U14: San Sebastianban és Biarritzben vett részt a World Selects Invitational tornán a válogatott

2019.05.08. 10:45 |
Az U14-es válogatott idén San Sebastianban és Biarritzben vett részt a World Selects Invitational tornán. A magyar csapat a tizenötödik helyet szerezte meg. 

Magyarország–Sweden Selects (Svédország) 1–5

A magyar válogatott a svédek ellen kezdte a tornát, amelyen a három harmad helyett két 20 perces félidőt játszottak a csapatok. Nem indult jól a mérkőzés, hiszen az ellenfél az első játékrészben sorra lőtte a gólokat, a szünetben 5–0-ra vezetett. A folytatásra a mieink összekapták magukat, s ennek eredményeként a 36. percben Csicsmann Balázs révén szépítettek. Több gól már nem esett a találkozón, így a svédek nyertek 5–1-re. 

Magyarország–Prohockey (Észak-Amerika) 5–6 szétlövéssel

Az első nap második mérkőzése az észak-amerikai Prohockey ellen már sokkal jobban sikerült. A magyar csapat Nádasi Levente révén már a 3. perc elején vezetést szerzett, a 11. percben pedig Iuga Dávid találatával már 2–0-ra vezetett. A játékrész második fele azonban az amerikaiaknak sikerült jobban: miután a 15. percben szépítettek, az utolsó percekben mindkét emberelőnyüket kihasználva a szünetben 3–2-re vezettek.

A második játékrész felénél tovább növelték az előnyüket, de erre a góljukra fél percen belül Mihalik Gergő válaszolt. Nem sokkal később pedig először kettős, majd szimpla fórból találtak be a mieink Prókai Mátyás illetve Szőllősi Csaba révén, így a kétgólos hátrány gyorsan egygólos előnyre módosult (5–4). A hajrában azonban a magyar csapat is kettős emberhátrányba került, s egy másodperccel azelőtt, hogy az egyik játékosunk visszajöhetett volna a jégre, az ellenfél egyenlített.

A rendes játékidő így 5–5-tel zárult, az észak-amerikaik pedig szétlövésben 6–5-re nyertek. 

Magyarország–Ural Selects (Oroszország) 1–2 szétlövéssel

A második nap délelőttjén az orosz Ural Selects volt az ellenfél, amely a 8. percben emberhátrányban szerzett vezetést. Előnyüket a második játékrész 4. percig tartották, akkor Iuga Dávid akciógóllal egyenlített. Végül ezen a meccsen is szétlövésben dőlt el a győzelem, amely 2–1-el az oroszoké lett. 

Magyarország–South East France (Franciaország) 1–6

A harmadik nap már kora reggel jégre léptek a fiúk a franciák csapata ellen. Ők bizonyultak frissebbeknek, hiszen az első játékrész után 4–0-ra vezettek. A szünet után Németh Zalán találatával szépítettünk, de a South East France együttese további két góllal végül 6–1-re nyert.

Magyarország–West Coast Selects (Észak-Amerika) 5–4 szétlövéssel

Délután már jobban ment a játék az amerikai West Coast Selects ellen. Iuga Dávid már az első percben betalált a kapujukba, nem sokkal később pedig Szemerei Péter növelte az előnyünket. A játékrész azonban mégis 2–2-vel zárult.

Az észak-amerikaik a második játékrész elején fordítottak. A 6. percben Iuga újabb találatával egyenlítettünk, de öt másodperccel később ismét az ellenfél vezetett. Hajas Bálint a 7. perc végén ismét egalizált, innentől pedig nem változott az eredmény a rendes játékidőben. 

Jött a harmadik szétlövés, amelyből ezúttal a magyar csapat jött ki győztesen: Nemes Márton góljával nyertünk 5–4-re. 

Magyarország–West Coast Selects (Észak-Amerika) 4–3 szétlövéssel

Az első kör után még egy helyosztó várt pénteken a magyar csapatra, amelyet az előző napi ellenféllel, a West Coasts Selectsszel játszott. A mérkőzésen Pásztor József révén a mieink szereztek vezetést a 9. percben, az amerikaiak a 18. percben egyenlítettek. Nem sokkal később azonban emberhátrányba kerültek, s ezt kihasználtuk: Nemes Márton találatával a szünetben 2–1-re vezettünk. 

A második játékrész első tíz perce nem alakult jól, hiszen az ellenfél kétszer is betalált, s ezzel 3–2-re vezetett. Mihalik Gergő a 13. percben egyenlített, a rendes játékidő 3–3-mal zárult.

A szétlövést Mihalik újabb találta döntötte el, így a magyar válogatott 4–3-ra megnyerte az utolsó meccsét a World Selects Invitation-tornán. 

Ezzel pedig a 15. helyet szerezte meg a tizennyolc fős mezőnyben. A döntőben az észak-amerikai East Coasts Selects 3–0-ra nyert a Czech Knights ellen.

Árkovics Bálint, az U14-es válogatott vezetőedzője: Tudtuk, hogy erős lesz a torna, és magasabb hokikultúrával rendelkező csapatokkal, esetleg válogatottakkal fogunk megmérkőzni. Kétnapos edzőtáborban vett részt a csapat a torna előtt, ahol a szakmai stáb az olyan apróbb dolgokra koncentrált, ami esetleg a nagyobb kaliberű csapatok ellen segíthet minket. Ennek tudatában utaztunk ki, emlékezetes, jó tornát akartunk játszani. A keret, amelyikkel kiutaztunk, teljes mértékben helyt állt. A svédek  elleni 5–1-es mérkőzésen megnyertük a második félidőt, ami abszolút pozitívum volt.

Hogy a csoportkörben kétszer is kikaptunk büntetőkkel, az a szerencsén is múlott. Az egyik meccsen kapuvasat lőttünk, a másikon pedig üres kapunál belelőttük a kapusba. Alapjába véve azonban nagyon jó tanulófázis volt ez a gyerekeknek, akiknek ez volt az első nemzetközi tornájuk, így nem meglepő, hogy izgultak. Meccsről meccsre javult a teljesítményük, és a torna végére elég jó közösség alakult ki a gyerekek és a szakmai stáb között is. 

Ha a csapat kaliberét és a mutatott játékot nézem, akkor talán egy fokkal jobb eredményt is elérhettünk volna. Igazából ez a két büntetőkkel elvesztett mérkőzésen múlott. Ha azokat megnyerjük, akkor sokkal előrébb végzünk. A helyosztón a kanadai csapat ellen már mi diktáltuk a tempót, nyomást helyeztünk rájuk, jól védekeztünk, a fizikai hokink is jól működött. Összességében pedig jó volt egy ilyen U14-es világelit ellen játszani a gyerekeknek. 

Rusznyák Szilárd, az U14-es válogatott vezetőedzője: Nagyon jó csapatok vettek részt a tornán, többek között oroszok, svédek, finnek. Azt tapasztaltuk, hogy az összes csapat mind korcsolyatechnikai tudásban, mind más képességekben fölöttünk van ebben a korosztályban, legalábbis ha a csapatátlagokat tekintjük. Nagyon jó tanulópénz volt nekünk és a gyerekeknek is, akik láthatták, hogy ha profi jégkorongozók akarnak lenni, akkor hová kell fejlődniük és mennyi plusz munkát kell beletenniük az edzésen kívül is, ami előreviszi őket. 

Rendes játékidőben a svédektől és a franciáktól kaptunk ki. A svédek ellen nyertünk egy játékrészt, abban elég jól is játszottunk. A franciák egy nagyon agilis, jól korcsolyázó csapat, amely abban tudott minket felülmúlni, hogy nagyon atlétikusak, robbanékonyak  és korongbiztosak a játékosai. 

Minden mérkőzésen megtettünk mindent, küzdöttek, hajtottak a srácok. Meccsről meccsre fejlődtünk, azonban sajnos kiütközött, hogy a magyar bajnokságban nem ezen a szinten hokiznak a játékosaink. Azokba a meccsekbe, amelyen az ellenfél húzott minket, bele tudtunk állni, gondolok itt a svédek vagy a Prohockey elleni találkozóra. 

A játékosok nagyon jó csapatot alkottak a pályán kívül is, megkedvelték egymást. Amellett, hogy új hokikultúrákkal találkoztak, összekovácsolta őket ez a torna, kötettek olyan barátságokat is, amely nemcsak erre a néhány napra szólt. Ez pedig abszolút pozitívum, ahogy az is, hogy megtapasztalhatták, mennyit kell fejlődniük, ha egy magasabb hokikultúrájú országban akarnak majd játszani.

A torna hivatalos honlapja: https://www.lgstours.com/page/show/4551711?subseason=552219&tab=content

Az U14-es válogatott mérkőzései
Április 30., kedd:
Magyarország–Sweden Selects (Svédország) 1–5
Magyarország–Prohockey (Észak-Amerika) 5–6 szétlövéssel
Május 1., szerda:
Magyarország–Ural Selects (Oroszország) 1–2 szétlövéssel
Május 2., csütörtök:
Magyarország–South East France (Franciaország) 1–6
Magyarország–West Coast Selects (Észak-Amerika) 5–4 szétlövéssel
Május 3., péntek (helyosztó):
Magyarország–West Coast Selects (Észak-Amerika) 4–3 szétlövéssel

Az U14-es válogatott utazó kerete

Vezeténév Keresztnév Pozíció Klub
Csala Patrik Kapus SZJA
Megyeri Zsigmond Kapus IOGJA
       
Csóti Botond Védő MAC Budapest
Szőllősi Csaba Védő Vasas SC
Prókai Mátyás Védő IOGJA
Sántha-Deák Előd Védő SZJA
Farkas Olivér Védő DVTK
Hajas Bálint Védő Österaker Vikings (SWE)
Nádasi Levente Védő MAC Budapest
Rácz Levente Védő Dunaújváros
       
Mihalik Gergő Csatár North York Rangers (CAN)
Iuga Dávid Csatár IOGJA
Németh Zalán Csatár IOGJA
Varga Milán Csatár Vasas SC
Szemerei Péter Csatár Vasas SC
Kerekes Noel Csatár FTC
Csicsmann Balázs Csatár UTE
Nemes Márton Csatár Slavia Praha
Tóth Péter Csatár DVTK
Pásztor József Csatár DVTK
Sári Krisztián Csatár Szeged
Sztermen Gusztáv Csatár Greater Toronto Capitals (CAN)Szakmai stáb

Rusznyák

Szilárd

Vezetőedző

Bálint

Árkovics

Vezetőedző

Várady

Csaba

Kapusedző

Szirányi

Dániel

Fizioterapeuta

Magyar

Péter

Felszerelés Menedzser

Kupai

Nikolett

Csapatvezető

 

Gyerehokizni

Válogatott termékek