vége előtt egy szerencsés góllal megszereztük a vezetést. 1-2-nél megint égett a ház, mentálisan erre készülni kell. Kiment a fejekből a struktúra. Ilyenkor nem az a baj, hogy egy valaki nem azt játssza, amit kell, hanem az, hogy a jégen ott van még négy játékos, akik ugyanebből a könyvből olvasnak. Ha nem történik az a pályán, amire készülünk, káosz alakulhat ki. Örülök ezzel együtt, hogy végül nyertünk, egyben gratulálok a selectnek és a stábjának is, mert a három nap alatt is nagyon sokat fejlődött a keret” – foglalta össze Gröschl Tamás.

Az U17-es korosztálynak ez volt az utolsó összetartása, a játékosok – akik meghívót kapnak – áprilisban már az U18-as csapat stábjával készülnek. Gröschl Tamás szerint látható volt a fejlődés az első találkozás óta, és abban is bízik, hogy a kollégák is úgy érzik majd, a fiúk megkapták a megfelelő taktikai alapokat.

Az U17-es válogatott eredményei a győri tornán:

Magyarország U17–Litvánia U18 4-3 (2-1, 1-0, 0-2, 1-0)
A magyar gólszerzők:
Sábián 2, Brehel, Hiezl M.

Magyarország U17–Lengyelország U18 2-6 (1-0, 1-5, 0-1)
A magyar gólszerzők:
Rapos, Németh V.

Magyarország U17–Magyar akadémiai válogatott 3-2 (1-0, 0-2, 2-0)
Gólszerzők:
Besenyei, Sábián, Rapos, illetve Lupa, Oláh

A U17-es keret:

Kapusok: Iszak-Pataki Gergő (FEHA19), Veres-Fucski Bence (DVTK JJSA)

Hátvédek: Angyaláti Ábel (FEHA19), Besenyei Botond (SaiPa, finn), Gál Botond (BJA), Magyar Ádám (KooKoo, finn), Németh Vilmos (Vasas), Sábián Roland (FEHA19), Szamel Barnabás (BJA), Szivák Gergő (BJA)

Csatárok: Bánfalvi Kristóf (FEHA19), Brehel Attila Ákos (ÚJA), Hiezl Martin (Nürnberg), Horváth-Terták Péter (KooKoo, finn), Karó Levente (Vasas), Kuntic Dávid (ÚJA), Lintner Péter (Vasas), Máthé Miklós (ÚJA), Mayer Marcell (ÚJA), Pallós Zsombor (FEHA19), Rapos Gergely (ÚJA), Trajcsik Dávid (DVTK JJSA), Varga Csanád (ÚJA)

A stáb:

Gröschl Tamás vezetőedző, Szaller Márk másodedző, Gyenes Dávid kapusedző, Gergelics Gerda fizioterapueta, Mészáros László felszerelés-menedzser, Wehli Márk csapatvezető

Az U18-as Academy Select keret:

Kapusok: Marton Attila (BJA), Hajdu Martin (FEHA19), Dezső Zsolt Zsombor (DVTK)

Hátvédek: Borsos Barna (BJA), Abonyi Trisztán (BJA), Bánhegyi Szabolcs (BJA), Horváth Dániel (FEHA19), Horváth Benedek (DVTK), Bárdos Andor (ÚJA), Czina Vilmos (DVTK)

Csatárok: Bisz Márk (BJA), Dobos Boldizsár (BJA), Schmidt Barnabás (BJA), Keszthelyi Csaba (FEHA19), Pallag-Bozsák Róbert (FEHA19), Pál Dániel (FEHA19), Sári Barnabás (FEHA19), Lupa Dániel (ÚJA), Ladnyik Zsombor (ÚJA), Németh Kornél (ÚJA), Vörös Henrik (DVTK), Oláh Bence (DVTK), Czecze Hunor (DVTK)

A stáb:

Vesa Viitakoski (FEHA19), Inglis Ákos (ÚJA), Verba Gábor (DVTK), Jászai Dávid (BJA)

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV