Szoros vereséggel kezdtük a vb-t

2023.05.13. 18:15 |

A dánoknál az NHL-es Nikolaj Ehlers duplázott, a magyar csapat a harmadik harmadban jól játszott, de nem tudott egyenlíteni.

A 2002 óta az elitben szereplő dán válogatott ellen kezdte meg története harmadik A csoportos világbajnoki szereplését a magyar jégkorong válogatott Tamperében. A mieinknél Arany Gergely, Szirányi Bence és Kóger Dániel nem került be a meccskeretbe.

Erősebben kezdett Dánia, a Rajna Miklós sérülése miatt a válogatott első számú kapusává előlépő Bálizs Bencét kétszer is megtornáztatták. A 8. percben egy ártatlan szituációban elcserélték magukat a dánok. Nicklas Jensen töltötte le a büntetést, viszont veszélytelen volt az első magyar előny. Később Galló Vilmos kapott két percet gáncsolásért. A hátrány végén Olesen lőhetett kapásból a magyar kapu előtt, de Bálizs átért a bal alsóhoz és kirúgta a korongot - óriási bravúr. Kiállítás után kiállítás, Bartalis István ült a büntetőpadra, és ezt már nem úszta meg a magyar csapat: a 16. percben Nicklas Jensen okos passzából az egyedül maradt Nikolaj Ehlers továbbított a félig üres kapuba (0-1). Az utolsó másodpercekben Erdély Csanádot akadályozásért kiállították, így ember- és gólhátrányban zárta az első játékrészt Magyarország.

Az áthozott hátrányt egy újabb elképesztő Bálizs-bravúrral védekezték ki a mieink, Storm löketét tolta mellé lábbal a Jastrzebie légiósa. A 23. percben Russell büntetését követően jött az újabb öt a négy elleni játék, Stipsicz Bence bombája okozta a legnagyobb zavart. Lassen is beállt a sorba, Gallónak osztott ki egy pofont és jutott a kiállítás sorsára. Ez volt a legveszélyesebb magyar előny, egy kavarodás után dán lábról csorgott éppen kapu mellé a korong. A 29. percben Szabó Bence emelte magasra a botját, amiért kiállították. Megszületett a második dán gól: Markus Lauridsen passzából, Ehlers egy igazítás után senkitől nem zavartatva a hosszúba lőtt (0-2). Később Nagy Krisztián cselezte magát ziccerbe, de ütközött Dichow Nissen kapussal, amiért kiküldték a bírók. Megint nagyon kellett Bálizs, Bau Hansen lövését, majd Boedker ismétlését is hősiesen védte. Az utolsó másodpercekben Sofron és Lauridsen összeakaszkodását nem díjazták a játékvezetők, négy a négy ellen maradtak a csapatok.

Jesper Jensen-lövéssel, majd Ehlers-ziccerel indítottak a dánok, Bálizs újra és újra a helyén volt. Átvették a mieink a kezdeményezést, betolták a dánokat ketrecük elé, aminek a 47. percben meg is lett az eredménye: Szabó Bence szép csele után keresztbe lőtt, Sofron István pedig mintaszerűen érkezett és lőtt hálóba (1-2). Maradt a magyar nyomás, Stipsicz kevert a dán kapu előtt, de nem született gól. Hiába a lehetőségek, magyar egyenlítés helyett újabb északi gól jött: az 52. percben Morten Poulsen ugrott meg egy korongszerzésből, egyedül korcsolyázott kapuig, majd a hosszúba tüzelt (1-3). Az 53. percben Lassen jutott a kiállítás sorsára, azonban nem sikerült közelebb lépni. A végéhez közeledve Bálizs is lejött a jégről, hat az öt ellen Hári nagy lövése és Galló ismétlése teremtett veszélyt, de maradt az 1-3.

Az első két harmadban jobban játszott Dánia, aminek meg is lett az eredménye, de az utolsó húsz percben mutatott magyar teljesítmény bizakodásra adhat okot a jövőt illetően. Következik az Egyesült Államok, vasárnap 11:20-tól.

Az összeállítás:

Sebők, Hári, GallóErdély, Bartalis, SofronNagy G., Papp, TerbócsCsányi, Nagy K., VinczeStipsicz, FejesSzabó, PozsgaiKiss, Horváth M.Hadobás, GarátBálizs (Horváth D.)

A vb-program

Május 13., 15.20, Magyarország-Dánia
Május 14., 11.20, Magyarország-Egyesült Államok
Május 16., 19.20, Magyarország-Franciaország