Szlovénia 30-1-es győzelemmel mutatkozott be U20-ban

2016.12.11. 09:18 |
30-1-es parádé a görögök ellen – Jugoszlávia szétesése után, különálló országként első C-csoportos szereplésén kiütéses győzelemmel tette le a névjegyét 1992-ben a szlovén U20-as válogatott.

Az előrelépés azonban egészen 2000-2001-es szezonig nem sikerült a csapat számára. Az ekkor már Divízió II-es elnevezésű kategóriából a döntőben japán legyőzésével feljutottak a divízió I-be – ahonnan, bár tavaly közel álltak hozzá – azóta sem estek ki. Sőt, volt, hogy a világelitbe való feljutástól sem volt messze a gárda.

Tavaly majdnem kiestek a Divizió I-ből, idén a feljutás a cél

Kis ország révén nincs nagy merítés, és nagy jégkorong-hagyományokkal sem rendelkezik Szlovénia, a felnőtt válogatott mégis parádézik: hol feljut, hol kiesik a világelitből – most épp felszálló ágban van a csapat. Az U20-as válogatott ezzel szemben elmúlt szezonban csak azért nem esett ki a Divízió I-es világbajnokságról, mert Japán a franciaországi terrorfenyegetettség miatt nem utazott el a viadalra.

Gorazd Rekelj vezetőedző 2002-ben vette át az utánpótlás csapatok irányítását, és pozitívan tekint az idei, budapesti megmérettetés elé, a sűrűsödő mezőnyben természetesen a feljutás a cél a csapata számára. „Az elit divízió ajtaján kopogtató csapatok egyre többen vannak, a különbség közöttük pedig minimális” – mérte fel a helyzetet a szakember, hozzátéve, hogy a világbajnokságon sem lesz ez másképp. „bármelyik válogatott az élen zárhat, annyira elhanyagolható a differencia közöttük, így viszont nem kérdés, hogy mindegyik csapat ezzel a céllal is érkezik majd Budapestre.” – mondta.

A trénert nem aggasztja a tavalyi gyengébb szereplés sem. „Kis nemzet vagyunk, jóval kevesebb játékosból válogathatunk, így nehéz folyamatosan magas szinten tartani a játékunkat, minden évben változik attól függően, hogy milyen az adott generáció” – magyarázta Rekelj. „Idén minden pozícióra erős játékosaink vannak, és a csapatjátékra fogjuk alapozni a taktikát. Egy világbajnokság nagy erőfeszítést kíván mindenkitől, hiszen hét nap alatt öt mérkőzést kell magas szinten lejátszani, minden játékosnak hozni kell, amit tud”- mutatott rá.

Bár a játékosok klubkötelezettségei miatt a szlovén gárdának sem lesz sok ideje a felkészülésre, Gorazd Rekej és edzői csapata mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a csapat erősségeit erősítsék, a gyenge pontjait pedig előnnyé kovácsolják. Minden csapatra külön fel fognak készülni. És hogy milyen izgalmakat tartogathat számukra Budapest? Csak és kizárólag a bajnokság járhat mindenki fejében, semmi más. Remélik, hogy A-csoportos résztvevőként térnek majd vissza a Trigláv alá.

Szlovéniára vonatkozó háttéradatok:

Főváros: Ljubljana
Terület: 20.273 km2
Népesség: 2,06 millió fő
IIHF tag: 1992
Igazolt jégkorongozók száma: 1017
Junior jégkorongozók száma: 805
Utolsó találkozó a magyar csapattal: 2016. November 3., Négy Nemzet Torna, Asiago; SLO-HUN 2-3