Történelmi DEAC-siker

2021.04.03. 22:16 |

A házigazda debreceni csapat nyerte a Tippmix Magyar Kupát, hosszabbításban legyőzve a Fehérvárt. A bronzérem a Ferencvárosé lett.

DEAC–Hydro Fehérvár AV19 5-4 (1-1, 2-0, 1-3, 1-0) - hosszabbítás után

A Tippmix Magyar Kupa fináléjában a DEAC nélkülözni volt kénytelen Daleckyt, akit az elődöntőben ütközött le Versteeg. A Fehérvár nem változtatott.

Bátran kezdett a DEAC, és a 3. percben egy kapu előtti kavarodásból Szűcs István szerezte meg a vezetést. Felpörgette a játékát a Fehérvár, és a 13. percben Caruso takarásból egyenlített is. A hazai együttes a folytatásban is szervezetten játszott, és amikor kellett, Hetényi is a helyén volt.

A második harmad elején kontrából Turcotte ismét a DEAC-ot juttatta előnyhöz, és erre most nem jött válasz. Mindkét oldalon sok volt a kiállítás, ám ezekből egészen a hajráig nem született gól. A szünet előtti utolsó percben, kettős fórban Hári Norbert volt határozott a kapu előtt, egy lecsorgót lőtt be,  így két góllal léptek el a debreceniek.

A harmadik felvonás nagy iramban kezdte a Fehérvár, és egy fórt sikerült is rendkívül gyorsan értékesíteni, Hargrove csökkentette a különbséget. Ezt vendég kiállítás követte, és a fehérvári védekezés jól működött, majd a kiegészülés után ismét Hargrove talált be, kihasználva, hogy Kuralt beállt Hetényi elé. Két perccel később ismét az amerikai csatár volt eredményes, Hári János passzát lőtte be – négy és fél perc alatt mesterhármas!

A DEAC nem zuhant össze így sem, egyre több lehetősége akadt a hazai gárdának, és végül az 57. percben Kulesov bombagóljával össze is jött az egyenlítés. Sőt, a debreceniek még egyszer emberelőnyben támadhattak, de nem sikerült dönteni rendes játékidőben.

Következett a hosszabbítás, aminek 60. másodpercében Kloz távoli lövésébe Turcotte beletette az ütőjét, így a korong védhetetlenül vágódott a hálóba.

A DEAC ezzel megnyerte a kupát, története során első alkalommal, a Fehérvár, ahogy tavaly, ezúttal is a második helyen végzett.

Nyilatkozat

David Musial, a DEAC vezetőedzője: "Ez egy igazi csapatteljesítmény volt, és bár két fontos játékosunkat nélkülöztük, mindenki 100 százalékot nyújtott. Jobban játszottunk ma az ellenfelünknél, főleg, amikor visszajöttek a mérkőzésbe, de kicsit szerencsénk is volt. Jó szezont zártunk le azzal, hogy így tudtuk befejezni a bajnokságot, kellemes nyarunk lesz így. Elsősorban a védekezésből támadásba való átmenet volt hatékony, és bár az ellenfelünk jó csapat, ezt bizonyították is, megpróbáltuk kihasználni a lehetőségeket, gyorsan támadni és ez azt eredményezte, hogy Magyar Kupa-győztesek vagyunk. Ez jól hangzik. "

Antti Karhula, a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzője:  "Egy ilyen mérkőzésben benne van a rizikó, bármi történhet. A Debrecennek nem volt veszítenivalója, jobban játszottak nálunk az első 40 percben, az utolsó 20 percre lendületbe kerültünk, fölényben játszottunk, de ez nem volt elég. Nem elég egy találkozón jó 20 perc. Elsősorban mentálisan maradtunk alul, hiszen az egyéni játékosok és a csapatok közötti különbség kicsi. Megérdemelten győzött a Debrecen."

Hári Norbert, a DEAC csatára: "Úgy érzem, mindent kint hagytunk a pályán, végig nagyon jól játszottunk, és bár volt egy kis hullámvölgy, de nem adtuk fel akkor sem, amikor egy góllal vezettek ellenünk. Végül kiegyenlítettünk, a hosszabbításban pedig már bármi lehet. A győzelemben nagy szerepet játszott, hogy végig ott voltunk rajtuk, nem hagytunk időt a Fehérvárnak, hogy forgassanak."

Stipsicz Bence, a Hydro Fehérvár AV19 hátvédje: "A második harmadban borzalmasan játszottunk, nem támadtunk, nem tartottuk a korongot, elengedtük a Debrecent kontrákban és ők belőtték a helyzeteiket. A végén nálunk volt az előny, de nem tudtuk megtartani a vezetést. Ez nem megengedhető, nagyon keserű szájízzel fejezzük be a szezont, a szurkolóink nem ezt érdemelték. Most nyáron még keményebben fogunk dolgozni, jövőre bizonyítanunk kell, hogy a szezon végén is tudjuk azt a formát mutatni, amit az alapszakaszban."

Hetényi Zoltán, a DEAC kapusa: "Nagyon örülünk, nagyszerű csapatot tudtunk legyőzni, számomra ez azért is különleges volt, mert sokáig játszottam Fehérváron, tétmeccsen pedig most először játszottam ellenük. Ha őszinték akarunk lenni, kvalitásokban van különbség a két csapat között, de mi szívvel-lélekkel tudtunk játszani, ez segített. Az volt a cél, hogy kevés gólon tartsuk őket, amikor három perc alatt három gólt lőttek, kicsit elvesztettük a hitünket, nyomtak, de végül ki tudtunk egyenlíteni, a hosszabbításban pedig be tudtuk húzni a mérkőzést. Gratulálok a srácoknak és a Fehérvárnak is! Amikor ide jöttem, nem gondoltam volna, hogy ilyen sikereket fogunk elérni, úgy álltam hozzá, hogy mindig a maximumot kell nyújtani, a tanulmányokban és a pályán is. Nagyon boldogok vagyunk."

FTC-Telekom–DVTK Jegesmedvék 4-2 (0-0, 4-2, 0-0)

A bronzmeccsen az FTC az eltiltott Nagy Gergő és a sérült Kóger nélkül játszott. Az első harmad több DVTK-s helyzetet hozott, de gól nem született.

Aztán a második harmadában szűk négy perc alatt háromszor is betalált az FTC: Somogyi, Németh, majd Tóth Gergely volt eredményes. Tokaji Viktor időt is kért, és sikerült renddezni a sorokat, mert Magosi emberhátrányos góljával szépített a Jegesmedvék, de aztán Somogyi ismét betalált. Vojtkó a 36. percben csökkentette a különbséget, ám közelebb már nem tudott zárkózni a miskolci együttes, hiába rohamozott nagy erőkkel, és kétszer emberelőnyben is.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV